Vauhtisokeuden sumussa

Nykyjalkapallo on muuttunut todella hektiseksi. Tuloksia on tultava välittömästi tai olet jo entinen. Aikaa rakentaa joukkuetta ei ole kuten aikaisemmin. Ei etenkään joukkueilla, jotka taistelevat kärkisijoista tai putoamista vastaan. Kehittämisen aika on, kun sarjapaikka on varma tai viimeisillä kierroksilla mestaruus on karannut käsistä.

Valmentajan arkeen kuuluu potkut. Hän johtaa joukkuetta ja on vastuussa tuloksista. Todellisuus ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Se, että valmentaja saa lähteä keskinkertaisesta joukkueesta, on helpoin tapa herättää tätä keskinkertaista joukkuetta ylittämään itsensä. Vaihdon jälkeen siitä tulee hetkellisesti hyvä ennen kuin se palaa tasolleen. Harvoin syntyy tuhkimotarinoita. Harvoin näkee valmentajan mukana myöskään valinnoista vastuussa olevien henkilöiden lähtevän.

Viimeisin esimerkki on Crystal Palace. Seura hankki kesällä de Boerin. Hän luotsasi Ajaxin kuudessa vuodessa neljään mestaruuteen. Ongelmiakin oli, mutta ne peittyivät seuran laadukkaaseen juniorityöhön. Valmentaja sai toimia nuorten pelaajien kanssa ja nostettua heitä ykkösjoukkueeseen tarpeen vaatiessa. Palace siis hommasi valmentajan, jonka toivoi tuovan uuden pelitavan sekä identiteetin pelaamiseen. Pelaajat kuitenkin oli hankittu toisenlaiseen pelityyliin.

Kolmen edellisen valmentajan aikana pelattiin yksinkertaista suoraviivaista taistelujalkapalloa. Hankinnat olivat tähän sopivia. de Boer lähestyi pelaamista toisella tapaa. Hän pyrki saamaan joukkueen pelaamaan pallonhallintaan perustuvaa jalkapalloa. Tämä osoittautui liian vaikeaksi materiaalilla, joka hänellä oli käytössään. Rahaakaan hankinnoille ei ollut uudistukseen vaadittavissa määrin.

Voidaankin miettiä lähtikö valmentaja muuttamaan liian monta asiaa kerrallaan ja sitä kautta ajoi itsensä tilanteeseen missä nyt ollaan? Toiko hän ajatuksiaan tuottaen pelaajille tiedon runsauden? Mennessä uuteen seuraan ja mullistaessa kaiken, on helposti seurauksena vastarinta. On helpompaa pysytellä tutussa kuin toimia uusilla tavoilla. Muutoksia tehtässä on järkevämpää lähteä tuomaan niitä pienin askelin. Näin ne muuttuvat normaaliksi käytännöksi.
Toisaalta, oliko ratkaisu alunperinkään seuranjohdolta oikea? Tehtiinkö valintaprosessi taustakartoituksineen riittävän syvällisesti? Heillä oli suuret suunnitelmat ilman selkeää linjausta tai käsitystä materiaalista. Haluttiin valmentaja, joka muuttaa kaiken. Kunnianhimon puutteesta ei heitä voi syyttää, vauhtisokeudesta kylläkin.

Mitä päättäjillä on ollut mielessä, kun alku ei ole ollut toivotunlainen ja tulokset heikkoja? Pohtivatko he omaa asemaansa? Syyllinen on löydettävä. Ratkaisu oli perinteitä noudattava. Annetaan valmentajalle potkut ja hankitaan tilalle päinvastaista tyyliä edustava henkilö. Heitetään suunnitelmat kerralla romukoppaan ja palataan vanhaan, josta haluttiin eroon. Potkut olisi helppo ymmärtää, jos valmentajan tilalle olisi hankittu joku, joka edes jossakin määrin  edustaisi uudistusten kaltaista linjausta. Silloin oltaisiin osoitettu pitkäjänteisyyttä edeten määrätietoisin askelin.

Muutos vaatii aikaa. Harvoin se tapahtuu yhdessä yössä tai kuukaudessakaan. Se tapahtuu pitkällä aikavälillä päivä kerrallaan. Kun mietitään näitä ratkaisuja, niitä ei pitäisi tehdä nopeasti, vaan analysoida iso kokonaisuus. Pyrkiä näkemään tällaisen siirron mahdolliset positiiviset ja negatiiviset vaikutukset.

Miten toimivat seuran päättäjät tällaisissa tilanteissa? Jatkavatko he eteenpäin näkemättä omaa osuuttaan tapahtumissa? Toistavat tämän saman saagan, kun sen aika taas koittaa? Valmentajalla on vaikutusta tuloksiin. Hän kantaa vastuun tietäen, mitä voi tapahtua, jos asiat eivät mene halutulla tavalla. Kaikkea ei kuitenkaan voi hänen niskoilleen kaataa. Vastuussa ovat myös pelaajat sekä seuranjohto. Mitä paremmin nuo kaikki toimivat saman tavoitteen eteen, sitä varmemmin tuloksia syntyy. Kun tavoitteet on kaikilla samat, on jokaisen helppo kulkea niitä kohti.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s