Analysointia vai kritiikkiä

Analysoinnilla ja kritiikillä on iso ero. Analysoiminen etsii syitä ja seurauksia. Se pyrkii pääsemään syvälle. Kritiikki taas on enemmän tunnepohjaista mielipiteen esille tuomista. On helpompaa olla kriittinen, ja jos sen vielä osaa tehdä vakuuttavasti, helpommaksi se muuttuu. Harvassa ovat ne, joilla oikeasti on kyky analysoida järjellä olematta negatiivinen. Ja kuinka paljon on kriitikoita, joilta puuttuu analyyttinen pohja tehdessään päätelmiään. Tunne on usein suurempi johdattaja kuin järki. Mitä vahvempana tunne esiintyy, sitä heikommaksi järjellisyys muodostuu.

Kritiikkiä tulee olla, se on suorastaan sallittavaa. Se, missä muodossa, on ratkaisevaa. Kriitikon on pohdittava hakeeko hän toimillaan ratkaisua vai näkyvyyttä. Onko tarkoituksena kehittää vai saada kuuluvuutta. Negatiivinen ja toisten virheiden löytäminen sujuu kaikilta, eikä se vaadi taitoa, sehän on yksi kansallispiirteistämme. Se on piirre, joka on jalostunut vuosikymmenien aikana huippuunsa.

Yleinen yhdistävä tekijä kriitikoilla on, etteivät he ole itse uskaltaneet tai osanneet tehdä jotain. Toisaalta lukkiutuminen omiin tottumuksiin tai käsityksiinsä voi olla syynä. Se voi myös olla määrätyssä määrin kateellisuutta ja täten itsensä korostamista. Halua osoittaa tietämystään. Usein myös näkee, miten kriitikot käyttävät hienoja sanoja korostaakseen omaa erinomaisuuttaan. Väärin. Näin he korostavat ainoastaan omaa tietämättömyyttään peittäen sen hienoilla sanoilla. Tällä saadaan vähemmän lajista ymmärtävät uskomaan lausahduksia totuudeksi. Mitä selkeämpää ja yksinkertaisempaa kieli on, sitä helpommin se on ymmärrettävissä. Tulisi puhua kielellä, jota myös pelaajat ymmärtävät.

Miten tämän voisi muuttaa? Opitusta on vaikeaa päästä eroon, muttei mahdotonta. Kaikki eivät välttämättä ole edes halukkaita muuntautumaan. Kaikkien ei  myöskään tarvitse, jos se palvelee lähtökohtia. Isoimmalla osalla siihen syytä olisi. Jokainen on kykeneväinen kritisoimaan. Pitäisikö kuitenkin ajatella, pystyisikö oikeasti parempaan: analysoimaan, olemaan rehellinen ennen arvostelua.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Analysointia vai kritiikkiä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s