Todellinen taso

Mikä on joukkueen todellinen taso? Yksinkertaisin ja helpoin tapa sen mittaamiseen on seurata miten se pelaa kovempia joukkueita vastaan. Hyvin yleistä. Syvällistä tutkiskelua ei tarvitse suorittaa. Analysointi perustuu enemmän tulokseen kuin suorituksiin.

Kun pelataan hyviä vastaan erinomaisesti ja heikompia vastaan juuri sen verran paremmin, että voitetaan, saadaan selville tulos – ei sen enempää. Tai parempia vastaan saadaan erinomaisia tuloksia ja heikommille joukkueille erinäisistä syistä hävitään. Pohditaan syitä. Miten tämä voi olla mahdollista? Pitäisikö tasoa vahvemmin mitata miten suoriudutaan etukäteen heikompia vastaan? Silloin esille pitäisi tulla pelaajien omat taidot sekä osaaminen joukkueena.

Näitä heikompia vastaan pelattuja otteluita ei yleisesti noteerata, koska pidetään selvänä miten niissä käy. Ja juuri niissä pystytään havannoimaan harjoituksissa painotettuja kohtia ja analysoimaan niiden onnistumisia. Suorituksia tulee suhteellisesti useammin. Näissä otteluissa pystytään seuraamaan miten pelaaja toimii kun suorituksia tulee paljon ja aikaa on normaalia enemmän. Onko hän valmis menemään kentälle antamatta ulkoisten tekijöiden vaikuttamasta suorituksiin vai laskeeko se samalle tasolle?

Tässä kulkee laadukkaan joukkueen ja vähemmän  laadukkaan joukkueen ero. Hyvällä joukkueella vastustajan tempo ei vaikuta suoritukseen vaan se pysyy korkeana pelitavasta huolimatta. Heikomman joukkueen kohdalla syytetään asenteessa olevan ongelmia ja sitä kautta nämä ottelut tulevat vaikeammiksi. Tämän tapahtuessa on selvää, etteivät pelaajat ole riittävän keskittyneitä suorituksiinsa ja laatuun. Heidän tasonsa on alhaisempi mitä he ja valmentajat olettavat.

Huippupelaajat ja urheilijat antavat aina kaikkensa. He tekevät kaikkensa saavuttaakseen maksimaalisen tuloksen ja pitääkseen homman kasassa läpi suorituksen. Sen avulla he kykenevät tarkkailemaan kehitystään ja myös pystyvät ottamaan seuraavan askeleen. Kun suoritukset ailahtelevat, on se merkki etteivät pelaajat ole vielä sillä tasolla mihin parhaimillaan kykenevät. Erinomaisen ja tavallisen suorituksen välinen ero on suuri. Mitä pienempi on suoritusten välinen ero, sitä parempi on todellinen taso. Sama pätee valmentajiin. Määrätietoiset valmentajat eivät hyväksy niin sanottuja ”antaa poikien nauttia” otteluita, vaan pitävät jokaisessa ottelussa vaatimustason korkealla. He ymmärtävät, että näissä otteluissa kyetään tuomaan esille harjoituskentällä tehtyjä asioita ja siten viemään pelaajia kohti seuraavaa tasoa. Otetaan tapahtumasta kaikki mahdollinen hyöty irti.

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Todellinen taso

  1. Paluuviite: Vika ei olekaan asenteessa | akuntehdas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s