Otteluanalyysi Inter Turku – FC Lahti

18.9.2017 18.30 Veritas stadion, Turku, Veikkausliiga      Katsojia: 1418        Tulos: 1-6 (0-4)

Olosuhteet: +12°C Pilvistä, kenttä hyvässä kunnossa

Joukkueiden aikaisemmat kohtaamiset ovat olleet tasaisia ja maaleilla ei näissä otteluissa olla juhlittu. Inter ei ole voittanut lähes kuukauteen, mikä varmasti näkyy otteissa. Puolustuspelaamisen kanssa on ollut ongelmia pitkin kautta. Tappio Maarianhaminassa vei mahdollisuudet mitaleille ja nyt olisi hyvä aika ajaa nuoria pelaajia sisään. FC Lahti  on tiukasti mukana mitalikamppailuissa ja voitolla se vahvistaisi asemiaan. Inter lähtee otteluun 1-4-3-3 ryhmityksellä kun taas Lahti on vaihdellut ryhmitystä. Yleensä käytössä on ollut 1-4-4-2 tai vaihtoehtoisesti 1-3-4-3

IMG_0762

Perusryhmitykset

Puolustaminen

FC Lahti puolustaa organisoidusti ja  etäisyyset ovat tiiviit. Pelaajat tietävät miten liikkua ja toimia eri tilanteissa. Prässi alkaa pääsääntöisesti ympyrän kohdilta. Ajoittain ylempää, näin pakottaen vastustajan avaamaan pitkillä. Linjojen yhteistyö hyvää ja väleihin ei ole tilaa pelata. Tämä aiheutti Interille rakentelussa isoja ongelmia. Joukkueen liike on yhtenäinen ja hyvä syvyys- ja leveyssuuntaan.

IMG_0765.JPG

FC Lahti puolustaminen omalla puoliskolla. Linjojen välit lyhyet

IMG_0770.JPG

Puolustaminen omalla kenttäpuoliskolla Koko joukkue syvällä.

Tauon jälkeen Lahti muutti ryhmitystään 1-3-4-3 mikä tarkoitti puolustaessa puolustaessa 1-5-4-1 ryhmitystä. Näin saivat Interin pidemmät avaukset pidettyä linjan etupuolella. Laidoissa selkeät 1v1 parit.

IMG_0766.JPG

FC Lahti puolustusryhmitys toisella puoliajalla

Tilanteenmuutokset

Tilanteenmuutos hyökkäyksiin alkoi keskiviivan tuntumasta alemmalta keskikolmannekselta, josta pallo pelattiin usein vasempaan laitaan. Ylhäällä menetyksen jälkeen välitön prässi pallolliseen muutaman kerran. Jos tämä ei ollut mahdollista, vetäytyminen pallon alle. Interin hidas hyökkäyksiin lähteminen edesauttoi organisoitumaan puolustusryhmitykseen.

Hyökkääminen

Laidoilta ja usein pidemmillä syötöllä. Ottelun alussa enemmän oikealta laidalta. Puoliajan edetessä enemmän vasemmalta laidalta. Lahti hyödynsi Interin oikean pakin väärää sijoittuimista pelaamalla palloja hänen taakse. Yleisestikin vasemmalta laidalta oli helpompi hyökätä, koska Interin puolustuspelaaminen sillä puolella heikkoa. Paljon keskityksiä molemmilta puolilta.

Ensimmäisellä puoliajalla vaihtoon asti oikea puolustaja 23 Taimi nousi aktiivisesti ylös samalla kun 3 Hauhia kavensi toppariksi. Ryhmitys oli selkeä 1-3-4-3, ajoittain jopa 1-3-3-4. Vaihdon jälkeen sisään tullut 15 Sesay otti saman roolin vasemmalla puolella. 23 Taimi jäi enemmän puolustavaa rooliin.

IMG_0768.JPG

Keskikentän ylitys oikealta laidalta. Pitkä selustaan alemmalta keskikolmannekselta.

Laitakeskikentät pitivät leveyden samalla kun laiturit kavensivat keskustaan.

IMG_0767.JPG

Hyökkäysryhmitys toisella puoliajalla

Yhteenveto

Ottelussa tuli esille kaksi erilaista joukkuetta. FC Lahti pelaa joukkueena yksinkertaista peliä. Kurinalaisuus ja selkeys korostuu molempiin suuntiin pelatessa. Joukkue liikkuu hyvin pallollisessa vaiheessa ja siirtyy nopeasti puolustamaan menetyksen jälkeen. Hyvä esimerkki kurinalaisuudesta oli toiselle puoliajalle tehty taktinen muutos 4-0 tilanteessa. 1-4-4-2 muuttui 1-3-4-3:een joka puolustaessa oli  1-5-4-1. Johtoasemassa muutenkin joukkue pelasi puolustaen syvältä ja tällä tavalla sai vauhdin Interiltä pois.

Tekemisen tasossa oli valtava ero Lahden ollessa edellä jokaisella osa-alueella. Interin suoritukset olivat hitaita etenkin tilanteenmuutoksissa.  Tämä passiivisuus Lahden oli helppo hyödyntää. Yleisestikin Interin pelaaminen oli sekavaa sekä kuritonta.

Lahdesta on nostettava 21 Simonovski, joka oli mukana neljässä ensimmäisessä maalissa, tehden kolme niistä. Myös 23 Taimi pelasi hyvän ottelun oikealla puolella. Vasen laita 16 Hostikka aiheutti juoksuillaan ongelmia vastustajan puolustukselle. Koko joukkueelta hyvä tasainen esitys. Erikoistilanteet olivat vaarallisia ja puolet maaleista tulikin niistä. Kaksi kulmista oikealta puolelta ja yksi vapaapotkusta. Puolustuspelaaminen ei joutunut koetukselle missään vaiheessa. Ehkä hetkittäin toisen puoliskon alussa. Puolustamisen ollessa tällä tasolla ja viimeistelyn yhtä tehokasta FC Lahtea on todella vaikea voittaa tulevissa otteluissa.

3 kommenttia artikkeliin ”Otteluanalyysi Inter Turku – FC Lahti

1. Ottelun alku muistini mukaan. Interin alku oli pienestä kiinni ettei peli olisi kääntynyt toiseen suuntaa. Lahden hyvä onnistumis prosentti Interin puolustuksen hölmöilyistä. Mitä pitemmälle ensimmäin puoliaika meni enemmän Interin hyökkäyksen avaukset avaukset keskikentän yli. Källmän sai useasti palloa pelattua vielä omille. Källmän liikkuminen oli parempaa, kuin aikaisemmin pelipaikalla olleet herrat. Mäkitalon vaihto ihmetytti. Furuholmiin. Furuholm liikkeelle lähtö tilanteisiin oli yleensä myöhässä.
    Toinen juttu Nyman pelasi väärässä paikassa kun Lahti voitti pallon. Lahti pystyi keskialueen ylittämään ylivoimalla jolloin Interin puolustus joutui peruttamaan omaa maalia kohti. Mompilo ei tienyt että Lahti yrittää tehdä maaleja eikä ylittää pallo saada sivurajasta yli.