Kaksi tapaa

Kauteen voidaan valmistautua erilaisin tavoin. Mikä on oikea tai väärä, on joukkuekohtaista.  Se mitataan kauden päätyttyä tulosten pohjalta, lähtökohdat huomioiden.  Joukkueet kun eivät lähde kauteen samalta viivalta, vaikka heillä ennen ensimmäistä ottelua onkin yhtä paljon pisteitä. Jokaisella on siis oma maksimaalinen tasonsa, joka voidaan ylittää tai alittaa. Jokaisella on tavoitteena menestyä mahdollisimman hyvin ja siihen mietitään oikeita keinoja tai lähestymistapoja.

Seuraavassa tarkastellaan kahta joukkuetta. Tässä tapauksessa ne ovat hyvin lähellä toisiaan. Molemmat aloittavat harjoituskauden samoihin aikoihin selkeillä suunnitelmilla siitä miten parhaaseen tulokseen päästään.  Periaatteessa valmentajien valitsemat lähestymistapa on se mikä erottaa nämä kaksi joukkuetta toisistaan. Kummankin luottaessa omaan tapaansa vahvasti.

Toinen valmentajista valitsee perinteisen juostaan itsemme kuntoon -linjan, jossa tehdään juoksuja sekä harjoitteita ilman vastustajia tai palloa. Harjoitttelu näyttää kaikkilla mittareilla hyvältä ja ulospäin laadukkaalta.  Harjoitusmäärät ovat korkeat eli kaikki on kunnossa. Samalla toinen joukkueista harjoittelee määrällisesti vähemmän, teetäen harjoitteet pallolla. Kokonaisuus on suunniteltu pelaamisen kautta tapahtuvaksi. Perinteisen ajattelumallin mukaan he eivät siis millään voi olla kunnossa. Varmasti tuo ensin mainittu joukkue tulee olemaan kestävämpi sekä menestyksekkäämpi. Hehän ovat juosseet ja tehneet lihaskuntoa koko valmistautumiskauden.

Harjoituskausi etenee ja joukkueet tekevät työtänsä otteluita pelaten. Alkuun pieniä vammoja on matkassa, mutta ei mitään vakavampaa. Ajan kuluessa jatkaa toinen joukkue edelleen pienemmillä harjoitusmäärillä, kuitenkin laadullisesti kuormittavilla treeneillä, ensin mainitun joukkueen kärsiessä useista loukkaantumisista. Heillä on vaikeuksia saada pelaajia harjoituksiin tai otteluihin. Syitä etsitään monesta suunnasta. Esiin nostetaan miten nykyiset pelaajat eivät kestä kuormitusta samalla tavalla kuin ennen. Myös huono tuuri-kortti ja pelaajien loukkaantumisherkkyys mainitaan. Samaan aikaan toinen joukkueista on kyennyt toimimaan ilman isompia loukkaantumisia. He jaksavat tehdä otteluissa yhtä paljon elleivät enemmänkin jalkapallosuorituksia. Siltikään he eivät ole juosseet tai treenanneet hullunkiilto silmissä. Miten tämä on mahdollista?

Mitä pidemmälle kausi etenee, kykenee toinen joukkue yhä juoksemaan paljon ja moneen suuntaan. Heillä jopa täyttyvät kansainväliset spurttien rajat. Pelaaminen on kuitenkin huonotasoista. Isoimpina syinä heikko kommunikointi pelaajien kesken sekä päätöksen tekemisen puutteellisuus. Sillä aikaa kun he ovat sarjan parhaita juoksemisessa, toinen joukkue ei ravaa yhtä paljon mutta pelaaminen toimii. Heidän sanallinen ja sanaton kommunikointi sekä päätöksen tekeminen ovat hyvällä tasolla. Näiden laatu nostaa heikompia pelaajia korkeammalle. Maksimaaliset spurtit puuttuvat, mutta joukkue toteuttaa taktisia ohjeita läpi ottelun saavuttaen pisteitä.

Kausi päättyy. Toiselle pettymyksen merkeissä, etenkin kun he eivät ole saaneet kuin ajoittain parhaan kokoonpanon kentälle. Jossittelua on ilmassa.  Samaan aikaan toinen joukkue on tyytyväinen tulokseen. He ovat kyenneet pelaamaan suurimman osan otteluista parhaalla kokoonpanolla ja näin voittaneet tärkeitä pisteitä. Mikä nämä kaksi joukkuetta sitten on erottanut? Ero on syntynyt jo suunnitteluvaiheessa. Toiselle valmentajalle tärkeämpää on ollut, että pelaajat pystyvät maksimaalisiin juoksuihin, kun  taas toiselle se miten joukkue pelaa sekä kuinka he ovat kykeneviä ylläpitämään hyviä jalkapallosuorituksia otteluiden lopussa.

Tempo nousee pelaamalla futista, ei juoksemalla ilman palloa. Mitä paremmin joukkue kommunikoi sanallisesti ja sanattomasti sitä helpompaa heidän pelaamisensa on. Kun pelaamiseen tulee mukaan helppous, se näyttää yksinkertaiselta.  Mitä paremmin pelaajat toteuttavat joukkuetasolla yhteistä taktiikkaa, sitä suuremmat edellytykset menestymiselle ovat. Kun lähtökohtana on jalkapallo, olemme ainakin lähempänä tämän onnistumisessa. Peli ja pelaajat kehittyvät.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s