Selustaan pelaaminen

Harjoittelussa tavoite on luoda kokonaisuus jossa on punainen lanka. Haasteena usein miten maksimoida aika ja käytettävissä oleva tila.  Samalla tulisi viedä vaihe vaiheelta teemaa eteenpäin.

Ensimmäisessä harjoitteessa pelataan perus pallonhallintapeli. Tämä on osa lämmittelyä. Kun kentällä on useita pelaajia, jää yhden pelaajan kuormitus vähäisemmäksi. Pelaajat asetetaan mahdollisuuksien mukaan omille pelipaikoilleen. Näin kyetään parantamaan kommunikointia sekä päätöksen tekemistä joukkuetasolla. Halutessaan voi erilaisin sääntömuutoksin luoda peliin uusia elementtejä.

IMG_0564.JPG

Perus pallonhallintapeli. Päädyissä voi olla pelaajat jolloin mukaan tulee selkeämmin suunta.

Toisessa vaiheessa tuodaan mukaan maalit jolloin selustaan pelaaminen korostuu. Sääntöinä voi olla pallo ensin ja sen jälkeen pelaaja, tai seinällä selustaan pelaaminen. Kolmantena vaihtoehtona on seinällä kolmannelle pelaaminen jolloin pidemmät juoksut ja useamman pelaajan kommunikointi tulevat avainasemaan. Pelaajien on tunnistettava hetket jolloin on tilaa selustaan pelata ja hetket jolloin jatkaa rakentelua oikean hetken löytämiseksi.

IMG_0565.JPG

Tässä vaiheessa ei vielä ole maalivahteja mukana

Kolmannessa vaiheessa mukana ovat maalivahdit pelaamisen menessä koko ajan aidompaan tilanteeseen. Nyt selustaan pelattavissa palloissa pitää olla selkeästi huomioituna Sijainti, hetki, suunta ja nopeus.

IMG_0566.JPG

Maalivahtien avulla saadaan myös rakentelua korostettua alkavaksi alhaalta.

Lopussa pelataan normaalein säännöin. Valmennuksellisesti kiinnitetään huomiota pallottomien liikkeisiin ja millä tavoin selustaan pelataan.

IMG_0567.JPG

Tässä vaiheessa voidaan jatkaa valmentamista ohjeistavasti tai tarkkailla miten pelaajat ilman jatkuvaa ohjeistusta toteuttavat opeteltuja asioita.

Alkuun harjoite helposti puuroutuu kun pelaajat liikkuvat lähelle rajaa ja näin omalla toiminnallaan vievät tilan itseltään ja toisiltaan pois. Ajan kanssa pelaajat huomaavat missä tila on ja miten se on paras hyödyntää omia liikkeitä tai joukkuekaverin liikkeet huomioimalla. Valmentaja voi alkuun olla kertomatta pelaajille kuinka tulee tai kannattaa pelata. Seurata alkavatko pelaajat itse tekemään näitä ratkaisuja. Pelaajien itsenäinen päätöksentekokyky kehittyy. Jos tavoitteet eivät toteudu, on se hetki valmentaa.

Kun harjoitteita malttaa toistaa pelaajat oppivat tunnistamaan hetket jolloin juoksuja kannattaa tehdä sekä milloin pystyyn on mahdollista pelata. Harjoite vaatii sekä sanallista että sanatonta kommunikointia ja nopean päätöksen teon lisäksi päätöksen toteuttamista eli teknisesti oikeita suorituksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s