Pienpelistä tilanteenmuutoksen harjoitteluun

Harjoitus kulkee yleensä alusta loppuun jollakin tasolla yhden teeman alla ja näin siinä on selkeä kehitys pienemmästä isompaan. Johdonmukaisuus on avaintekijä kokonaisuutta suunniteltaessa. Tämän tulisi alkaa jo perinteisessä alkuverryttelyssä. Parempi nimitys olisikin harjoitukseen valmistava pallollinen osio.

Tässä yksi ajatus miten pienpelin voi muokata isompaa kokonaisuutta palvelevaksi ja samalla pelaajat aktivoituvat ajattelussaan tulevaan teemaan. Vaikka harjoittellaan syöttämistä ja ensimmäistä kosketusta, mukana on myös tilanteenvaihto sekä prässääminen.

Vastaprässirondo1.jpg

Kahdella alueella 4v2 tilanne ja yhdellä 4v0

Jokaisella pelaajalla on oma pari jonka kanssa toimia. Lähtökohtaisesti he pelaavat kahdella alueella 4v2-tilanteen ja yhdellä 4v0-tilanteen. Pari, joka menettää pallon siirtyy puolustamaan ”tyhjälle” alueelle. Heidän on havannoitava missä tuo alue sijaitsee. Riisto lasketaan siitä kun molemmat pelaajat ovat alueella. Joten heidän on toimittava yhdessä.

Vastaprässirondo2.jpg

Sama harjoite tarkemmin kuvattuna. Pelaajat toimivat parettain

Siinä missä prässäävät pelaajat kommunikoivat, on myös pelaajien jotka syöttelevät vapaalla alueella havainnoitava ja kommunikoitava mistä mahdollinen prässi tulee ja kuinka toimia.

vastaprässi rondo 3.jpg

Tässä variaatiossa mukana 1 ylimääräinen pelaaja joka luo yhdelle alueelle kerrallaan 5v2 tilanteen

Harjoite toimii valmistautumisena taktisempaan osaan pelaajien tehdessä valmiiksi näitä suorituksia. Pienpeli tai rondo muuttuu pelinomaisemmaksi ja merkityksellisemmäksi kun siinä on selkeä tavoite. Pelaajat keskittyvät syöttöihin sekä liikkumiseensa enemmän mitä tavallisessa pienpelissä, jossa säännöt voivat olla häilyvät.

Hyvästä puolustamisesta seuraa palkinto ja mitä aktiivisempaa puolustaminen uudelle alueelle on, sitä nopeammin he palkinnon saavuttavat. Pallollisena mukaan tulee syöttämisen rytmittäminen sekä havannointi mistä ja millä kovuudella puolustajat prässäävät. Yhteistyö kommunikoinnin osalta kehittyy. Kommunikoinnin kehittyessä myös ratkaisujen tekeminen kehittyy eli pelaajat tekevät pelaamista edistäviä ratkaisuja paineen alla.

Alkuun harjoite voi olla hidasta ja katkonaista, mutta kehittyessään se muuttuu hyvinkin nopeatempoiseksi. Tässä vaiheessa alueiden etäisyyksiä voi muuttaa tai tuoda ylimääräisen pelaajan vaikeuttamaan harjoitetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s