Enemmän kuin futiskoulutus

Matkasin Rotterdamiin syventämään viime vuoden Mentorship-koulutuksessa oppimaani. Sisällöt olivat sisäistyneet ja tarve kehittyä vaikutti lähtemispäätökseen. Koulutuksen annin toteuttaminen on viimeisen vuoden aikana onnistunut erinomaisesti ja seuraava askel oli luontevaa.

Expert-meeting on koulutus erikseen kutsun saaneille valmentajille. Toisin sanottuna valmentajilla pitää olla ymmärrys mistä puhutaan, jottei jo muutenkin ylikuormittava ympäristö tule yli-ylikuormittavaksi. Kurssiohjelman saatuani tajusin kuinka syvälle tällä kertaa mennään ja muutamaan otteeseen mietinkin, mihin olen lähdössä. Sisältö oli ajoittain erittäin filosofista ja toisinaan enemmän keskusteluja valmentajien kesken, mikä itsessään on erittäin antoisaa. Henkilökohtaiset keskustelut mentorien kanssa antoivat kurssille todellisen arvolisän, mihin luennot eivät yksin olisi pystyneet. Huippuvalmentajien mukana oleminen ja heidän tietämyksensä oli erittäin arvokasta.

Viikko käynnistyi viime vuoden kertauksella, jossa käytiin läpi mitkä asiat tulevan viikon aikana korostuvat. Koulutus tapahtui kolmitasoisesti luennoista workshopeihin ja siitä kentällä tapahtuvaan toimintaan. Kaikki liittyivät selkeästi toisiinsa. Valmentajilla oli itse vapaus valita tiensä, josta tunsivat saavansa eniten hyötyä. Eri päivinä valmennusryhmien vastuulla oli aikatauluista huolehtiminen, niissä pysyminen, johdonmukaisuus eli workshopien toimivuus ja harjoitusten vetäminen. Valmentajapalaverit olivat kaikille avoimia ja kommentteja sekä kysymyksiä sai ryhmän jäsenille esittää milloin tahansa. Toimintaympäristö luotiin tiimille erittäin haastavaksi.

Kaikessa tekemisessä haettiin ensin tavoite eli lähtökohta, ja sille sitten referenssit joiden avulla tähän maaliin päästäisiin. Mielenkiintoinen tapa lähestyä asioita, mutta juuri sillä tavoin pystyttiin pysymään itse aiheessa. Haluttiin pois subjektiivisuudesta ja lopputulokseen edettiin suhteellisen nopeasti. Joka kerta kun henkilökohtaiset mielipiteet pääsivät valloilleen, loppui todellinen analysoiminen.

Viikon teema oli ottelusta otteluun toimiminen ja kokonaisuuden rakentaminen. Useiden mentorien avulla lähdettiin ensin analysoimaan oman joukkueen pelaamista ja siitä vastustajaa. Tässä pyrittiin hakemaan ne kohdat, jotka seuraavassa ottelussa tulee huomioida sekä mihin viikon harjoittelua tullaan painottamaan. Syvennyttiin omiin ongelmakohtiin ja vastustajan pääsääntöiseen pelitapaan. Näistä sitten luotiin harjoitukset viikolle. Samaan aikaan fysiot ja kuntovalmentajat tekivät samaan muottiin sopivan ohjelman pelaajille, jotka olivat loukkaantuneita tai muusta syystä sivussa.

Koulutuksessa keskityttiin tiedostavaan ja tiedostamattomaan valmentamiseen ja miten sitä käytännössä toteutetaan. Haastavaa  ja aikaa vaativaa, jotta sen todella sisäistää. Yksilön valmentaminen joukkueen sisällä oli aiheena itsessään mielenkiintoinen. Keskustelujen kautta pääsinkin saamaan syventävää oppia, kuinka yhden pelaajan toimintaa analysoimalla päästään syihin ja seurauksiin. Tähän vielä esimerkiksi  jalkapallokielen ja pallonhallintapelin läpikäymistä niin sisältö pääsi täydentymään.

Vaatimustaso oli korkealla, kun ympäristö oli jälleen kerran luotu epämielyttävän turvalliseksi. Tämä koski jokaista aina luennoitsijoista paikalla kouluttautuviin valmentajiin. Kun kommunikointi alkoi sujua ryhmien kesken, homma eteni. Jokainen teki parhaansa saadakseen päivistä onnistuneita.

Seitsemän päivän koulutuksen tiivistäminen mahdollisimman lyhyeksi ei ole helppoa. Asioita ja kerrottavaa on niin paljon, ettei ole edes järkeä yrittää. Ehdottomasti tämä oli kovin koulutus, missä olen ollut ja opit, joita sain kantavat muuallekin elämässä kuin vain jalkapallokentälle. Mikä merkittävintä: kouluttajien kanssa sovimme seuraavan vuoden ajaksi henkilökohtaiset tavoitteet, joita lähden kehittämään. Olemme säännöllisesti yhteydessä ja kartoitamme, missä menen. Parinkymmenen valmennusvuoden jälkeen minulla lopultakin on joku, joka todella haluaa viedä minua eteenpäin ja auttaa pääsemään seuraavalle askeleelle. Tämä on jotain, mitä olen kaivannut pitkään. Jos opin paljon jalkapallosta, opin myös todella paljon itsestäni ja  tunne kun katsoin ulos ikkunasta ymmärtäen sen, ei tule helpolla unohtumaan.

3 kommenttia artikkeliin ”Enemmän kuin futiskoulutus

  1. Paluuviite: Unesta, oma-arvioinnista ja muusta | akuntehdas

  2. Paluuviite: Sananen vastustajan tarkkailusta ja yksilövalmennuksesta | akuntehdas

  3. Paluuviite: Yhdet vielä | akuntehdas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s