Vastaprässäämisestä

Juttu on julkaistu EOM-lehden Koutsin kulma osiossa.

Vastaprässi tai välitön prässi, miten sitä haluammekaan kutsua, on pelitapa joka ajoittain näyttää sekavalta. Todellisuudessa se on kontrolloitua kaaosta. Tarkoituksena on voittaa pallo välittömästi menetyksen jälkeen takaisin sen ollessa paras hetki riistolle. Tärkeimpiä kohtia pelitavassa ovat nopeus, organisoituminen ja paniikin aiheuttaminen. Sinänsä tämä ei ole uusi tapa pelata, vaan se on ollut käytössä jo muutama vuosikymmen sitten. Kuten monet muutkin jalkapallon osa-alueet tai pelityylit, on se jäänyt uusien ideoiden syrjäyttämäksi odottaen uutta tulemistaan.

Kyse on siis koko joukkueen, ei ainoastaan yhden tai kahden linjan toiminnasta. Pelaajien keskittymisellä jalkapallosuorituksiin ja pelin sisällä olemisella on iso merkitys. Heidän on ennakoitava ja tehtävä päätöksiä nopeasti saavuttaakseen tavoitteet. Tyyli poikkeaa perinteisestä puolustuspelaamisesta siinä, ettei joukkue ryhmity ennen iskemistä, vaan puolustaminen lähtee välittömästi käyntiin. Se tapahtuu hyökäten palloon eli vahvasti eteenpäin. Tästäkin on useampia erilaisia koulukuntia ja suuntauksia.

Yksi koulukunta pyrkii prässäämään kohti pallollista useamman pelaajan voimin ja näin saamaan toivottua paniikkia vastustajan pelaajille. Kun prässääminen käynnistyy, pelaajat eivät mieti vapaaksi jääneitä vastustajia vaan luottavat aiheuttavansa toiminnallaan kontrolloimattomia syöttöjä jotka johtavat menetykseen. Tästä voi syntyä helposti sekava vaikutelma, kun mennään terävästi kohti palloa.
Toisessa ajattelutavassa tavoitteena on peittää vastustajalta mahdollisuudet pelata eteenpäin ja sillä tavoin aiheuttaa menetys. Kun suuntia ei ole, on vaikea edetä. Kolmannessa tyylissä yksi pelaaja lähtee kohti pallollista muiden vartioidessa vastustajia. Tällä tavoin vastahyökätään, jotta nopeat vastahyökkäykset saataisiin eliminoitua.

Neljäs tapa on hyvin poikkeava aikaisemmin mainittuihin verrattuna. Siinä pelataan tarkoituksella syöttöjä, tässä tapauksessa pitkiä palloja, joilla saadaan vastustajan ryhmitys pois tasapainosta. Varsinainen tavoite ei ole voittaa tätä pitkää palloa vaan enemmänkin prässätä siitä seurannutta tilannetta ja päästä hyökkäämään syvällä vastustajan puolella organisoimatonta puolustusta vastaan. Ylimmät kuusi pelaajaa toimivat aktiivisesti samalla kun neljä alempaa pelaajaa huomioivat mahdolliset tilanteenmuutokset omaan päähän. Pallon menettäminen ei siis ole ongelma, vaan se on mahdollisuus voittaa pallo takaisin syvemmällä vastustajan kenttäpuoliskolla.

Ajatus kaikissa tyyleissä on suhteellisen samanlainen toteutusten ollessa erilaisia. Yhtenäistä on hyvin aktiivinen ja intensiivinen pelaaminen ja ongelmaksi ajoittain nouseekin pallollisen ”jahtaamisen” lopettaminen. Kun prässääminen lähtee käyntiin, se viedään loppuun niin pitkään, kunnes pallo on voitettu omalle joukkueelle. Tämä on kuluttavaa ja vaatii pelaajilta paljon. Se ei ole hetkellistä toimintaa vaan jatkuu läpi koko ottelun. Voitaisiinkin ennemmin puhua prässipelaamisesta kuin pelkästään prässäämisestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s