1.FC Kölnin pelaamisesta

1.FC Köln putosi katastrofaalisesti alkaneen viime kauden päätteeksi Bundesliigasta. Tavoite on pikainen paluu parrasvaloihin. Kausi on alkanut vakuuttavasti joukkueen ollessa kolmen ottelun jälkeen kärkitaistossa mukana. Se on hallinnut otteluita ja syöttöpelaaminen on ollut laadukasta. Pelitapa rakentuu lyhytsyöttöpelaamiseen ja vastustajan puoliskolla tapahtuvaan hallintaan. Joukkue on vaihtanut ryhmitystä vastustajan mukaan perustan pysyessä samana.

VfL Bochumia vastaan joukkue pelasi 1-4-1-4-1 ryhmityksellä jossa tilanteesta riippuen laidat olivat leveällä pakkien kaventaessa keskelle luomaan numeraalisen ylivoiman sekä tuen pohjalla pelaavalle Özcanille. Tällöin ”kympit” hakivat vahvasti muodon sisällä vaihtoehtoja edistää peliä.

IMG_1903.jpg

Laidat leveällä pakkien luodessa keskustaan ylivoiman

Toisinaan laiturit kavensivat myös sisään jolloin puolustajille syntyi tilaa nousuille. Näissä tilanteissa pallonhallinnan varmistamiseksi ja Bochumin tiiviin puolustamisen avaamiseksi keskikentältä Schaub ja Drexler tulivat useasti muodon ulkopuolelle luomaan ylivoimia ja samanaikaisesti Clemens sekä Guirassy kavensivat sisään avaten puolustajille tilaa nousta.

IMG_1902.jpg

Bochumia vastaan  prässin etupuolella 7 pelaajaa

Jos pelaaminen ei edistynyt, pudottivat kympit pohjapelaajan tasalle, luoden ylivoiman muodon etupuolelle ja näin pyrkivät houkuttelemaan vastustajaa avaamaan linjoja. Tämä mahdollisti puolustajien nousemisen todella ylös tasapainon kärsimättä ja vastaiskujen mahdollisuus minimoitiin.

IMG_1901.jpg

Hyökätessä ryhmitys ajoittain 1-2-3-4-1

 St.Paulia vastaan

Pallonhallintapelaamista korkealla tempolla pelaajien etäisyyksien ollessa lyhyet. Näin pääsevät nopeasti etenemään ahtaistakin paikoista. Oikea toppari 3 Sobiech pelasi paljon oikealle puolustajalle 7 Risse tai pohjalle 14 Hector. Kun taas vasen toppari 5 Czichos haki  kahden linjan ohittavilla syötöillä joko 19 Guirassya tai taskuun kaventaneelle 24 Drexleriä.

IMG_2005.jpg

Topparien rakentelu

Nopealla painopisteenmuutoksella ja samanaikaisella pallottomien liikkeellä St.Paulin muodon sisälle taskuihin syntyi tilaa pystysyötöille.

IMG_2006.jpg

nopealla syötöllä taskuihin syntyy tilaa johon Köln pyrkii pelaamaan

Jos tilaa ei löydy, tulee syvyydestä liike vastaan avaamaan peliä ja näin Köln luo ylivoiman vastustajan prässille sekä muodon ulkopuolelle.

IMG_2009.jpg

Paikanvaihdoilla ja painopisteenmuutoksilla eteneminen

Vastustajan saadessa vaarallisia vastaiskuja laitapuolustajat tulivat pallollisessa vaiheessa vahvemmin keskelle tukemaan pohjaa 14 Hector näin luoden topparien etupuolelle numeraalisen ylivoiman. Samalla laiturit pitivät leveyden 19 Guirassyn ja 13 Schaubin nostaessa taskuihin. Tämä muutos vei St.Paulilta mahdollisuuden nopeisiin vastaiskuihin oikean pakin 7 Risse selustaan. Ottelun alussa Kölnin oikea puoli oli tilanteenvaihdoissa vaikeuksissa, etenkin ennen muutosta.

IMG_2010.jpg

Laitapakit liike keskustaan luomaan numeraalisen ylivoiman. Laidat pitävät leveyden

Yhteenveto

Köln pyrkii etenemään lyhyillä syötöillä. Tempo on korkea ja sillä halutaan saada vastustaja liikkumaan sekä poikittain että pystysuunnassa. Jos keskellä ei ole tilaa niin laidoista, pääsääntöisesti oikealta. Pallottomat pelaajat ovat aktivisia ja reagoivat toisten liikkeisiin luoden tiloja joihin pelata. Hyökkääminen on monipuolista ja rytmitettyä. Vaikka puolustajat pitävät hetkellisesti palloa on syöttäminen nopeaa ja peli ei hidastu.

Joukkue on hyökkäyssuuntaan taktisesti hyvin valmennettu ja muuntautumiskykyinen. Jäätyään St.Paulia vastaan 2-0 tappiolle se muutti puolustajien liikkeitä pallollisessa vaiheessa ja tällä tavoin kykeni eliminoimaan vastustajan vaaralliset vastaiskut. Muutos edesauttoi nousemaan tappiosta kahden maalin johtoon kuitenkaan perusajatuksen kärsimättä.  Jos joukkue kykenee ylläpitämään alkukauden kaltaista pelaamista, tulee se nousemaan takaisin Bundesliigaan ensi kaudeksi.

Kuvat @taktiknotes

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s