Ympäristön tuote

Ympäristö muokkaa hiljalleen sinusta sellaisen kuin se haluaa sinun olevan. Lonkerot liikkuvat hitaan varmasti kietoutuen ympärillesi. Muutos ei tapahdu hetkessä vaan vähitellen. Olet tuote, osa kuplaa sitä huomaamatta.  Tunnistaessasi tilanteen pyristelet vastaan, omaa toimintaasi helpottaaksesi ajaudut sisään tuohon sumuiseen maailmaan, josta on vaikea nähdä itseään tai muita objektiivisesti.

Toimintaympäristö vaikuttaa vahvasti tekemiseesi. Se voi olla hyväksi tai taannuttavaa. Muutos voi olla parasta minkä kohtaat.  Vaikka olisit vanhassa koittanut irtautua vallitsevasta, on se vaikeaa ilman totaalista ulospääsyä. Jollakin tasolla päädyt toimimaan ja näkemään asiat kuten ne tässä ympäristössä ovat. Tämä siis vaikuttaa enemmän siihen mitä olemme ja mitä meistä tulee. Se ei ole tietoista valintaa vaan omaksuttua. Ei huonoissa oloissa kasvanut lapsikaan ajaudu rikolliselle tielle, koska hän olisi huono ihminen vaan hän on ympäristönsä tuote. Jos sinulla ei ole tietoa muusta, on vaikea käyttäytyä toisin.

Lähtiessään pois paikasta jossa valmentaja on toiminut pitkään, osoittaa hän halua kehittyä. Alitajuntaisesti hän pohtii monen asian merkitystä uudella tavalla. Hän havannoi pieniäkin kohtia, koska ne eivät ole arkisen tuttuja. Pääsääntöisesti tämä kehittää yksilöä parempaan suuntaan ja oppimista tapahtuu. Parhaimillaan hän kykenee katsomaan vanhaa kriittisemmin, poimimaan sieltä hyviä asioita sekä kohtia, joita ehdottomasti pitäisi muuttaa, jotta kehitys mahdollistuisi.

Se mikä jossakin on yleinen toimintamalli, ei välttämättä ole sitä toisaalla. Muualle mennessä sinulla on vaihtoehtoja miten tähän suhtautua. Hypätä sisään uuteen kuplaan, tuoda oma mukanasi tai rakentaa uusi. Uuden rakentamalla oma tai toisten maailma ei järky kuten edellisissä tapauksissa olisi voinut käydä. Tämä on siis mahdollisuus, mikä vaatii määrätietoista työtä ja uskallusta epäonnistua. Pelätessämme kuitenkin mahdollisuudet usein käännetään uhkiksi ja kehitys ottaa takapakkeja.

Uusi ei ole pahasta, mutta se voi tuottaa ongelmia suhtautumisessa. Etenkin jos vanhat tavat ja toimintamallit ovat syvälle juurtuneita. Niiden muuttaminen ei ole kenellekään helppoa. Tietenkin on olemassa ryhmä ihmisiä, jotka ovat kuin kala vedessä tällaisissa tilanteissa. Tälle ryhmälle on muutenkin luontaista tarttua kaikkeen uuteen ilman epäilyksen häivää. Heillä on rohkeutta olla analysoimatta varsinkin, jos he kokevat tästä uudesta muutoksesta hyötyvänsä. Yleisemmin ihmiset ovat enemmän taipuvaisia pohdinnalle mitä tämä uusi tuo mukanaan. Se on luonteelle ominaista.

Luomme elämäämme kuplia, joissa toimimme. Se tuo turvaa ja rauhallisuutta arkiseen tekemiseemme. Mitä enemmän niistä on meille turvaa, sitä vahvemmiksi reunat muuttuvat. Tämä sama pätee valmentamiseen. Miksi muuttamaan jotain mikä on tuntunut hyvältä ja toiminut? Silloin toimitaan tiedostamattomalla tasolla eikä ymmärretä kehityksen rattaita. Sokeudutaan omalle tekemiselle ja luulolle ylivertaisuudesta. Kuplaan on tultava reikiä tai se ei muutu. Mikään ei ole helpompaa kuin tyytyä siihen mitä sinulla on ja jäädä lepäämään. Vaatii rohkeutta lähteä muuttamaan tai muuttumaan.

Nämä tunteet ja ajatukset ovat syntyneet henkilökohtaisten muutosten ja kokemusten kautta. Moni tuttu asia ei ole ollutkaan sitä mitä olin olettanut. Eivät kaikki huonoja ole olleet, mutta asioita voi myös lähestyä ja tehdä toisinkin. On ollut hieno huomata miten vanhakin koira voi oppia uusia temppuja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s