Prässääminen

Juttu on julkaistu EOM-lehdessä joka keskittyy suomalaiseen jalkapalloon.

Puolustamisen kaksi vaihetta ovat vastustajan pelin rakentamisen häiritseminen ja maalinteon estäminen. Ensin mainittu alkaa ennakolta sovitusta kohdasta ja sitä kutsutaan prässäämiseksi. Se voi tapahtua hyökkäyskolmanneksella, keskikolmanneksella tai puolustuskolmanneksella. Yleensä prässääminen käsitetään lähellä vastustajan maalia tapahtuvaksi puolustustoiminnaksi, jossa hyökkääjät pyrkivät tekemään vastustajan rakentelusta vaikeaa. Sen yksi tarkoitus on voittaa pallo omalle joukkueelle mahdollisimman kaukana omasta maalista.Todellisuudessahan prässääminen tapahtuu missä kentän osassa tahansa. Se voi tapahtua sivuttain, pystysuunnassa tai diagonaalissa.

Prässäämisen tarkoitus on siis luoda painetta pallolliseen ja tämän lähellä oleviin pelaajiin. Sen tarkoitus ei aina ole välittömästi voittaa palloa omalle joukkueelle, vaan häiritä vastustajan rakentelua ja aiheuttaa kontrolloimattomia suorituksia joista pallo saadaan riistettyä. Pallon voittaminen heti on bonus, ei itseisarvo. Prässäämisen tarkoitus on siis häiritä vastustajan rakentelua mahdollisimman tehokkaasti ja näin kyetä estämään vastustajan pääsemisen maalintekotilanteisiin. Mitä kauempana omasta maalista tämä tapahtuu, sitä paremmat mahdollisuudet on onnistua estämään vastustajan pääseminen syöttöpaikoille josta voidaan syöttää maalintekopaikoille johtaviin syöttöihin. Tämä vaatii koko joukkueen yhtenäistä toimintaa.

Yhtenäinen koko joukkueen prässääminen on vaativa pelitapa ja sen omaksuminen vaatiikin pelaajilta taktista ymmärrystä sekä käsitystä mitä tai milloin tulee tehdä. Jos koko joukkue ei ole tähän sitoutunut, johtaa se ongelmiin ja vastustaja pääsee avaamaan lyhyillä syötöillä linjat helposti auki. Tuolloin puolustaminen näyttää todella organisoimattomalta. Ajoittain näin tapahtuu vaikka joukkueena puolustaminen olisikin kunnossa. Ei tarvita kuin hetkellinen etäisyyksien kasvaminen ja hyvä vastustaja kykenee tuon tilan hyödyntämään. Jokaisen linjan on oltava valmiina toimimaan vahvassa yhteistyössä toisten linjojen kanssa pitäen etäisyydet sopivina.

Kun halutaan prässätä koko joukkueen voimalla, ei yhdelläkään pelaajalla tai linjalla ole mahdollisuutta jättää omaa suoritustaan tekemättä tai puolittaiseksi. Jos yksi pelaaja päättää lähteä prässäämään, on muiden lähdettävä tukemaan häntä ja näin auttaa päätöksen tehnyttä pelaajaa valinnassaan. Pelitavan suuri vaatimus onkin miten saada pelaajat ajattelemaan prässäämistä menetyksen tai väsymyksen hetkellä ja ylläpitämään tätä ajattelua läpi ottelun. Mitä paremmin tässä onnistutaan, sitä vahvempaa on joukkueen toiminta.

Pelitapa vaatii jatkuvaa harjoitusta ja läpikäymistä. Se toistuu jokaisessa harjoituksessa ja on osana harjoittelua vaikka keskittyminen harjoitteessa olisikin muissa osa-alueissa. Näin siitä syntyy tiedostamattomasti pelaajille ymmärrys kuinka joukkueena toimitaan.
Ajaxissa viime kaudella valmentaja Boszilla oli selvä linja. Jos pelaaja ei ole hyvä prässäämisessä, häntä opetetaan. Jos hän ei siltikään opi, hankitaan tilalle uusi pelaaja. Pelaajien on oltava henkilökohtaisilta taidoiltaan pelitavan vaatimuksien tasolla. Se on edellytys menestyksekkäälle joukkueena prässäämiselle.

Hyökkäävä futis alkaa puolustamisesta. Kun puhutaan tästä pelitavasta, joukkueet aloittavat valmistautumisen puolustuksen kautta ja sen yhtenäisyydestä. Jos joukkue ei ole yhtenäinen, ei prässäämiseltä voi odottaa tuloksia. Sen jälkeen vahvana osana tätä pelaamista on tehdä kenttä mahdollisimman pieneksi. Ja viimeisimpänä on puolustaa ja olla valmiina menemään eteenpäin. Usein puolustajat jäävät hyökätessä puoleen kenttään, mutta esimerkiksi Ajax jätti viime kaudella usein alas ainoastaan topparit nostaen laitapuolustajat ylemmäksi sekä tukemaan hyökkäystä että mahdollisen vastaprässivaiheen saattamiseksi mahdollisimman tehokkaaksi. Pelaajien oli helppo siirtyä prässäämään kun he olivat valmiiksi sijoittuneet lähelle palloa. Ennakoimalla tulevaa he olivat jo askeleen edellä vastustajaa.

Joukkueena prässääminen ja itse pelitapa on koko ottelun ajan tapahtuvaa. Jos joukkueella on riittävästi taitoa ja kykyä pitää palloa, pelitavan toteuttaminen helpottuu. Tosiasiahan on, että ottelussa molemmat joukkueet menettävät yhtä usein pallon. Toinen näistä joukkueista vain pitää sitä kerrallaan pidemmän aikaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s