Vapaa mieli ja muuta pohdintaa

Viikko itsensä kyseenalaistamista, omien toimintatapojensa tutkiskelua, mukavuusalueelta poissaolemista ja oppimista. Ajatukset pelaavat pingistä tiedostavan ja tiedostamattoman välillä. Siinä ensimmäiset vaikutelmat World Football Academyn kurssilta muutaman kotona vietetyn yön jälkeen.
Pitkät päivät ja Navy Seal tyylinen koulutus oli vaativampi, syvällisempi ja huomattavasti aikaisempia haastavampi. Filosofinen lähestymistapa erilaisiin valmennuksellisiin kohtiin pisti todella pohtimaan. Päivittäin huomaan jonkin näistä asioista tulevan mieleen ja pysähdyn sitä miettimään.

Kun saat tehtäväksi tehdä esitelmän määrätystä aiheesta, alat ymmärtämään paremmin sen sisällön. Sinun on tutkittava aikaisemmin oppimaasi. Mietit, kenelle esitelmän teet: itsellesi vai muille kuulijoille, joilla on tieto aiheesta, josta tulet puhumaan? Ei ole helppoa astua odotuksia täynnä olevan yleisön eteen. Mukavuusalue oli kaukana horisontissa. Nyt se on tehty ja olen tyytyväinen.

Minulla oli kaksi vaihtoehtoa, miten pitää esitelmä. Helpompi ja vaikeampi. Päädyin tuohon vaikeampaan, haastoin itseni. Tuo haaste myös toi minulle ongelmia. Aloitin vahvasti, mutta keskivaiheilla tuli suvanto, jossa jouduin hankaluuksiin. Astuin askeleen taaksepäin zoomaten itseni tilanteesta ulos ennen jatkamista. Jännitys vei voiton hetkellisesti, selvisin jollakin tavoin. Jälkeenpäin ruoskin itseäni. Analysoituani tilannetta totesin tehneeni oikean ratkaisun. Näin opin enemmän kuin helpommalla tavalla. Silloin olisin jatkanut siitä, missä olin.

Tiedostan miksi koulutukseen menin ja ketä varten siellä olin. Tieto ja materiaali ei ole tärkeää, jos sitä ei osaa johonkin omakohtaiseen yhdistää. Muistiinpanot ovat vain sanoja paperilla. Sellaiseksi ne myös jäävät, ellei niitä yritä henkilökohtaisemmin ymmärtää. Jos en tee niistä omia pohdintoja ja johtopäätöksiä, käytän arjessa muiden ajatuksia, en omiani.

On huikeaa oppia huomaamaan, kuinka oma ajatus toimii, miten se vaikuttaa tekemiseen sekä miten sitä voi kehittää. Tiedostaa kohtia, joissa on parantamisen varaa ja kohtia mitä on alitajuntaisesti tehnyt jo pidempään.
Mukavuusalueella ei aikaa tullut viiden päivän aikana vietettyä. Itse asiassa jossakin vaiheessa tuon mukavuusalueen ulkopuolella oleminen alkoi tuntua miellyttävältä. Hetken päästä tunne oli ainoastaan muisto ja taas päästiin sille tasolle missä oppii parhaiten.

Kiehtovaa oli luennot lentäjien toiminnasta. Yhtäläisyyksiä valmentamiseen on yllättävän paljon. Se mikä on huomattavaa ja erottaa selkeästi ne toisistaan, on miten lentäjillä ei ole olemassa syyttelyn kulttuuria, vaan heillä virheet ovat oppimista varten ja jokainen tietää virheitä tapahtuvan ennemmin tai myöhemmin. Niistä keskustellaan avoimesti ja sillä tavoin paineet siirretään pois epäonnistumisen peittelystä ja välttelystä. Etsitään mahdollisuutta kehittää toimintaa. Ja kun ollaan keksitty keinot, tämä tieto jaetaan kaikille. Muistuttaa taas kerran kuinka helppoa on löytää Mitä? mutta vaikeampaa Miten? tai miten helppoa on tyytyä löytämään syylliset, ei syitä.

Näillä tuntemuksilla ja ajatuksilla kun jatkan muistaen, ettei vapaata mieltä ole olemassa, vaikka niin luulen, kehityn. Voin siis ottaa rennommin, koska en voi kontrolloida omaa ajatteluani. Luullessamme pystyvämme ajattelemaan seuraavaa ajatusta on se jo myöhäistä, koska olemme ajatelleet ennen tuota ajatusta jo tuota ajatusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s