Unesta, oma-arvioinnista ja muusta

Aikaisemmin kirjoitin kokemuksiani enemmän jalkapalloilullisesta näkökulmasta katsottuna.  Enemmän kuin futiskoulutus avasi minkälainen koulutus kokonaisuutena oli. Asiaa oli paljon ja halusin jaotella niitä eri osiin. Seuraavassa käsittelen aiheita, jotka suoranaisesti eivät ole jalkapalloon liittyviä mutta niillä on vaikutusta yksittäisen pelaajan kehittymiseen, itseluottamukseen ja koko joukkueen tekemiseen.

Tutkimukset pelaajien nukkumisen ja unen laadun vaikutuksesta suorituksiin oli erittäin mielenkiintoinen. Lepääminen on erittäin tärkeä osa menestymistä ja silti aliarvioimme sitä jatkuvasti. Johtuu luultavasti tiedon puutteesta. Vähäinen uni altistaa esimerkiksi vilustumiselle. Unen pituudella on myös suora yhteys koulumenestykseen ja loukkaantumisiin. Jonathan Bloomfieldin johdolla menimme tässä syvemmälle. Esille tuli päivittäinen aktiivisuustaso eri pelaajilla ja hyvin nopeasti pystyi tunnistamaan pelaajatyypit kentällä. On erikoista miksi olemme aina unesta ensimmäisenä tinkimässä kun tarvitsemme johonkin aikaa. Itselle eritoten tuo lausunto oli herättävä.

Toinen mielenkiintoinen aihe oli neurotransmitter-tutkimus jossa selvitettiin pelaajien vireystilaa ja millä osa-alueilla heillä on ongelmia. Dopamiini- ja serotiinitasoa tutkimalla käy ilmi miksi tempo on alhaalla tai miksi pelaaja jaksaa mennä eteenpäin. Tätä systeemiä käytetään jo useissa seuroissa ja osa paikalla olevista valmentajista tiesi tämän systeemin hyväksi, ei huuhaaksi kuten tällaiset helposti halutaan leimata.

Kolmantena on mainittava pelaajan oma-arviointi ja lyhyen sekä pitkän aikavälin tavoitteet. Kyselytekniikka oli tässä avainroolissa. Pelaaja saadaan vahvemmin miettimään omia suorituksiaan ja tavoitteitaan kehittymisessä. Näin opetetaan näkemään missä voi olla mahdollisuus parantaa suorituksiaan sekä analysoimaan tekemistään. Oma-arvioinnin tavoitteena on saavuttaa parempia suorituksia ja sitä kautta kehittyä.  Tärkeintä tässä on, että pelaaja asettaa itselleen tavoitteet ja suunnitelmat. Käytännössä on helppo arvioida tekeekö pelaaja sitä vai ei. Jos hän kiinnittää huomiota ohjeistuksiin, aloittaa välittömästi harjoittelemaan, kyselee ja ennen kaikkea uskaltaa tehdä virheitä oppiakseen, on suunta oikea.
Itsellä on ollut ajatus tästä, mutta ei kunnollisia välineitä ja sitä kautta innostusta tuoda mukaan jokapäiväiseen toimintaan. Valmennuksellisesti katsottuna kyseessä ei ole kuin pieni lisä tai vaiva, miten sen haluaa ottaa. Tulokset joita sillä voidaan saavuttaa ovat merkittäviä. Mitä paremmin pelaaja oppii arvioimaan ja tunnistamaan suorituksiaan, sitä helpompi hänen on keskittyä seuraavaan suoritukseen. Ja mitä nopeammin hän pääsee yli edellisestä suorituksesta, sitä paremmat mahdollisuudet on hänellä tulevassa suorituksessa onnistua. Tästä päästäänkin jo jalkapalloajatteluun jota ei nyt käsitellä.

Nämä ovat apuvälineitä kehittämisen maksimoimisessa ja niiden avulla saadaan tärkeää lisätietoa pelaajien suorituksista. Eivät ne missään nimessä korvaa valmentajan omia huomioita tai arvioita. Kun pelaajan taso heittelee tai hän on poissaoleva, on olemassa jotain minkä avulla voidaan löytää ratkaisuja.

Valmentaminen on paljon muutakin kuin kentällä tapahtuvaa jalkapallotoimintaa. Monella asialla on merkitystä kun haluamme kehittää pelaajaa mahdollisimman laadukkaasti. Mitä enemän valmentajalla on välineitä, sitä varmemmin hän pystyy auttamaan pelaajaa eteenpäin. Kaikkea ei voi tuoda kerralla vaan askel askeleelta tehdä niistä tapoja.

2 kommenttia artikkeliin ”Unesta, oma-arvioinnista ja muusta

  1. Paluuviite: Sananen vastustajan tarkkailusta ja yksilövalmennuksesta | akuntehdas

  2. Paluuviite: Yhdet vielä | akuntehdas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s