AFC Bournemouth otteluanalyysi

Pieni seura suuressa sarjassa. Joukkueen tunnistaa rohkeasta aktiivisesta pelaamisesta puutteistaan huolimatta. Tätä edes auttaa pitkäaikaisen managerin Eddie Howen luoma pelitapa alasarjoista lähtien. Bournemouth vaihtaa ajoittain ryhmitystä vastustajasta riippuen, pelitavan pysyessä samanlaisena. Pääsääntöisesti pelaa 1-4-2-3-1 ryhmittymällä.

Bmouth aloitus vs soton.jpg

Yleisin ryhmitys jolla lähtevät otteluun

Prässääminen / puolustaminen

Prässi alkaa yleensä ympyrän kohdilta. Maalipotkuissa usein ylhäältä. Jos ei saa ympyrältä iskettyä, joukkue pudottaa todella alas ja antaa vastustajan pelata prässin etupuolella. Joukkue liikkuu erittäin kurinalaisesti poikittain. Jos pallo menetetään vastustajan puoliskolla pyrkivät heti riistoon. Rytmittämällä prässiä tekee vastustajan pelaamisen hankalaksi.

Bmouth puol.jpg

Ryhmitys matalassa prässissä

Untitled 10.16.47.jpg

Kärjen prässääminen & keskustan tiiviys

Untitled.jpg

Puolustaminen syvällä omalla puoliskolla

Tilanteenmuutokset

Hyökkäykseen siirryttäessä yleisesti riisto puolustuskolmanneksen ja keskikolmanneksen rajalta. Toisinaan pyrkii iskemään ylempää heti menetyksen jälkeen jos prässi saadaan nopeasti aikaiseksi. Puolustukseen siirtyminen tapahtuu hyökkäyskolmanneksella tai ylemmällä keskikolmanneksella. Usein tilanteenmuutos puolustamaan tapahtuu harhasyötöstä tai huolimattomasta suorituksesta.

Erittäin paljon pallonmenetyksiä keskikolmanneksella minkä takia siirryttävä puolustamaan. Pitkälti, koska joukkue pyrkii pelaamaan nopeasti ja vastustajien vahvaa puolustusta vastaan.

Hyökkääminen / rakentelu

Avaaminen alhaalta topparien kautta pudottavalle pohjalle. Pääsääntöisesti vasemman topparin kautta. Jos lyhyellä avaaminen ei mahdollista, maalivahti avaa pitkällä. Tällä haetaan pakin päätä vastustajan puoliskolla. Hyökkäykset molempia laitoja vahvasti käyttäen. Pakkien nousut tukevat pelitapaa. Jos vastustaja ei ryhmittynyt kunnolla, hyökkää nopeasti linjojen väliin ja selustaan.  Vastustajan pudottaessa linjan tulee vaikeuksia päästä maalintekoalueille. Kaksi kolmannesta pelaa hyvin mutta sen jälkeen peli pysähtyy.

B'mouth pelava kk.jpg

Hyökkääminen keskeltä

brn pelinava.jpg

Pelinavaaminen alhaalta ja mallit joilla pyrkii keskikolmannekselle. Pääsääntöiset mallit

Painopisteenmuutoksilla eteenpäin jos ei laidasta tilaa edetä. Usein hyökkäykset kuitenkin ajautuvat keskikaistaleelle jolloin tilanteille pääseminen hankaloituu.

Untitled.jpg

Painopisteenmuutos keskialueella

Bmoth pelt.jpg

Ryhmitys ja pelaaminen vastustajan puoliskolla

Kun toppareilla mahdollisuus, pelaavat syvälle pystyyn jalkaan -pudotus ja taas pystyyn selustaan.

B'mouth pyst-pud-pyst.jpg

Pystyyn – pudotus – pystyyn

Laidat pitävät leveyden ja laitapakit nousevat ylös kohti keskustaa sekä pallottomana että pallollisena. Käytännössä ryhmitys muuttuu muotoon 1-3-5-2 / 1-3-6-1 pelitavan pysyessä samanlaisena. Rytmityksillä pyrkii vaihtamaan pelin sisällä tyyliään. Nämä rytmitykset ovat enemmän osa pelin luonnolista kulkua.

Avainpelaajat

8 Arter keskikentällä tasapainottavassa roolissa. 11 Daniels vahvoja nousuja pallolla sekä pallottomana. Pitää pelin leveänä. Samoin 2 Francis toisella laidalla. 32 Wilshere enemmän pelintekijänä keskellä. Useimmat hyökkäykset kulkevat jossakin vaiheessa hänen kauttaan. Iso rooli pelintekemisessä ja liikkuu laajalla säteellä.

Huomioitavaa

Bournemouth rakentaa mahdollisuuksien mukaan alhaalta ja etenee pelaamalla. Omalla alueella lyhyillä syötöillä joista välillä seurauksena todella vaarallisia menetyksiä. Ajoittain pallonhallintaan pyrkivä pelaaminen tuottaa ongelmia. Siitä huolimatta joukkue jatkaa sisäänajetulla pelitavalla. Keskikenttä on erittäin aktiivinen paikanvaihtoineen.

Ylhäällä prässi heti menetyksen jälkeen ja pyrkivät näin nopeasti häiritsemään vastustajien pelaamista. Jos tilanne ei salli korkeaa prässiä, vetäytyvät puoleen kenttään. Nopeat hyökkäykset vastustajan ryhmityksen ollessa poissa tasapainosta ja riiston jälkeen terävästi eteenpäin pelaaminen ovat tavaramerkkejä. Jos vastustaja ryhmittynyt niin rauhallisemmin pelaamalla ylös.

Joukkue pelaamisesta puuttuu tasaisuus. Hyvää suoritusta seuraa heikompi. Piskuruisella kotikentällään ovat aina vaarallisia ja muutamaan otteeseen ovatkin nousseet pahasta tilanteesta tasoihin ja jopa voittoon asti. Loppuun asti pelaaminen on tuottanut useampia pinnoja pitkin kautta.

Analyysit on tehty vuodenvaihteessa pelatuista otteluista. Samoja elementtejä on sitä ennen ja sen jälkeenkin näkynyt eli paljon ei muutoksia ole tapahtunut.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s