3v1 harjoitteista pelitapaan

Olen keskustellut paljon jalkapallosta veljeni kanssa tekstiviestien, facetimen ja sähköpostien avulla. Olemme jakaneet erilaisia ajatuksia miten tehokkaimmin pystyisi opettamaan pelaajille samanaikaisesti sekä tekniikkaa että taktisia yksityiskohtia. Kaikessa ajatuksena ja lähtökohtana on ollut pelaamisen kautta oppiminen. Noissa keskusteluissa on jos jonkinlaista ideaa vaihdettu. Osaa olemme vieneet pitkälle ja osa on kuopattu samantien järjettömyytensä johdosta. Nämä ovat olleet antoisia hetkiä ja välillä veljellisen kiivaitakin. Kun välimatkat ovat pitkiä, ei aina paikka ja aika keskusteluille ole ollut otollisin. Asiat ovatkin jääneet hautumaan seuraavaan yhteydenottoon.

Ideoita syntyy kun tilat, aika ja pelaajamäärät ovat rajalliset. Silloin on tehtävä ratkaisuja miten saada harjoitteista tehokkaita ja edellä mainitut kohdat maksimaalisesti hyödynnettyä.

Seuraavassa avaan muutamien harjoitteiden avulla yhtä ajatusta. Veljeni on tätä työstänyt teoriassa ja käytännössä. Olen jakanut omia näkemyksiäni sekä ajatuksiani. Idea on mielenkiintoinen ja toteutuskelpoinen. Siinä on selkeä johdannaisuus pienpelistä isoon peliin. Kaikessa lähtökohtana on miten jo neljän pelaajan kanssa pystytään pelillisiä asioita opettamaan. Harjoitteet eivät ole monimutkaisia vaan jokainen kykenee ne teettämään. On vain taidosta kiinni kuinka pitkälle valmentaja pystyy niitä jalostamaan sekä kuinka paljon pelillisiin kohtiin hän on osaavainen puuttumaan. Tarkoituksena ei ole ollut kehittää mitään uutta vaan luoda malli, millä yksinkertaisesti voi asioita viedä eteenpäin rajallisista puitteista huolimatta. Tavoiteena on päästä eroon tötsältä tötsälle harjoittelusta missä kaikki päätöksenteko on valmentajan ohjaamaa, jolloin pelaaja ei joudu tekemään omia ratkaisuja. Tötsäharjoittelu on eritoten Niagaran alueella erittäin suosittua ja syvälle juurtunutta. Suurin osa harjoittelusta tapahtuu pelistä irrallisena jolloin ei kehitetä kommunikointia, päätöksen tekemistä tai suorituksen valintaa.

Harjoitteet on rakennettu 3v1-tilanteille. Pelin eri vaiheelle on kehitetty omat harjoitteensa. Pelaajat ovat aktiivisia ja tavoite on saada heidät passiivisenakin miettimään omaa sijoittumistaan. Malli on kohdistettu nuoremmille pelaajille (alle 12 vuotiaat) ja sen kautta on heidän osaamisensa huomioitu pelaamista ajatellen. Alueen koolla ei ole tässä kohtaa merkitystä, koska ne asetetaan taitotason mukaan.

Liikkeelle perusharjoitteista

Yksinkertaisesta kohti vaikeampaa lähtökohtana. Harjoitteisiin on annettu syöttörajoitukset, jotta pelaajat ”joutuvat” todella tekemään ratkaisuja ensimmäisen kosketuksen, sijoittumisen sekä syöttämisen kanssa.

Harjoitteessa haetaan ns. ahtaasta pois pelaamista. Kun joukkue onnistuu pelaamaan ulos, siirtyvät siellä olevat pelaajat pelaamaan alueen sisälle. Keskellä pelattava vähintään kolme syöttöä ennen kuin voi pelata pois alueelta.

IMG_0086.jpg

Syötön jälkeen paikanvaihto. Variaatio edelliselle.

IMG_0084.jpg

Kohti haastavampaa

Tämä harjoite on jo hieman haastavampi. Siinä saadaan kaikki pelaajat aktiivisesti mukaan. Puolustajille tulee luontainen lepo.

IMG_0080.jpg

Maalintekeminen

Tähän vielä mukaan muutamia harjoitteita joilla tuodaan maalintekeminen mukaan. Näin pelille tulee aikaisempaa selkeämmin suunta johon pelata ja saadaan maalivahtikin aktivoitua.

IMG_0079.jpg

Selustaan pelaamisen hetkellä on suuri merkitys.

IMG_0081.jpg

Tässä harjoituksessa maalivahdit osallistuvat mukaan alusta saakka. Laukaukset tulevat pelinomaisista kulmista.

IMG_0083.jpg

Seuraavassa on tavoitteena on pitää palloa vastustajan puoliskolla. Samalla siinä tulee erilaisia vaihtoehtoja ratkaisun tekemiseen.

IMG_0082.jpg

Malli kuinka 3v1-harjoitteita voidaan toteuttaa pelinavaamisessa.

IMG_0085.jpg

Lopuksi on mainittava, että näiden harjoitteiden avulla ratkaisunteossa ja suoritusten valinnassa on tapahtunut kehitystä. Kommunikointi pelaajien kesken on parantunut huomattavasti, hyvinkin lyhyellä aikavälillä. Pelaajat nauttivat harjoitteista ja jaksavat keskittyä, koska tekeminen on mielekästä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s