Tiedostamaton pätemättömyys

Suomi rypee jalkapallossa syvässä kuopassa. Se on fakta. Turha sitä on lähteä kieltämään. Olemme tehneet niin pitkään. Kaiken lisäksi tuo kuoppa on kuin sinileväinen järvi kauniina kesäisenä päivänä. Edellytykset uimiselle ovat olemassa, este vain on liian suuri. Maailma on avoin muttemme osaa tarttua siihen ennen kuin hyväksymme sen.
Kritiikkiä ja analyysejä löytyy miksi näin heikossa tilassa maailman pelatuin ja seuratuin laji meillä on. Syylliset löytyvät nopeasti ja osoittava sormi käy viikko viikon jälkeen eri osa-alueita läpi. Sormi siis osoittaa tiukasti ja usein ikävä kyllä kohtiin, mitkä me jo tiedämme, syystä tai toisesta emme vain kykene tekemään sille mitään. Osoittaessaan jotain helposti kuitenkin unohtuu, että tuonkin sormen takana on yksi osatekijöistä.

Tietynlaiset valmentajat toimivat kuten ovat aina toimineet ja suhtautuvat uuteen varauksellisesti. He eivät osaa tai ymmärrä pohtia toimintaansa järjellisesti vaan kaikki liittyy vahvasti mielipiteeseen. Toimintaa määrittelee tunteet. Kehittymisen haluttomuus tai kykenemättömyys siihen ovat vallitsevana. Joutuessaan epämielyttäviin tilanteisiin he tuovat sen esille esiintyen asiantuntijoina tai vetoavat pitkään kokemukseensa, ovat kyvyttömiä keskustelemaan saatika kuuntelemaan. He nojaavat johonkin, minkä ovat kokeneet ja luulevat sen olevan oikein. Luulo ei ole tietoa, vaikka niin halutaan yleisesti käsittää.

Kun oma pätemättömyys on tiedostamatonta, eletään kieltämällä kaikki uusi.  Valmentajat, jotka ovat jääneet omien mielipiteidensä sekä tapojensa vangeiksi epäilevät kaikkea uutta haluamatta pohtia sitä sen enempää. Normaali reagointitapa ihmiselle tilanteissa, joita hän ei ymmärrä tai hyväksy. On helpompaa käydä jotain vastaan kuin avoimesti tutkia paikkaansapitävyyttä. Kun tunteet saavat järjeltä vallan, on peli menetetty. Kylmän ajattelun kadotessa valmentaja reagoi tilanteisiin tunteilla ja hänen on vaikea pohtia järjellistä ratkaisua. Yleisesti ottaen omiin mielipiteisiin jatkuva nojaaminen harvemmin luo mitään uutta. Pysytään vanhassa haluamatta edes nähdä mahdollisuuksia. Kupla on huomattavasti helpompi toimintaympäristö. Ollaan alueella missä mikään ei pääse hämmentämään, eikä tule kohdanneeksi epämielyttävyyksiä. Heille nuo tuntemukset ovat hidasteita. Kun tuo kupla on riittävän vahva, sieltä pois pääseminen osoittautuu hankalaksi.

Tiedostamaton pätemättömyys on pahin mahdollinen este millekään kehittymiselle. Pahimmillaan se vetää mukaansa nekin, jotka haluavat muutosta. Halutaan lamaannuttaa ne, joilla nähdään jotain olevan. Muutoshan voi ikävänä sivutuotteena tarkoittaa uuden oppimista ja omien ajatusten muokkaamista. Nämä kehityshaluiset ihmiset nähdään uhkana ja rasitteena. Heitä kutsutaan innostuneiksi sen halventavassa muodossa.

Eteenpäin pyrkivät valmentajat ovat valmiita avoimin mielin etsimään ja löytämään. Heille oppiminen on selviö ja tietoa haetaan kauempaakin, ei vain kotoisista ympyröistä. Todellisuudessa ainoa keino saada ajankohtaista tietoa ja luoda verkostoja on lähteä sitä muualta hakemaan. He ovat ymmärtäneet omat heikkoutensa ja pyrkivät koko ajan kehittymään. Näin heillä on mahdollisuus päästä eteenpäin. He tietävät olevansa taitamattomia valmentamisessa ja pääsevät hiljalleen eroon omiin mielipiteisiin perustuvasta ajattelusta. Analysointi ja pohdinta tulevat osaksi kokonaisuutta. Tämä ei tarkoita, että heistä tulisi huomattavasti parempia valmentajia, ainakin heillä on mahdollisuudet siihen. Tunteet hallitsevat vähemmän tekemistä. He tiedostavat pätemättömyytensä ja tekevät työtä sen muuttamiseksi.

Muutosta ei tapahdu ennen kuin jokainen vuorollaan menee peilin eteen ja katsoo sitä tarkkaan. Ei voida enää puhua miten olemme tehneet asioita aina tällä tavalla ja ne ovat toimineet. Selvästikään ne eivät ole toimineet tavalla, joilla niiden on oletettu toimivan.  Henkilökohtaiset mielipiteet ovat hallinneet ja silloin tutkiminen ja kriittisyys katoavat. Hiljalleen olisi aika siirtyä tiedostavaan pätemättömyyteen, tunnustaa omat puutteet ja sitä kautta keskittyä kehittymiseen. Näin ne ovat monessa muussa paikassa tehneet kun tulokset eivät ole mielyttäneet. Miten täällä tämä voi olla mahdotonta?

Päästäkseen edes yhden askeleen eteenpäin, on muutettava ajattelumaailmaansa. Toisinaan on parempi ottaa muutama askel taaksepäin mennäkseen eteenpäin. Se on kuitenkin yksi vaikeimmista tehtävistä itsensä kehittämisessä. Kaikilla ei ole kykyä tai rohkeutta näitä askeleita ottaa. Mitä rehellisempi ja tutkivampi on, sitä paremmat mahdollisuudet on kehittyä. Totuus sattuu samalla avaten tietoisuuden ovia.

IMG_0065 (1).jpg

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s