Toisenlainen lähestymistapa

Pelaamista ajatellessa sekä analysoitaessa usein lähtökohtana on hyökkääminen, jota seuraa puolustaminen. Näiden kahden välillä tapahtuu tilanteenvaihto, vaihe joka jää enemmän taka-alalle. Näistä kolmesta vaiheesta muodostuu kokonaisuus tässä järjestyksessä. Toisille valmentajille tai jalkapallon suurkuluttajille toiminta lähtee liikkeelle puolustamisesta siirtyen siitä hyökkäämiseen ja sen jälkeen mietitään tilanteenmuutoksia. Heille tämä on looginen marssijärjestys.  On olemassa kaksi isompaa vaihetta, jota seuraa kolmas. Jalkapallo on muuttunut rajulla vauhdilla, ja pitäsikin pohtia jokaista kolmea vaihetta sekä minkä tulisi olla lähtökohta. Miten niiden rajat ovat haalistuneet muodostaen yhden isomman yhtälön. Yhdestä puhuttaessa usein puhutaan kaikista, niitä on hankala erottaa.

Nykyjalkapallossa on yhä enemmän joukkueita sekä valmentajia, joille lähtökohtana heidän filosofiassaan ovat tilanteenmuutokset ja välitön toiminta sen jälkeen. He perustavat ison osan pelaamisestaan tähän. Erityisesti he kiinnittävät huomiota mitä joukkuetasolla tapahtuu välittömästi pallon menetyksen tai riiston jälkeen, ja kuinka nopeasti tämä toiminta toteutuu. Heidän ajattelumallinsa on muokkautunut enemmän Tilanteenvaihto, Puolustaminen ja Hyökkääminen muotoon. Näin he ovat nostaneet tilanteenvaihdon ja sen mahdolliset seuraukset korkeimmalle. Se on hyvin ymmärrettävää, eritoten jos joukkue perustaa pelaamisensa vastaiskuille, tai jos se etukäteen tietää pitävänsä otteluissa enemmän palloa kuin vastustaja. Silloin on järkevää aloittaa puolustamisen ajattelu tilanteenvaihdosta ja sen laadusta. Se kun edeltää itse puolustuspelaamista ja määrittää onnistumisen.

Vaiheet ovat sidoksissa toisiinsa ja tärkeitä osia kokonaisuutta rakennettaessa. Yhtäkään ei voi unohtaa tai väheksyä halutessaan menestyä. Ollakseen hyvä siirtymään hyökkäämisestä puolustamiseen tarvitsee joukkue mallit, kuinka hyökätessä sijoitutaan tätä tilanteenmuutosta ja puolustamista ennakoiden. Usein näillä joukkueilla on pelaajien etäisyydet hyökätessä suhteellisen lyhyet juuri tästä syystä. Ennakoidaan jotain mitä ei ole vielä tapahtunut ja parhaimillaan eliminoidaan etukäteen mahdolliset negatiiviset seuraukset. Ollaan valmiina seuraavaan vaiheeseen ennen kuin se edes tapahtuu. Ne joukkueet, jotka tämän kykenevät tekemään korkealla tasolla, ovat myös niitä, jotka menestyvät paremmin kuin joukkueet joilla ennakoiminen, uhkien etukäteen näkeminen ei ole samalla tasolla.

Kyseisten joukkueiden kohdalla puhe kääntyy herkästi hyökkäyspelaamiseen ja etäisyyksiin, joilla pelaajat toimivat. Mietitään syitä miksi nämä etäisyydet ovat näin pienet ja kopioidaan suoraan omaan toimintaympäristöön. Ajatellaan tällä tavoin olemaan kykeneväisiä parempaan pallolliseen pelaamiseen. Ei nähdä syitä taustalla  – kokonaisuutta. Halutaan saada nopeita vastauksia. Otetaan yksi osa irralliseksi kokonaisuudesta. Ja kun yksi osa on irroitettu, jää jotain oleellista huomioimatta.

Parhaimillaan hyvä puolustaminen on jo hyökkäämistä. Mitä laadukkaampaa puolustaminen on, sitä helpommaksi hyökkääminen muuttuu ja jos vielä tilanteenvaihdot on hiottu nopeasti tapahtuviksi, tukee se molempia. Jos joukkue ei halua puolustaa vaan ainoastaan hyökätä, ei se ole täysin ymmärtänyt jalkapallon tarkoitusta. Kun vastustajalla on pallo, pyritään se riistämään ja kun omalla joukkueella on pallo, pyritään maalintekoon. Tämä on jalkapallon lähtökohta, aloituspiste. Hyökkääminen, puolustaminen ja tilanteenmuutokset kulkevat käsi kädessä ollen samalla tasolla.  Nuo kolme vaihetta ovat toisistaan riippuvaisia kaikissa olosuhteissa ja pelitavoissa. Mitä yhtenäisempiä ne ovat, sitä suuremmat mahdollisuudet on joukkueella voittaa ottelu.

Totuushan on, että ottelussa joukkueet menettävät tai voittavat yhtä paljon palloja. Toiset  vain pitävät palloa hallussaan pidempiä aikoja kuin toiset. Se mitä tapahtuu noiden hetkien välillä voi olla ratkaisevaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Toisenlainen lähestymistapa

  1. Paluuviite: Ajattelu laatikon ulkopuolelta | akuntehdas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s