Pienpelistä murtautumiseen

11v11 pelaamisen tulisi aina olla lähtökohtana harjoittelussa. Se määrittelee mitä ja miten harjoittelemme. Harvoin joukkueella on erinäisistä syistä mahdollisuutta harjoitella tätä. Niinpä valmentajana on tehtävä erilaisia ratkaisuja millä tavoin päästään edes lähelle kyseistä lähtökohtaa. Mitä enemmän näissä pelkistetyissä pelimuodoissa pelaajat harjoittelevat omilla pelipaikoillaan, sitä lähempänä he ovat sitä mitä otteluissakin kohtaavat.

Seuravassa yksi ajatus miten voidaan viedä selustaan pelaaminen sekä pallonhallinta alusta loppuun askel askeleelta. Ensimmäisessä vaiheessa pelataan 5v2-pienpeli jossa määrätyn syöttömäärän jälkeen siirrytää isommalle alueelle. Tavoitteena on pelata selustaan ja maalipaikoille.

H&P pienpelin kautta.jpg

Pienpelit pelataan molemmilta puolilta jolloin pelaajat harjoittelevat omilla pelipaikoillaan

Toisessa harjoitteessa ollaan isommalla osalla kenttää ja myös vastustajien määrä on lisääntynyt. Määrätyn syöttömäärän jälkeen voidaan pelata selustaan tai laidalle jossa on  1v1-tilanne. Alueen sijaintia voi vaihdella riippuen harjoitteen tavoitteesta. Vaikka harjoittelu keskittyy yhteen kentän osa-alueeseen ja siinä olevien pelaajien toimintaan, harjoiteessa harjoitellaan myös puolustamista ja linjan toimintaan erilaisissa tilanteissa.

8v6 pienpeli.jpg

Tässä harjoitteessa on haluttu ylikuormittaa oikeaa laitaa vahvemmin.

Viimeinen vaihe on lähtökohdaltaan lähempänä todellista peliä. Puolustavalla joukkueella on kaksi maalia joihin hyökätä. Näin riiston jälkeinen toiminta korostuu. Alueen kokoa tai pelaajamääriä voi vaihdella tason tai tarpeiden mukaan.

HvsP harjoitus.jpg

Koko kenttä käytössä ja jos ei ole riittävästi pelaajia otetaan maalivahdit mukaan

Harjoite eteenee pienemmästä suurempaan. Alussa voi käyttää vain yhtä osiota ja  kehittymisen myötä tuoda seuraavia vaiheita mukaan. Harjoitteet toimivat myös toisistaan erillisinä. Tila ja pelaajien määrä on muuttuva teeman pysyessä samana. Uusia ärsykkeitä tuotettaessa hyökkäykset voivat käynnistyä eri paikoista. Tällöin ne eivät ole ennakoitavissa ja puolustajien on reagoitava eri tavalla.

Harjoite opettaa tunnistamaan hetket jolloin pelata tai liikkua selustaan sekä milloin pelata painottomalle puolelle. Painottomalle puolelle pelatessa korostuu pelataanko syöttö liikkeeseen vai jalkaan, jolloin halutaan luoda selkeämpi 2v1-tilanne murtautumisen mahdollistamiseksi. Pelaajien kommunikointi, päätöksen tekeminen ja päätöksen valinta kehittyvät. Näin harjoitutetaan taktiikkaa, pelikäsitystä, teknisiä suorituksia sekä jalkapallokestävyyttä yhdessä harjoitteessa koko joukkuetta tukevasti.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s