Erikoistilanteet

Juttu on julkaistu eom-lehden Koutsin kulma osassa.

Erikoistilanteiden merkitys kasvaa koko ajan. Aikaa kulmien tai sivuvaparien harjoitteluun käytetään käsittämättömän vähän kun mietitään, että noin 25 % maaleista tulee niistä. Osa joukkueista panostaa erikoistilanteisiin viikoittain huomattavasti aikaa. Toinen osa käy ne läpi valmistavissa treeneissä. Yleisesti sarjaan heikommista asetelmista lähtevät joukkueet keskittyvät näiden harjoitteluun enemmän kuin menestyvät joukkueet.

Pelaajamateriaali on aina lähtökohtana. Erikoistilanteiden toteutukseen ja niiden onnistumiseen vaikuttaa minkälaisia yksilöitä joukkueessa on. Valmentajan on analysoitava pelaajat, jotka hänellä on käytössään ja sen mukaan rakennettava toimivat variaatiot. Ensinnäkin onko johtavia pelaajia, joiden rooli erityisesti puolustaessa on suuri? Heillä on kyky organisoida joukkue kentällä. Yksilöiden taitotaso eli löytyykö laadukkaita syöttäjiä? Jos joukkueessa on pelaaja, joka kykenee pitkiin heittoihin antaa se yhden mahdollisuuden lisää.

Näistä lähtökohdista tehdään ratkaisut. Palloja on turha pelata korkeina maalille, jos hyviä pääpelaajia ei ole. Toisaalta, jos on parikin hyvää pääpelaaja, voidaan käyttää useampia vaihtoehtoja mihin pallo pelataan. On myös käytävä läpi mitä vahvuuksia tai heikkouksia joukkueella on puolustaessa ja miten nämä heikkoudet kyetään piilottamaan. Kannattaako puolustaa aluetta, osittain aluetta vai puhtaasti miesvartioinnilla?

Yleisesti erikoistilanteiden harjoitteluun käytetään aikaa noin kymmenen minuuttia viimeistelyharjoitusten lopussa. Siis yhden viikon aikana! Ei välttämättä joka kerta, mutta vähintään parin kolmen pelin välein. Tuon kymmenminuuttisen aikana käydään läpi ottelussa huomioitavia yksityiskohtia, kuten mihin vastustaja pallon pyrkii pelaamaan ja minne se mahdollisesti siitä kimpoaa. Omissa sivuvapareissa tai kulmissa huomioidaan maalilla olevien pelaajien liikkeiden ajoituksia sekä sitä, millä tavoin tyhjennetään haluttu alue, johon pallo pelataan. Antajan merkin ja syötön lähtemisen välinen aika on tärkeä maalilla oleville pelaajille. Näin kohdepelaajat kykenevät ajoittamaan liikkeensä pallon kanssa samanaikaisesti. Jos ajoitus ei ole oikea, ei ole merkitystä kuinka hyvä pelaaja on maaleja tekemään. Hän ei pääse hyvistä asemista palloon.

Toinen tapa harjoitella erikoistilanteita on tuoda ne mukaan taktisiin peleihin. Pelataan kuten ottelussakin. Sillä poikkeuksella, että huomiota kiinnitetään vahvemmin sivuvapareihin, kulmapotkuihin tai pitkiin heittoihin. Jokainen pelaaja toimii aidossa tilanteessa, sekä osallistuu muun joukkueen mukana niiden läpikäymiseen. Kulmapotkuja voidaan antaa peräkkäin kaksi, kolme tai neljä. Toistetaan tilannetta niin kauan, että se on jokaiselle selkeä. Tilanteet muuttuvat automaatioksi. Kommunikointi isossa roolissa. Yhden pelaajan sovittu liike esimerkiksi pois etualueelta voi olla merkki muulle joukkueelle ja näin tällä sanattomalla kommunikoinnilla koko joukkue ryhtyy toimimaan. Tilanteissa kiinnitetään huomiota sekä palloon menevän pelaajan liikkeisiin että myös niiden liikkeisiin, jotka liikkuvat jatkopalloalueille. Tai käydään läpi miten saadaan screenin avulla vastustajan vahva pääpelaaja pois pallosta. Näin ylikuormitetaan kulmien tai sivuvapareiden harjoittelua ilman eriytettyä harjoittelua. Jos tilanteita ei tule, aiheutetaan niitä tarkoituksellisesti. Tällä tavoin kyetään menemään pieniin taktisiin yksityiskohtiin. Yksittäistä pelaajaa voidaan ohjata siinä, miten vastustajan pelaaja blokataan tilanteesta pois sääntöjen puitteissa tai miten sijoittua suhteessa palloon ja vastustajaan. Kentällä tapahtuva tilanteiden läpikäyminen on tehokas tapa kertoa miten vastustaja toimii. Demonstroidaan tilanteet mahdollisimman aidossa ympäristössä. Vastaanottavaisuus on huomattavasti fläppitaulua tai eriytettyä harjoittelua vahvempaa.

Kauden alussa erikoistilanteiden harjoittelu on enemmän isojen kohtien läpiajamista. Kauden aikana ne muuttuvat pieniin yksityiskohtiin meneviksi harjoituksiksi. Pelaajille muodostuu tiedostamattomat toimintamallit ja kyse on enemmän niiden korjailusta. Miten toimitaan, jos pallo pelataan maalille ruuhkaan? Kuinka puolustaa, jos sivuvaparissa pallo tulee sisäänpäin kierteisenä? Asetetaanko puolustustilanteessa oma pelaaja maalivahdin eteen vastustajan siinä ollessa ja näin pienennetään maalivahdin toimintasädettä? Ottelut kertovat mitkä asiat ovat harjoittelussa merkittäviä.

Kuten alussa totesimme, noin neljäsosa maaleista tulee erikoistilanteista. Harjoittelu on kuitenkin vähäistä niiden arvoon nähden. Jos joukkue haluaa menestyä, erikoistilanteet ovat yksi osa menestystä

pitk heit.jpeg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s