Sama idea, eri toteutustapa

Pelaaminen kehittyy luoden uusia tapoja haluttujen tulosten saavuttamiseen. Muutokset syntyvät yhden pelitavan tai joukkueen dominoidessa kenttiä. Vastustajat etsivät keinoja menestyä tätä pelitapaa vastaan. Suuntaukset siirtyvät eri aikaviiveillä vallitseviksi tavoiksi pelata, muiden valmentajien lähtiessä samanlaista ajattelua toteuttamaan. Toiset paremmalla ymmärryksellä, toisten kopioidessa.

Pelaamisen trendi on pitkään ollut pallonhallinnassa tai pallonpitämisessä. Tätä voitaisiinkin kutsua horisontaaliseksi pelaamiseksi. Ajatus tämän takana on pitää palloa omalla joukkueella ja linja kerrallaan edetä kohti vastustajan maalia. Useimmilla joukkueilla pelaaminen menee hitaaksi pallon pitämisen noustessa itsetarkoitukseksi. Syöttöjen määrät sekä hallintaprosentit ovat tavoitteita, päämääriä. Pelaaminen on hyvännäköistä, mutta välttämättä sillä ei saavuta toivottuja tuloksia. Pelaamisen ollessa hidasta sekä sivuttaista on sitä vastaan helpompi puolustaa. Etenkin jos joukkue, joka pelaa hallintaan keskittyvää peliä, tuo pelaajia alemmaksi hakemaan palloa. Mitä useampi pelaaja liikkuu ensimmäisen prässilinjan eteen, muuttuu puolustaminen aikaisempaakin helpommaksi, koska vastustajalla pelaajat muodon ulkopuolella ja prässäävien pelaajien edessä. Uhka omalla maalilla pienenee.

U-muoto.jpg

Pelaaminen muodon ulkopuolella ja omalla kolmanneksella. Hollannissa ”u-muodossa” pelaamisesta on käyty paljon keskustelua viime aikoina

Vertikaalisessa tavassa pallonhallinta halutaan pitää yhtälailla mukana ja sitä halutaan viedä enemmän pystysuuntaan. Näin tapahtuva hallintapelaaminen tavoittelee vastustajan linjojen väliin pelaamista nopeammin ja syötöillä pyritään ohittamaan useampi linja kerrallaan. Horisontaalisessa hallinnassa keskikenttäpelaajat ovat olleet vahvassa pelintekijän roolissa, vertikaalisessa hallinnassa topparien pelintekeminen on kasvanut. Heidän roolinsa rytmittää pelaamista korostuu ja ratkaisut määrittelevät minkälainen hyökkäys on tulossa. On selvää, että tämä pelitapa johtaa useammin pallonmenetyksiin pelaamisen tapahtuessa alueilla, jotka vastustaja on miehittänyt.

Kun halutaan selkeästi pelata alueille, joissa menetyksiä tapahtuu eli muodon sisällä, on siihen reagoitava jotenkin. Vertikaalisessa pallonhallinnassa korostuu tilanteenmuutos puolustamiseen eli joukkueet painottavat vastaprässin merkitystä. Se on osa pelillistä ajatusta. Menetystä ei nähdä uhkana vaan mahdollisuutena voittaa pallo takaisin. Usein se tapahtuu ylempänä kenttää ja vastustajan ollessa hetkellisesti poissa tasapainosta. Käytännössä katsoen maalintekoalueille päästään usein tilanteenmuutoksen tilanteenmuutoksesta. Vertikaalisessa pelitavassa siis tavoite on edetä nopeammin kohti vastustajan maalia.  

vertikaalinen pelaaminen.jpg

Pystysuunnassa tapahtuva pallonhallinta.  Liikutetaan vastustajaa pystysuunnassa, ei poikittain.

Idea tässä on, että kun vastustaja puolustaa organisoituna liikkuen poikittain, on sen helpompaa toimia yhtenäisesti ja linjojen etäisyydet pysyvät tiiviinä. Joutuessaan puolustamaan syvyyssuunnassa, on puolustavien pelaajien hankalampaa pitää tasapaino sekä kontrolloida pystyyn liikkuvaa vastustajaa. Vertikaalinen pelaaminen aiheuttaa enemmän ongelmia kuin horisontaalinen puolustussuoritusten muuttuessa vaikeammiksi. Se myös vaatii nopeampaa pelaamista, koska toimitaan muodon sisällä tilan ja ajan ollessa pienemmät. Timattipelaaminen ja kolmannen pelaajan merkitys kasvavat.

Pelaamisen mallit muuttuvat. Pelityylit tulevat ja menevät palaten sykleissä. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa pelata, on vain erilaisia tyylejä tuloksen saavuttamiseen. Valmentajalla tulisikin olla vahva ajatus, miten pelata ja muokata tätä ajatusta säännöllisin välein, ei jäädä pysähtyneisyyden tilaan. Muuntautuminen on osa kehittymiskykyä. Sen voi tehdä joko ajankohtaisia malleja kopioiden tai omien pohdintojen kautta. Tärkeää kuitenkin olisi olla koko ajan ”askeleen edellä” omaa ajatteluaan.   

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s