Tuloksen taakse näkeminen

Jalkapallo on peli, jota voi pelata useammalla tavalla tai tyylillä. Toimintamalleja on vähintään saman verran kuin pelityylejä. Ne vaihtelevat materiaalin, resurssien ja mieltymysten mukaan. On impulsiivista tyyliä, joka kuluttaa pelaajat ja toimihenkilöt nopeasti loppuun. Vastapainona pitkäjänteistä rakentamista, jossa nähdään jotain mitä kukaan muu ei ole kykeneväinen näkemään, rakennetaan tulevaisuuteen. Esimerkkejä on maailma täynnä. Mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi toisaalla.

Suunnitelmat voivat olla loppuun asti pohdittuja, pitkälle vietyjä. Toteutusvaiheessa huomataan, etteivät kaikki tarvittavat työkalut ole kunnossa. Näin halutut tulokset jäävät saavuttamatta. Jos suunnitelmat ovat hyvät, tämä on pieni hidaste matkalla tavoitteeseen. Toisaalta tulokset voivat olla hyviä suunnitelman sekä toiminnan ollessa heikolla tasolla. Tämä vain ei ole noussut esille, koska tulosten taakse ei ole osattu katsoa ennen kuin on myöhäistä. Puutteet tulevat esille jossakin vaiheessa, se on varmaa.  Pienet osaset kasvavat isoiksi ja sitä seuraa väistämätön – romahdus. Laadukas toiminta koostuu pienten asioiden luomasta kokonaisuudesta ja pitkällä aikajänteellä ne tulevat esille.

Tässä kohtaa tulisi pohdiskella miten kokonaisuutta tulee analysoida ja käydä läpi.  Kauden aikana on voitu tehdä monta asiaa kehittämisen kannalta oikein parin kohdan jäädessä vaillinaisiksi. Kohtien ollessa tulokset, näkyvät ne välittömästi. Kyseessä kun on tulosurheilu, antaa se armottoman kuvan. Muuttuvat tekijät voivat olla niin suuret, ettei niihin kyetä vaikuttamaan riittävästi tai ajoissa. Kaikilla on tavoitteena tehdä viisi asiaa viidestä oikein. Joskus voidaan päästä haluttuihin tuloksiin, vaikka noista viidestä ei onnistuisi kuin kolme. Ne kaksi puuttuvaa kohtaa voivat olla ne merkityksettömimmät sillä hetkellä. Seuraavalla kerralla niiden merkitys voi olla huomattavampi. Joskus huono suunnittelu ja toteuttaminen voivat tuottaa hyviä tuloksia, pitkässä juoksussa harvemmin sama heikko toiminta onnistuu uudestaan.

Miten suunnittella toimiva prosessi ja toteuttaa se? Miten pitää noista suunnitelmista kiinni ja olla kykeneväinen nopeasti reagoimaan kurssin muutoksiin? Siinä haaste. Monella toiminta lopahtaa, kun arki koittaa puurtamisena ja ote alkaa lipsua, ei kyetä pitämään rimaa ylhäällä. Onnistuminen on aina monen yhtälön summa. Tuurilla se ei tapahdu. Hyvällä valmistautumisella viivan alle on mahdollisuus saada isompi positiivinen luku. Silti sekään ei vielä tarkoita automaattisesti menestystä.

Lähdettäessä analysoimaan jotain, on oltava selvillä lähtökohdasta ja matkasta. On otetettava huomioon faktat ja niiden avulla tehdä päätelmät. Näin päästään syvälle ja saadaan tieto mitä ollaan etsitty. Jos taustatyötä ei ole huolellisesti tehty, jää monta huomioitavaa kohtaa havainnoimatta ja se johtaa epäonnistumiseen sekä vääriin johtopäätöksiin. Monesti taustalla tehty työ on merkittävin mutta myös se väheksytyin. Sitä ei nähdä jos ei olla valmiita ottamaan asioista selvää. Suunnitelmallisuus on se mistä koostuu toiminta tulosten takana.

2 kommenttia artikkeliin ”Tuloksen taakse näkeminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s