Sementtiä tiilille

Periodisation Mentorship. Lähdin Amsterdamiin syventämään jalkapallotietoisuuttani aiheesta jota olin opiskellut ja tuonut käytäntöön. Juuri nuo käytännön positiiviset kokemukset ajoivat minut tälle kurssille. Etukäteen tiesin koulutuksen olevan laadukas. Odotukseni täyttyivät moninkertaisesti. Jo muutaman päivän jälkeen tunsin miten ajatukseni raapivat kallon sisäpuolta tavalla mitä harvoin saa tuntea. Se on itseasiassa erittäin miellyttävä tunne. Miinuksena on mainittava pääkopan rajoittettu koko.

Koulutus oli haastava mutta samalla silmiä avaava. Sisältö oli helposti ymmärrettävissä esilletuonnin avulla. Opetus oli selkeää, johdonmukaista ja eteenpäin mentiin askel askeleelta. Aiheet käytiin läpi useamman kerran mutta aina hieman eri tavoin esiteltyinä. Se miten aiheeseen syvennyttiin oli itsessään erittäin mielenkiintoista.  Jos kaikki koulutukset olisivat edes lähellekään yhtä intensiivisiä sekä rakenteellisesti näin perusteellisia, uskoisin valmennuksen tason nousevan  pelkällä koulutuksella. Opiskeluympäristö luotiin heti turvalliseksi mutta samanaikaisesti epämiellyttäväksi. Kun on rajat vedetty, on niiden sisällä helppo toimia. Missään vaiheessa ei pystynyt sanomaan mitä seuraavaksi on edessä. Välillä koulutus oli täysin luentomaista ja toisaalta luennoitsija ei antanut mitään valmiina vaan oppilaat toivat itse kaikki vastaukset.

Peridisoinnissa ei ole kyse ainoastaan fyysisestä valmennuksesta vaan enemmänkin koulutuksessa opeteltiin millä tavoin kyetään nostamaan harjoittelun laatua. Se on kokonaisvaltainen tapa valmentaa joukkuetta ja seuraa suunnitelmallisemmin, tehokkaammin ja rytmitetymmin. Kävimme läpi taktista valmentamista siinä missä yksilöllistäkin. Kolme ensimmäistä päivää sujui enemmän tai vähemmän tutumpien aiheiden parissa jonka jälkeen seuraavat pari päivää olivatkin sitten vieraampaa. Ne käsittelivät paljon esimerkiksi loukkaantumisesta palaavien pelaajien harjoittelua. Aikaisemmin opitulla systeemillä rakennettiin harjoittelu eri ikäisille pelaajille ja  kävimme läpi heidän kuormittamistaan. Mietimme miten tuoda nämä pelaajat samalle tasolle muiden kanssa nousujohteisesti heidän harjoitellessa koko ajan joukkueen mukana. Paljon erittäin tärkeää asiaa vaikka se ei välttämättä ollutkaan kohdistettu suoranaisesti omaan päivittäiseen työhöni. Viimeisenä päivänä kävimme myös läpi miten pelaajien kasvu tulisi ottaa huomioon harjoittelussa ja miten liiallinen kuormittaminen vaikuttaa siihen negatiivisesti.

Viidessä päivässä opin itsestäni sekä valmentajana että ihmisenä. Tiedän olevani aiempaa objektiivisempi ja kykenen vähentämään subjektiivisia ajatuksia. Se mikä ei perustu faktoille on aina arveluttavaa. Kaikenlaiset mielipiteet sekä tottumukset vaikuttavat toimintaamme, pahimmillaan estävät meitä kehittymästä koska olemme tapojemme ja ajatustemme orjia. Tulevaisuudessa haluan nostaa rimaani huomattavasti korkeammalle. Se missä se on nyt ollut, tuli kurssin aikana varsin selväksi. Aikaisemmin olin tiedostamattani epäpätevä, nyt olen tiedostaen epäpätevä. Se on vaikeaa myöntää mutta samalla yksi avain kehittymiseen kohti seuraavaa tasoa. Tällä matkalla tulen joutumaan usein pois mukavuusalueelta. Onneksi tiedän sen olevan sen arvoista.

Tämä koulutus on ollut parhaimmista päätöksistäni mitä valmentajana olen tehnyt. Tutustuin mahtaviin samanhenkisiin ihmisiin ympäri maailman ja sain mukaani uusia erinomaisia välineitä valmentamiseen. Odotan käytännön hetkeä, kunhan olen saanut oppimani jäsenneltyä ja omaksuttua, jotta siitä olisi todella hyötyä. Aikaisemmin minulla oli tiilet mutta sementti puuttui. Nyt kun minulla on myös sementti, voin ryhtyä rakentamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s