Sananen vastustajan tarkkailusta ja yksilövalmennuksesta

Ajatus on kuin taivaan lintu. Se lentää ja liitää omia teitään. Jos siitä ei heti nappaa kiinni, on jo myöhäistä. Siksi päätinkin kirjoittaa muutamia itselleni tärkeitä ajatuksia muistiin. Enemmän kuin futiskoulutus avasi kurssia yleisellä tasolla ja Unesta, oma-arvioinnista ja muusta taas toi yhden näkökulman sisältöön. Tässä tekstissä käyn läpi hieman vastustajan tarkkailua ja yksilön valmentamista joihin olen muistiinpanojani selatessa törmännyt.

Vastustajan tarkkailusta oli useampia workshopeja. Adam Sadlerin toiminnastaan kertominen toi ajatuksia miten peliä tulisi seurata ja mitä siitä olisi syytä hakea esiin, jotta oma joukkue hyötyy parhaiten. Esitelmässä avattiin kuinka Leicester vastustajiaan tarkkailee ja miten siitä raportoidaan valmennukselle. Hänelle sekä hyökkäämisessä ja puolustamisessa oli neljä vaihetta mitkä huomioida. Nämä vaiheet olivat hyökätessä rakentelu, edistymisvaihe, tilanteiden luominen ja viimeistely sekä vastaavasti puolustaessa kuinka nämä vaiheet estetään. Mielenkiintoista sinänsä koska muuten kurssin aikana kävimme läpi miten käytännössä hyökätessä ja puolustaessa ei ole kuin kaksi vaihetta. Kummassakin ajattelumallissa on hyvät puolensa. Henkilökohtaisesti olen tuon kahden vaiheen kannalla. Siinä pelistä puhuminen ja sen läpikäyminen yksinkertaistuvat ja näin käytetään selkeämpää kieltä.

Van Lingen kertoi miten he lähtivät Hollannissa rakentamaan valmennusta kaikille ja loivat valmentajille tapahtumia eri puolille maata. Hänen näkemyksensä pelaajien kehittämisestä mahdollisimman hyviksi oli erittäin selkeää. Eläväinen esitys ja henkilökohtaisissa keskusteluissa paistoi tieto mitä hän oli halukas jakamaan. Koulutuksen aikana myös julkaistiin hänen kirjansa Official guide to Coaching youth football. Häntä kuunnellessa suorastaan kykeni ymmärtämään kuinka paljon on tietoa ja kuinka vähän todellisuudessa tietääkään.

Yksilöllisestä valmentamisesta käydyt keskustelut etenkin Marcel Lucassenin kanssa antoivat paljon. Niissä mentiin syvälle pieniin yksityiskohtiin ja pohdittiin kuinka tilannetta tulee analysoida ennen kuin lähdetään yksilöä kehittämään. Huomiota kiinnitettiin valmentajan sijoittumiseen ja millä tavoin tuoda pelaajalle paras mahdollinen ohjeistus. Tämä siis tapahtui joukkueharjoittelussa, ei eriytettynä. Kun pelaajaa valmennetaan yksilöllisesti joukkueessa, saa hän parhaan mahdollisen tuen pelaamiseen. Samoissa keskusteluissa tuli hyvin esille miten voidaan tiedostamattomasti valmentaa muita pelaajia samalla kun käydään tilannetta läpi yhden pelaajan kanssa. Vaikka puhutaan yhdelle voi se sanoma olla tarkoitettu useammalle. Erittäin vahva työväline.

Yksilölliseen valmentamiseen liittyvää oli myös Afke den Wouwn esitelmä aivojen väsymisestä ja sen vaikutuksesta meidän suorituksiimme. Asia jonka usein ohitamme yleistysten avulla. Siinä vaiheessa kun tunnemme ettemme enää jaksa, se on vielä ylitettävissä – kapasiteettia on.  Mitä paremmin ajatteluamme harjoitutamme, sitä pidemmälle kykenemme itseämme venyttämään. Tämä on osa-alue jota tulisi harjoituttaa sekä pelaajille että valmentajille. Käytännössä tämä on hyvin samanlaista jalkapalloajattelun harjoittamisen kanssa. Siinä tähdätään miettimään seuraavaa suoritusta, ei mennyttä. Esitelmä osoitti hyvin miten mieli ja keho ovat yhtä kokonaisuutta, ei erilliset vaikka helposti haluamme niistä sellaisina puhua.

On selvää, ettei yksikään valmentaja voi tuoda kaikkea oppimaansa kerralla pelaajille. Sisäistäminen vie aikansa. Ne tulevat hiljalleen ja sitä huomaa toimivansa totutusta poikkeavalla tavalla. Nämä ovat hetkiä, joista nauttii harjoituskentällä. Eritoten kun tiedostamattaan toimii ja huomaa sen. Se on alitajuntaista kehittymistä ja merkitsee tekemisen olevan uudella tasolla. Se on jotain mistä ei enää halua päästää irti vaan saada lisää.

Yksi kommentti artikkeliin ”Sananen vastustajan tarkkailusta ja yksilövalmennuksesta

  1. Paluuviite: Yhdet vielä | akuntehdas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s