Pienpelit erilaisilla alueilla

Pienpelit tapahtuvat usein neliöissä, jolloin pelaajilla on selkeät suunnat pelata.  Alueiden muotojen muuttamisella kyetään tuottamaan pelaajille alitajuntaisia ongelmanratkaisutilanteita joihin reagoida. Kaiken ei pidä olla ohjattua vaan tilanteita voidaan tuottaa pelaajille tiedostamattomasti. Näin heidän ongelman ratkaisemisensa kehittyy itsenäisesti.

Seuraavassa käymme läpi muutamia ideoita miten pienpeliin saadaan uusia ärsykkeitä ilman ylimääräisiä sääntöjä. Alueen muodot voi luoda pääteeman mukaan.

Pitkäkapeaalue.jpg

Syöttövaihtoehdot linjan eteen, linjaan tai syvyyteen. Poikittaissyötöt vähenevät kentän kapeuden vuoksi.

Tässä harjoitteessa pelaajien on mietittävä uudella tavalla sijoittumistaan sekä miten pelata eteenpäin. Kun sivuilla ei ole tilaa ylivoimasta huolimatta, korostuu pelaaminen pystysuunnassa. Mitä kapeampi alue on, sitä enemmän nopea vähillä kosketuksilla tapahtuva pelaaminen korostuu. Tämä harjoite auttaa myös pelaajaa tunnistamaan koska pelata linjan eteen, linjaan tai syvyyteen linjan taakse. Ratkaisujen on tapahduttava nopeasti.

Kuuskulmio.jpg

6v3 tilanteen hyödyntäminen ja näin ylivoimien luominen sekä painopisteenmuutokset

Tässä harjoitteessa syöttövaihtoehtoja on sekä alueen sisä- että ulkopuolella. Huilaavat pelaajat ovat aktiivisina mukana ja heidän tulee koko ajan ajatella peliä edistäviä syöttöjä. Harjoiteen avulla kyetään korostamaan tilanteenmuutosta molempiin suuntiin.

Toinen pääauki.jpg

Tilaa syvyydestä ja sen hyödyntäminen peliä edistäessä

Näissä pienpeleissä luodaan pelaajille alueen muodoilla erilaisia ongelmatilanteita sekä opetetaan havannoimaan missä tila ja aika, tai miten tuo tila voidaan hyödyntää. Jos pelaat päädyssä, on sivuilla vähemmän tilaa rajojen puitteissa. Kun taas keskellä vastustajat tekevät siitä nopeasti muuttuvan. Toisaalta päädyssä on enemmän aikaa ratkaisun tekemiseen kun koko kenttä on avoinna edessä. Yksilön toiminta siis muuttuu sijoittumisen myötä.

Kun pelaajille tuotetaan erilaisia ärsykkeitä reagoivat he näihin eri tavoin. Toiset pelaajat kykenevät välittömästi sisäistämään alueen muodot ja kuinka on parasta toimia. Toisilla opitut tavat pysyvät sitkeästi mukana ja heidän on vaikea muuttaa niitä. Tässä kohtaa vaaditaan valmentajalta ymmärrystä tunnistaa ongelmatilanteet. Pelaaja ei välttämättä turhautuessaan toimi tarkoituksenmukaisesti väärin vaan harjoite itsessään on hänelle haastava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s