Everton FC Otteluanalyysi

Everton on aloittanut kauden kahdella eri ryhmityksellä, 1-3-4-3 ja 1-4-2-3-1. Ajoittain vaihtanut sitä myös ottelun sisällä kuten pelitapaakin. Perusajatus on kuitenkin molemmissa sama. Viime kaudella ongelmaksi muodostunut yhden tavan malli on poissa. Koeman on ajanut sisään suoraviivaisemman pelitavan ja joukkue on tasapainoinen. Toisaalta ”suuremmista” se ei ole kohdannut kuin Spursin.

IMG_0067.jpg

Alkukauden ryhmitys 1-3-4-3

IMG_0075.jpg

Kuntoutumisten ja uusien pelaajien myötä ryhmitys vaihtui perinteisemmäksi 1-4-2-3-1

Prässääminen / puolustaminen

Joukkue prässää ylhäältä nopeasti menetyksen jälkeen ja eritoten kun maalivahdilla pallo. Jos ei mahdollisuutta prässätä, pakka vetäytyy tiiviiksi keskiympyrän alueelle. Vastustajan  kontorolloitu rakentelu tehdään hankalaksi.

IMG_0078.jpg

1-3-4-3 systeemissä 16 McGarthy pudottaa  puolustuslinjaan. 3 Baines kaventaa tukemaan enemmän keskikenttää.
Puolustaminen on tiivistä ja laitahyökkääjät kaventavat vahvasti. Keskellä ei ole tilaa pelata selustaan.

IMG_0071.jpg

Tilanteenmuutokset

Tilanteenmuutoksissa siirtyminen tapahtuu nopeasti. Tavoite voittaa pallo heti menetyksen jälkeen takaisin, jos mahdollista. Puolustamaan siirtyminen tapahtuu hyökkäys- ja keskikolmanneksen rajamailla. Riistot pääsääntöisesti alemmalla keskikolmanneksella.  Riistossa pyrkivät pelaamaan eteenpäin jos se vaihtoehto voi tuottaa murtavan syötön. Muuten ensimmäisen syötön omille ja painopisteenmuutoksella käynnistää hyökkäyksen.

Hyökkääminen

Avaamisessa topparit isossa roolissa. Keskikentän laidat tai pakit luovat leveyden (riippuen ryhmityksestä) ja laitahyökkääjät tulevat keskelle lähelle kärkeä. Topparien tavoite on pelata ensimmäinen syöttö syvälle linjojen ohi. Jos ei tilaa mennä eteenpäin, keskikentän kautta painottomalle puolelle. Pystysyötöt alemmalta keskikolmannekselta kärjelle juoksuun. Avaamismallit molemmissa ryhmityksissä hyvin samanlaiset. Vasemmalla laita 11 Mirallas tulee vahvemmin keskelle kun oikealla 14 Bolassie pitää enemmän leveyttä (1-4-2-3-1).

IMG_0074.jpg

Pyrkii pelaamaan lyhyillä mutta jos selustassa tilaa pitkä syöttö ei ole poissuljettu vaihtoehto.

IMG_0069.jpg

Topparien tarkoituksena pelata keskelle syvälle etenkin oikealla. Vasemmalla peli lähtee enemmän 3 Baines kautta. Pohjat tasapainottavat ja laidat hakevat palloja jalkaan.

IMG_0073.jpg

Rakentelu muuttui Williamsin joukkueeseen tulon myötä. Ryhmitys vaihtui neljän alakertaan jolloin pakeille tuli suurempi rooli hyökkäämisessä.  Ennen 23 Colemanin kokoonpanoon paluuta oikea laita ei ollut yhtä aktiivinen eteenpäin.

Avainpelaajat

17 Guye tasapainottavana ollut hyvä roolissaan. Koostaan huolimatta vahva katkomaan ja tekee hyvin peliä. 18 Barry vaikuttaa eri pelaajalta kuin edellisinä kausina ja on ollut tärkeä palanen keskikentällä. 10 Lukakun merkitystä joukkueelle ei voi ohittaa. Hän on se viimeinen puuttuva lenkki. Voi olla kauan pimennossa kuten Sunderlandia vastaan mutta hetkessä ratkaisee ottelun.

Huomiotavaa

Pelitapa ja ryhmitys muuttuvat vastustaja huomioiden. Perusasiat tulevat esille kuitenkin samanlaisina. Ylimmät pelaajat liikkuvat aktiivisesti. Pyrkimyksenä luoda aina vähintään kolme syöttösuuntaa pallolliselle. Roolit ovat hyvin selkeät ja niitä noudatetaan kurinalaisesti.

Joukkue on aikaisempia kausia aktiivisempi sekä aggressiivisempi. Pelaaminen on suoraviivaisempaa ja määrätietoisempaa. Kolmen alakerralla pelatessa 6 Jagielka osallistuu  harvemmin pelintekemiseen. Neljän alakerralla osallistuminen on vahvempaa. Keskikentän keskustan tasapainotus auttaa laitapelaamisen onnistumisessa.
30  Holgate on jälleen yksi nuori, joka on murtautunut ykkösjoukkueeseen. Alkukauden otteluissa onnistunutkin erinomaisesti ja on hyvä vaihtoehto jos Coleman on sivussa. Pystyy pelaamaan myös topparina.

IMG_0076.jpg

”timantit” 1-3-4-3 systeemissä

Kentällä luodaan koko ajan timantteja ja pelaajat ovat yhteistyössä toistensa kanssa

IMG_0077.jpg

Linkitys 1-4-2-3-1 systeemissä erityisesti kun toppareilla pallo

Pelaamisen nopeus on paremmalla tasolla kuin aikaisemmin. Pallo liikkuu ja pallottomat luovat syöttösuuntia. Puolustuspelaamisessa on myös tapahtunut muutos. Vastustaja ei pääse yhtä helposti vaarallisille alueille. Kovempien joukkueiden kohtaaminen kertoo mihin suuntaan pelaaminen lähtee. Ainakin merkkejä paremmasta on ilmassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s