Otteluanalyysi Schalke 04 – 1.FC Köln

2.12.2017 Bundesliiga, Veltins Arena             Katsojia: 61761                  2-2 (1-0)

Schalke on pelannut ennakoitua paremman kauden uuden valmentajan alaisuudessa. Viikon takainen nousu derbyssä 4-0 tappioasemasta on oiva osoitus mihin joukkue on kykeneväinen. Voitolla Schalke nousisi toiseksi sarjassa. 1.FC Kölnin kausi taas on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Tasaisista otteluista huolimatta se majailee sarjan hännillä 2 pisteellä. Ennakkosuosikki Schalke lähtee otteluun joko 1-3-5-2 tai 1-3-4-3 ryhmityksellä, kun taas Köln ryhmittyy 1-4-4-2 muotoon.

IMG_0955.jpg

Ryhmitykset

Liikesuunnat

Oikea toppari (17) nousee usein keskikentälle tukemaan pohjapelaajaa. Oikea laita (18) pitää leveyden ja osallistuu hyökkäyksiin, kun taas (24) vasemmalla selkeästi pienemmässä roolissa. (25) hakeutui jatkuvasti pelattavaksi ja oli pelintekovaiheessa vahvassa roolissa antaen useampia murtavia syöttöjä selustaan. Keskikentän keskustassa (2) hyökkäävässä roolissa liikkuen 10-alueelle, (7) ollessa enemmän tasapainottavana linjojen välillä. (11) ja (19) hakivat pystyjuoksuilla palloja selustaan.

IMG_0956.jpg

Pääsääntöiset liikesuunnat

Puolustaminen / Prässääminen

Schalke puolustaa yhtenäisesti, joko prässäämällä ylhäältä tai pudottamalla alemmaksi. Jos etäisyydet vastustajaan ovat pitkät, ei lähde väkisin prässiä toteuttamaan. Malttavat odottaa oikeaa hetkeä. Linjojen etäisyydet ovat tiiviit ja pelaajilla roolit hyvin selvät. Ryhmitys ylhäältä prässätessä 1-3-3-1-3 ja syvällä puolustaessa 1-5-2-3

IMG_0958.jpg

Prässääminen ylhäältä

Prässi ylhäältä kun vastustajan ryhmitys ei ole tasapainossa tai kun topparien välit ovat pitkät. Prässääminen osallistuu vähintään neljä ylintä pelaajaa välittömästi.

IMG_0957.jpg

Puolustaminen omalla puoliskolla

Hyökkääminen

Avaa peliä alhaalta kolmen topparin kautta. Oikealta (17) nousee tukemaan keskikenttää eritoten kun painopiste vastustajan puoliskolla. Näin saavat keskikentällä enemmän vaihtoehtoja. Tällöin (24) liikkuu laidallaan alemmaksi. Hyökkäykset painottuvat oikealle laidalle.

IMG_0951.jpg
Hyökätessä kenttä tasapainossa sekä leveys että syvyyssuuntaan. Laitapelaajien pitäessä leveyden ja kärkien liikkuessa vastaan kun toppareilla  pallo. Pystysyötöillä pyritään pelaamaan kahden linjan ohi ja siitä murtautumaan vastustajan linjan taakse.
Murtavat syötöt ylemmältä keskikolmannekselta (11) tai (19) liikkeeseen. Pääsääntöisesti (2) tai (25) antavat murtavat syötöt.

IMG_0952.jpg

Rakentelu keskikolmanneksella.

Kun vastustaja pudotti linjan syvälle ja tilaa edetä nopeasti ei löytynyt oikea toppari (17) loi ylivoimaa keskikentälle nousten (7) tueksi.

IMG_0959.jpg

Schalken hyökkäysryhmitys kun oikea toppari noussut keskikentälle

Schalken hyökkääminen on eteenpäin pyrkivää ja syötöillä tavoitellaan mahdollisimman monen linjan ohi syöttämistä. Jos tämä ei ole mahdollista edetään maltillisemmin linja kerrallaan.

Yhteenveto

Vauhdikas ottelu tarjosi tilanteita ja kyseenalaisia tuomioita. Tulos ei vastaa ottelun kulkua kokonaisuudessaan. Schalke laukoi reilut kaksikymmentä kertaa halliten kokonaisuutta. Jotain ottelusta kertoo, että Köln viimeisteli molemmat maalit erikoistilanteista. Toinen sivuvaparista ja toisen pilkulta.

Ensimmäinen puoliaika oli selkeää Schalken hallintaa. Joukkue hyökkäsi vahvasti oikealta. Köln puolusti syvältä keskittyen vastaiskuihin. Toisella puoliskolla Köln nosti peliään ja se tuotti selkeästi vaikeuksia Schalken pelaamiselle. Jakson edetessä ekan puoliskon voimasuhteet palautuivat.

Schalke rakensi alhaalta pyrkien koko ajan etenemään. Pelaamisessa on monipuolisia vaihtoehtoja joiden avulla vastustajan on vaikea puolustaa heitä vastaan. Laiturit 11 Konoplyankka ja 25 Hamit liikkuivat jatkuvasti linjojen väliin pelattavaksi luoden keskialueelle ylivoimia. Tämä tuotti Kölnin osittaiselle keskikentän miesvartioinnille  ongelmia. Ajoittain Schalken hyökkäysryhmitys olikin enemmän 1-3-3-2-2 kuin 1-3-4-3, 2 McKennien ja 25 Hamitin pelatessa kymppipaikalla.  Köln pyrki hyökkäämään Schalken oikealta laidalta. Oikea puoli oli erittäin aktiivinen eteenpäin ja selustaan syntyi tilaa vastaiskuille. Toinen millä vastustajan pelaamista hidastettiin oli 8 Jojicin miesvartiointi 7 Meyriä vastaan. Tässä Köln onnistuikin kohtuullisesti.

Schalken avainpelaajina toimi laitahyökkääjä 25 Hamit  ollen aktiivinen pallollisessa vaiheessa. Hyökkäykset rakentuivat usein hänen kauttaan. 7 Meyer piti keskikentällä pelaamista tasapainossa, 17 Stamboulin osallistuessa hyökkäämiseen topparin paikalta.  Yleisesti  nuori Schalke on taktisesti mielenkiintoinen joukkue seurata. Se pelaa hyvää aktiivista jalkapalloa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s