Ukraina – Suomi otteluanalyysi

12.11.2016 Odessa, Ukraina MM-karsinnat lohko I, Tulos: 1-0 (1-0)

Ennen ottelua Suomi lohkossa viidennellä sijalla yhdellä pisteellä Ukrainan ollessa kolmantena. Tasapeli tästä ottelusta olisi Suomelle hyvä tulos etenkin kun kokoonpanosta ovat poissa mm. Hetemaj, Eremenko, Uronen, Moisander, Pohjanpalo. Tämä ei voi olla vaikuttamatta pelitapaan. Ukraina pelaa kotikentällään ja lähtee hyökkäämään. Joukkueessa on paljon vahvoja yksilöitä ja laitapelaaminen on laadukasta. Suomen ryhmitys 1-5-3-2 / 1-3-5-2 katsantotavasta riippuen ja Ukrainan 1-4-1-4-1

Kokpanot.jpg

Perusryhmitykset

Ryhmitykset toiselle puoliajalle. Suomen selkeä siirtyminen hyökkäävämpään pelitapaan.

Ryhm2 puol.jpg

Suomi siirtyi selkeään 1-4-4-2 systeemiin

Liikesuunnat

Laitapakit (22) ja (13) hyökkäyksissä leveyteen ylemmäksi. Keskikentän keskustassa (15) enemmän tasapainottavana kun (16) ja (6) tukevat laitoja vahvemmin. (7) pelaa vahvasti 10 paikalla pyrkien toimimaan kärjen sekä keskikentän välissä, ajoittain toisena kärkenä. Kärjessä (10) hakee pystyjuoksuja. Etenkin kun riisto tapahtui alemmalla keskikolmannekselta ja selustassa tilaa.

Liikesuunnat.jpg

Pääsääntöiset liikesuunnat 1. puoliajalla

Puolustaminen

Ryhmitys prässätessä enemmän 1-5-3-1-1 ympyrältä. Jos ei kyennyt laittamaan painetta palloon putoaa linja syvälle (16 rajalle). Keskustasta ei tilaa pelata. Etäisyydet ja linjojen välit tiivit. Ukraina saa paljon keskityksiä läheltä päätyviivaa vaikka juuri tämä oli etukäteen huomioitu. 7 Lod pelasi vahvaa vartiointia (6) vastaan ja 6 Ring huomioi (9). Etenkin  7 Lod isossa roolissa vastustajan pohjan (6) vartioinissa topparien olessa pallollisina.
Toisella puoliskolla systeemin vaihdon myötä nosti prässäämistä ylemmäksi. Tämä sai myös aikaiseksi sen, että Ukrainan toinen ylemmistä keskikenttäpelaajista tulee 1. puoliskoa alemmaksi hakemaan palloa jolloin ylhäällä vähemmän voimaa. Samalla linjojen etupuolella enemmän pelaajia mikä helpottaa puolustamista.

Untitled.jpg

Keskustan tiivis puolustaminen

Keskustan tiivis puolustaminen pakotti Ukrainan hakemaan vaihtoehtoja laidoista. Ensimmäinen keskustasta tullut hyökkäys tapahtuikin puolen tunnin pelin jälkeen.

Puolustaminen.jpg

Puolustusryhmitys 1. puoliajalla

 

Tilanteenmuutokset

Ensimmäisellä puoliajalla hyökkäyksiin lähteminen syvältä omalta puoliskolta. Toisella tapahtuvat enemmän ½ kentän kohdilta.
Puolustamaan siirtyminen keskiviivan tuntumasta ja joukkue nopeasti pallon alapuolelle menetyksen jälkeen.

Hyökkääminen

Paljon topparien syöttöjä poikittain josta pallo maalivahdille. Seurauksena pitkä pallo. Tavoite hyökätä laidoista. Pääsääntöisesti vasemmalta. Hyökkääminen keskittyy paljon vastaiskuihin sekä yksilösuorituksiin. Selkeää mallia ei ole ollut.

Toisella puoliajalla hyökkäykset enemmän oikealta laidalta. 10 Pukki haistelee heti riiston jälkeen juoksuja selustaan. 4 Toivio-13 Arajuuri akseli yhteistyöllä eteenpäin. Pelaaminen luovempaa mistä osoituksena  7 Lodin vapaampi liikkuminen pois ”kiskoilta”.

Rakentelu.jpg

Liikeet kun pallo toppareilla

Jos ei tilaa edetä pelaamalla pallo lähti pitkällä kärjille tai vaihtoehtoisesti ristipallona painottomalle puolelle.

rakentelu 2 uusi.jpg

Toistuva malli kuinka vastustajan linjojen ohi pelattiin

Yhteenveto

Suomi antoi selkeästi pallonhallinnan vastustajalle ja odotti vastaiskuista mahdollisuuksia hyökätä. Eritoten 1. puoliajalla hyökkäykset olivat enemmän sattumanvaraisia.
Puoliajalla ryhmityksen vaihto (1-4-4-2) ja prässin nostaminen ylemmäksi vaikutti pelaamiseen positiivisemmin. Peli siirtyi selkeästi ylemmäksi ja tilaa sekä vaihtoehtoja tuli enemmän. Laitapelaaminen parani kun oli selkeät parit, etenkin oikealla. Silti joukkue ei päässyt riittävästi todellisille paikoille. Laitojen puolustaminen on yhä ongelmallista. Keskusta on hyvin tukittu mutta laidat eivät toimi halutulla tavalla. Vastustaja tuli paljon vasemmalta puolelta päästen keskityksille. Maali syntyi yhdestä hetkestä jolloin ryhmitys ei ollut kunnossa ja olikin lopulta monen virheen summa.

Pelaaminen muuttui puoliajalla parempaan ja rohkeampaan suuntaan. Muutenkin katsottaessa poissaolevien pelaajien listaa niin joukkue pärjäsi kohtuullisesti. Ilman hyökkäämistä otteluja on kuitenkin vaikea voittaa. Passiivisella pelaamisella ei pisteitä saada. Potentiaalia on parempaan ja siinä valmennuksella mietinnän paikka kuinka se tuodaan esille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s