Surf Cup, San Diego

Surf Cup San Diegossa on Etelä-Kalifornian suurimpia turnauksia ja Showcase-tapahtuma. Otteluiden aikana kentänlaidat ovat täynnä yliopistovalmentajia tarkkailemassa pelaajia. Turnauksen koosta ja arvostuksesta kertoo myös, että sitä pelataan useampana viikonloppuna ja kenttiä on reilusti yli kaksikymmentä yhdellä alueella. Sain mahdollisuuden olla Sacramentolaisen San Juan SC:n mukana kyseisessä turnauksessa vuosina 2012 ja 2013.

Turnauksessa yllätyin liiton Akatemiasarjassa pelaavien joukkueiden tasosta. Pääsääntöisesti pelaaminen perustui  nopeaan syöttöpeliin, puolustaminen oli kurinalaista ja taktisesti peli oli osalla joukkueista erittäin kypsää. Vähemmistöön olivat jääneet suoraviivaiset taisteluun perustavat joukkueet. Peli oli kovatempoista ja tilanteisiin mentiin todella rajusti.  Periksiantamattomuus, asenne ja halu voittaa olivat huippuluokkaa.

Muutamasta joukkueesta on erikseen mainittava.  Chivas USA pelasi erittäin viihdyttävää nopeaa syöttämiseen perustuvaa jalkapalloa. Vaikka peliä rytmitettiin hitaammalla pelaamisella, pallo liikkui terävästi pelaajalta toiselle. Syöttöjen voima ja laatu oli tasokasta. Pelaajat olivat ketteriä, nopeita ja tekninen taitotaso oli hyvä. He todella pystyivät toteuttamaan itseään pelissä. Pelaaminen oli luovaa vaikkakin kurinalaista. Keskustelin näkemästäni tuttavani kanssa. Hän kertoi joukkueiden pelaavan kuten emoseuran (Guadalajarasta) ajatukseen kuuluu. Pelin pitää olla teknistä ja nopeatempoista. Se on seuran filosofia. Chivas onkin erittäin arvostettu juniorikasvattamo Meksikossa.

Toinen joukkue, San Diego Surf taas perusti pelaamisensa taktiseen tekemiseen ja pelistä paistoi läpi harjoitellut liikkeet eri vaiheissa. Molempiin suuntiin pelaaminen oli erittäin automatisoitua,  luovuus minimoitu. Tästä huolimatta pelaajista paistoi hyvä itseluottamus ja pelistä nauttiminen. Surf pärjäsikin pitkälti tämän taktisen kurinalaisuuden ansiosta muuten niin meksikolaistyylisen pelaamisen joukossa. Ehkä juuri tuo taktisuus nosti pelaajat yhtä tasoa ylemmäksi. Se mikä taidossa hävittiin, taktisuudella voitettiin.

Seurasin läheltä isäntäseurani toimintaa ja miten joukkueet toimivat sekä kentällä että kentän ulkopuolella. Osallistuin ottelupalavereihin ja keskusteluihin valmennustiimin kanssa.  Puhuimme pelitavasta, pelaajista ja mitä  seuraavaan peliin parantaa. Hyvin antoisaa ja opettavaista. Keskustelu ei jäänyt yleistysten tasolle vaan niissä pyrittiin pääsemään syvemmälle. Vuorovaikutus tiimin kesken oli ihailtavaa. Sekä u16 ja u18 joukkueiden valmentajat tekivät töitä toistensa eteen jo ottelun aikana. Missään vaiheessa valmentaja ei ollut yksin vaan viisihenkinen tiimi välitti molemmista joukkueista.

Lähdin turnaukseen turistina ja huomasinkin istuvani vaihtopenkillä keskustelemassa juuri vaihtoon tulleen pelaajan kanssa hänen suorituksestaan. Ennen puoliaikaa vastuuvalmentaja  kysyi minun ajatuksiani, kuten hän teki jokaisen tiimiläisen kanssa. Näin erilaista kulttuuria ja se, miten minut otettiin vastaan teki syvän vaikutuksen, silmäni avautuivat.  Mikä on yleinen käsitys, ei välttämättä ole totuus. Muualla tehdään hyvin töitä vaikka ei vielä otsikoissa näkyisikään.

Tänäkin vuonna noista porteista kulki monta lahjakasta pelaajaa, tulevaisuuden nimiä. Heille nuo portit voivat olla mahdollisuus tulevaisuuteen pelaajana tai erinomaisessa koulussa. Toivottavasti pääsen uudelleen kokemaan tuon tunnelman.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s