Hyvä jalkapallo -mitä se on?

Mitä on hyvä jalkapallo, miltä se näyttää? Kysymys nousee säännöllisest esille eri yhteyksissä. Parhaimillaan vastaus muuttuu kertojan vaihtuessa. ”Ne pelaavat hyvää futista” tai ”Tältä jalkapallon kuuluukin näyttää”. Noilla lausahduksilla on tarkoitus mutta mikä? Olemassa ei taida olla mittareita, joilla sitä mitataan, se on siis puhtaasti mielipidekysymys. Perustuvatko näkemykset syöttöpeliin, jolla ei saavuteta tuloksia vai suoraviivaiseen pelaamiseen, jossa näyttävyys ei ole silmiä hivelevää tuloksien syntyessä? Kysymyksiä joihin ei ole suoranaista vastausta, vaikka useamalla jalkapalloa seuraavalla mielipiteensä onkin.

Jos mittariksi otetaan kovimmat ja kauneimmat, maailmassa ei ole kuin harvakseltaan joukkueita, jotka pelaavat laadullisesti korkeatasoista futista. Monet muut pelaavat hyvällä tasolla yltämättä kuitenkaan noiden harvojen joukkoon. Tämä ei tarkoita, etteivätkö nämä joukkueet voisi saavuttaa mestaruuksia. Ne vain eivät kuulu samaan porukkaan.

Edellisissä kisoissa esille nousi Islanti pelitapoineen. He etenivät kaikkien odotusten vastaisesti pudotuspeleihin. Joukkue pelasi hyvää jalkapalloa huomiotaessa lähtökohdat. Aikoinaan Kreikka voitti Euroopan mestaruuden perustamalla pelaamisen monissa piireissä tuomitulla vanhanaikaisella pelitavalla. Tällä saavutettiin mestaruus, eli he pelasivat hyvää jalkapalloa. Kannattajat ja tavalliset penkinkuluttajat toivovat joukkueeltaan tuloksia sekä hyviä esityksiä. Eivät he kauan ole tyytyväisiä, jos joukkue pelaa ”nättiä futista” tuloksetta. Katsomot täyttyvät ja otteluista puhutaan, kun pisteitä ropisee. Kannattajat haluavat osansa menestyksestä. Vai moniko Leicesterin kannattaja repi shortsinsa pelitavasta, jolla mestaruus saavutettiin?

Yksi joukkue pelaa puolustusvoittoisesti panostaen teräviin vastaiskuihin ja tällä tavoin saa tuloksia. Toisen halutessa pelata kaikki mahdolliset tilanteet lyhyillä syötöillä. Se on heidän pelaamisensa perusta. Kolmas joukkue prässää aktiivisesti koko kentän alueella ja ajoittain tuo prässääminen näyttääkin kaaokselta. Neljäs joukkue pelaa keskikentän yli järkälemäiselle kärjelle, joka pudottaa pallon keskikenttäpelaajille ja siitä se jatketaan laitaan selustaan juokseville pelaajille. Viides joukkue siirtelee tuskaisen maltillisesti alhaalla odottaen vastustajan hermostumista lähteäkseen eteenpäin. Listaa erilaisista pelitavoista voisi jatkaa loputtomiin. Jokainen niistä on oikea. Ei ole väärää tapaa pelata, on vain erilaisia.

Voisikin päätellä hyvän jalkapallon olevan sellaista, mihin joukkueen materiaali ja kapasiteetti antaa myöden, millä saavutetaan toivottuja tuloksia – ei näyttävyydellä. Jos joukkueella ei ole pelaajia pelaamaan jollakin tapaa, niin miksi väkisin sitä toteuttaa? Kriittisinkin yleisö kääntyy joukkueen puolelle menestyksen myötä. Eivät välttämättä niele tuota pelitapaa, mutta tulemalla katsomoon hiljaisesti hyväksyvät sen. Lopulta hyvää futista pelaa joukkue, joka on kyennyt parhaalla mahdollisella tavalla yhdistämään yksilöiden taidon joukkueen etua hyödyntäväksi. Se ei ole pelitapaan tai tyyliin sidoksissa. Se on koko joukkueen laadukasta kommunikointia kentällä. Pelaajat tietävät mitä kaverilta odottaa ja omalla toiminnallaan tekevät hänestä paremman mitä toinen todellisuudessa on.

Hyvä jalkapallo on mieltymystemme tuote, se miten peliä haluamme katsoa. Lopulta merkityksellistä on ainoastaan tulos ja se määrittää toisen olleen parempi joukkue, näin ollen pelanneen Hyvää Jalkapalloa. Se ei siis ole montako kertaa ottelussa syötämme tai kuinka pallo on joukkueen hallussa. Se on sitä, kun luodaan tilanteita ja maaleja sekä kuinka hyvin puolustetaan. Saadaan pelin tavoite eli voitto.

Hyvän jalkapallon voi siis määritellä tulokseen. Se kertoo kumpi on ollut parempi. Kaikki muu on henkilökohtaisia mielipiteitä tai tunteita – ei määritelmiä pelaamisen laadusta.

IMG_3617.jpg

Esitin kavereille kysymyksen ja yksi järjesti kyselyn. Tässä tulokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s