Lisäys 1v1 pelaamiseen

Ajatellessaan ihminen luo erilaisia näkökulmia. Mitä enemmän hän pyrkii tulemaan pois omalta mukavuusalueelta, sitä suuremmat mahdollisuudet on kehittyä. Lukkiutuminen yhteen malliin ei tätä prosessia edesauta, päinvastoin saa näkökulmat suppeammiksi ja kehitys hidastuu. Erilaisten ideoiden kohtaaminen opettaa, vaikka uuden kokeminen voi tietenkin järkyttää. Se voi myös helpottaa, kun huomaa miten pienimuotoista oma ajattelu on ollut. Seuraavassa käyn läpi muutamia kohtia, jotka vaativat 1v1 pelaamisesta tekstistä täydennystä. Teksti ei ollut sellaisenaan riittävän kattava. Kuvilla täydennettynä se olisi ollut, ehkä.

Pelaajien ei tarvitse kaikkea tietoisesti ymmärtää vaan useat tilanteet tapahtuvat automaatioina, opittuina. Jos vastustaja tekee jollekin osa-alueelle ylivoimia, puolustavat pelaajat alitajuntaisesti liikkuvat kohti tuota aluetta etenkin, jos pallo on sillä alueella. Tällöin jokaiselle tulee oma pelaaja, jota vastaan pelata eli 1v1 tilanne.  Reagoimalla puolustava joukkue siis estää ylivoimien syntymisen vaarallisille alueille. Voihan pelin kannalta olla parempi antaa vastustajan tehdä ylivoimia siihen suuremmin reagoimatta. Esimerkiksi kaukana omasta maalista. Pelaajien toimintaan vaikuttaa paljon pelin painopiste ja millä kentän alueella ollaan.

Peliä pelataan 11v11. Valmentaja valmistautuu otteluun pohtien kokoonpanoa tehdessään vastustajaa. Hän asettaa tiedossa olevaa nopeaa laituria vastaan nopean puolustajan, joka mahdollisesti pelaa poissa parhaalta pelipaikaltaan. Näin auttaen omaa joukkuettaan. Ajattelumallin mukaan on siis tapahtunut 1v1. Toinen valmentaja ohjeistaa joukkueen puolustamaan niin, että tämä vastustajan vaarallinen pelaaja saadaan vaarattomaksi ylivoimia luoden. Prässätessä tiedetään kumpi vastustajan toppari on heikompi avaamaan peliä. Hyökkääjä kehotetaan prässäämään niin, että pallo pelataan tälle topparille. Näin joukkue saavuttaa mahdollisen hyödyn. Pelataan siis yksi vastaan yksi joukkueen puolustamista edistävällä tavalla. Silti ottelua ei lähdetä suoranaisesti pelaamaan näiden tilanteiden kautta.

Liikenteessäkin on erilaisia muuttuvia tekijöitä: liikennevalot, jalankulkijat, muut autoilijat, kaistat ym. Kaikki nämä ovat tärkeitä liikkumisen kannalta ja vaikuttavat tapahtumiin. Asiayhteydestä voidaan irrottaa esimerkiksi liikennevalot, jos siihen halutaan erityisesti keskittyä. Se on yksi osa-alue autolla ajamista eli liikenteen 1v1-tilanne. Jono liikkuu yhdessä, mutta liikennevalot määrittävät kiihdytätkö vai jarrutatko. Samalla huomioit muut kanssakulkijat, eikö vain? Sama tapahtuu myös ottelussa.

Teoria on yhdenlainen lähestymistapa, ajatus miten pelin voi nähdä eritavoin. Sen selkeys piilee siinä, miten sitä haluaa tulkita. Pääsääntöisesti valmentajat haluavat luoda sekä puolustaessa että hyökätessä ylivoimia. Vastustaja taas pyrkii ne eliminoimaan. Jälleen riippuen millä alueella tämä ylivoima tapahtuu. Jokainen pelaaja tunnistaa kentällä sen oman vastustajan jota vastaan pelata. Syntyy siis 1v1. Jos yksi vastustaja lähtee pois alueelta ja toinen tulee tilalle, pitää pelaajan tässä tilanteessa reagoida muuttuviin tekijöihin. Tuosta uudesta pelaajasta tulee hänelle nykyinen 1v1-tilanne. Naamat vaihtuvat mutta yksykkönen säilyy.

Jokaisessa ajatuksessa, teoriassa tai pelitavassa on omat heikkoutensa. Jos ei olisi, ei tätä pelitapaa tai teoriaa kyettäisi missään olosuhteissa voittamaan. Hetken päästä muut ryhtyisivät samaa ajattelumallia käyttämään. Kuten aikaisemmassa tekstissä totesin, ei kaiken tarvitse aina olla mustavalkoista, vaan asioita voi miettiä eri näkökannoilta. Jalkapallo on peli missä on yhtä monta tapaa kuin on toteuttajaakin. Kaikesta ei tarvise olla samaa mieltä ja se on pelin hienous, suola. Lähestymistapa voi olla pallollisen pelaamisen tai sitten puolustamisen kautta. Se voi olla yksykkösten tai ylivoimien kautta. Jokainen valitsee omansa tai poukkoilee näiden ajatusten välillä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s