Harjoite tilanteenmuutokseen

Miten harjoitella samanaikaisesti tilanteenmuutosta, prässäämistä ja pallonhallintaa? Miten saada yhdessä harjoitteessa nämä kaikki esille? Seuraavassa muutamia ajatuksia yhdestä sellaisesta. Tämän harjoituksen avulla kykenee harjoituttamaan pelaajia tiedostamattomasti toisissa osa-alueissa huomion ollessa yhdessä.

Ensimmäisessä harjoitteessa kiinnitetään erityisesti huomiota tilanteenmuutokseen ja prässäämiseen. Pallonhallinta on palkinto hyvin tehdystä työstä. Mitä paremmin alivoimajoukkueena työn tekee, sitä vähemmän se joutuu prässäämään.

IMG_0518.JPG

Pienellä alueella 5v2. Pallon menetyksen jälkeen 5v10 isolla alueella

IMG_0800.JPG

välitön prässääminen menetyksen jälkeen.

Toisessa harjoitteessa mukana on useampi pelaaja. Levossa oleva joukkue osallistuu peliin ylivoimajoukkueen puolella. Heidän tavoite on pelata mahdollisimman nopeasti ja vähillä kosketuksilla, luoda vaihtoehto, jolla prässi saadaan purettua.

IMG_0522.JPG

Laidoilla tukipelaajat ylivoiman puolella

Kolmannessa variaatiossa vähennetään pelaajia idean pysyessä samana. Etenkin keskellä pallottomien on toimittava nopeammin, koska vaihtoehtoja on vähemmän kuin aikaisemmissa vaiheissa. Pelaajien kommunikointi ja tilanteen lukeminen nopeutuvat.

IMG_0799.JPG

Variaatio edellisistä. Pelaajamääriä vähentämällä haasteellisuus kasvaa

Muutamalla harjoitteella voidaan kehittää tilanteenvaihtoa nopeammaksi. Alueen kokoa muokkaamalla kyetään tuomaan prässin ajoitukseen ja yhtenäisyyteen tehoa. Pelaajien kommunikointi sanallisesti ja sanattomasti paranevat ja yhteistyö helpottuu. Ylivoimajoukkueen pelaajat oppivat löytämään tilan ja ajan prässin alla. Päätöksen tekeminen sekä suoritusten valinta paranevat. Harjoite kehittää myös jalkapallokestävyyttä eli pelaamalla futista kehitetään kuntoa. Oikeanlaisella pelien rytmittämisellä harjoite pysyy intensiivisenä, jolloin saadaan ylläpidettyä hyviä suorituksia mahdollisimman pitkään.

Olen kokeillut tätä Kanadalaiselle joukkueelle heitä tuntematta ja alun kankeuden sekä kielimuurin jälkeen se lähti toimimaan. Lopussa joukkueena prässääminen oli uudella tasolla. Kuinka paljon se olisikaan kehittynyt, jos aikaa olisi ollut enemmän?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s