Hamburger SV:n pelaamisesta

HSV putosi ensimmäistä kertaa Bundesliigan historiassa toiseksi korkeimmalle tasolle. Seuralla ei ole kuin yksi tavoite, palata takaisin nopeasti. Nouseminen ei ole ikinä helppoa ja hankalammaksi sen tekee viime kausien sekoilut taustoissa. Tällä hetkellä käsissä on kuitenkin 2.bundesligaan tasokas joukkue. Joukkue luottaa  1-4-1-4-1 ryhmitykseen.

Pelaamisessa huomioita on rakenteluvaiheen maalivahti Pollersbeckin osallistuminen. Tällä tavoin saadaan useampia kenttäpelaajia ylemmäksi vaarallisemmille alueille ja vastustajan puolustamista hankaloitettua ylivoimilla. Pollersbeck pelaa ajoittain todella kaukana omasta maalistaan silloinkin kun vastustaja prässää korkeammalta.

Itse rakentelu käynnistyy hitaammin edeten alemmalle keskikolmannekselle josta HSV nopeilla käyttösyötöillä tavoittelee saamaan vastustajan pois tasapainosta.

IMG_2087.jpg

Rakentelu. Ns. 3 topparin mallilla

Rakentelu vaiheessa topparit van Drongelen ja Bates ovat vahvasti mukana. Pohjalla pelaava Steimann liikkuu pelattavaksi ensimmäisen prässilinjan takana tai välissä. Jos ei tilaa kääntyä niin hän pelaa nopeasti takaisin maalivahdille / ”keskustopparille”.

IMG_2088.jpg

Prässin alla pelaaminen

Maalipotkut tapahtuvat lyhyinä.  Pallon puolinen toppari pudottaa syvälle pelattavaksi ja houkuttelee vastustajaa nostamaan prässiä ylemmäksi. Näin tulee tilaa pidemmälle syötölle ja tällä tavoin pyritään avaamaan vastustajan prässi.

IMG_2089.jpg

Avaaminen alhaalta

Maalivahdin nostaessa rakenteluvaiheessa ylemmäksi ja osallistuessa pelintekemiseen on vastustajan reagoitava mahdolliseen uhkaan selustassa ja pudotettava linjaa alemmaksi. HSV saa kenttälle 11vs.10-tilanteita ja ylivoimia.

IMG_2091.jpg

Rakentelu toisella puoliajalla Holstein Kieliä vastaan

Greuther Fürthia vastaan

Sama maltillinen rakentelu alkoi heti ottelun alusta. Joukkue selkeästi hakee optimaalista lyhyttä syöttöä jolla edetä. Kun ensimmäisen prässilinjan ohi on pelattu syöttäminen on selkeästi nopeammin eteenpäin pyrkivämpää kuin vielä topparien ja maalivahdin sitä tehdessä. Joukkue on erittäin liikkuva pallottomana. Eritoten keskikentällä 25 Mangala ja 16 Janjicic  tekevät jatkuvasti liikkeillään uusia vaihtoehtoja edetä.

IMG_2100.jpg

tavoite löytää etenemismahdollisuus muodon sisältä

Huomioitavaa on rakenteluvaiheessa miten 8 Holtby ja laidat 14 Hunt sekä 7 Narey tulevat taskuihin luomaan ylivoimia vastustajan puolustuslinjan eteen.

IMG_2101.jpg

Kun rakentelu saadaan vastustajan puolelle tempo nousee selkeästi. Joukkueella oli vaikeuksia päästä Greuther Fürthin muodon sisään jolloin se oli pakotettu pelaamaan laitakaistoille.

IMG_2103.jpg

Vaikka HSV malttaa liikuttaa vastustajaa pitkäjänteisesti on tässä toiminnassa selkeä tarkoitus ja sillä onkin muitakin vaihtoehtoja edetä kuin lyhyet yhden linjan murtavat syötöt.

IMG_2104.jpg

pystyyn-pudotus-pystyyn muodon sisälle. josta eteneminen tilaa hyödyntäen

St. Paulia vastaan

Rakenteluvaihe hyvin samanlaista kuin aikaisemmissa otteluissa. Huomioitavaa on suoraviivaisempi hyökkääminen ja yleisesti nopeampi eteenpäin pyrkiminen. Erityisesti vasemmalta laidalta tämä tapahtui pidemmillä syötöillä. Yleensäkin hyökkääminen tapahtui todella paljon vasemmalta.

IMG_2110.jpg

Hyökkääminen vasemmalta St.Paulia vastaan

Vasen toppari van Drongelen pyrkii kuljetuksilla avaamaan St.Paulin tiiviin puolustusryhmityksen ja näin päästä pelaamaan taskuihin. 8 Holtby myös liikkuu laajemmalla säteellä kuin aikaisemmissa otteluissa.

Yhteenveto

Hyökätessä voi kutsua joukkueen ryhmitystä 0-3-4-1-3 muodossa olevaksi. Joukkue pelaa ilman maalivahtia näissä vaiheissa. Pallonhallinta on ollut vahvaa ja on sarjan korkein. Pallollinen pelaaminen on erittäin organisoitua ja pelaajat vaihtavat paikkoja jatkuvasti. Perinteinen tee tilaa-täytä tila toimii hyvin. Silti syvällä puolustavia joukkueita vastaan muodon sisään pelaaminen on ollut hankaluuksia tuottavaa.

Vastustajat ovat selkeästi huomioineet omassa pelisuunnitelmassaan HSV:n rakenteluvaiheen ja vetäytyvät matalaa blokkiin. Tiiviillä puolustamisella ne saavat pidettyä vastustajan muodon ulkopuolella ja poissa vaara-alueilta. Tämä johtaakin usein pitkään palloon vasemmalta puolustajalta tai keskityksiin hyvin ryhmittynyttä puolustusta vastaan. HSV on luonut lopulta suhteellisen vähän maalintekopaikkoja mikä pitkässä juoksussa kääntyy helposti itseään vastaan.

Kauden eteneminen kertoo miten tämä pelitapa ja rakentelumalli toimii. Muutoksia siihen on tuotava, jotta tehot ovat nousijajoukkueelle ominaisia. Ainoastaan pallonhallinnalla ei otteluita tulla riittävästi ratkaisemaan. Toisaalta peli kehittyy koko ajan ja se voi myös tuoda ratkaisevat muutokset jo itsessään. Kun pelaajien keskinäinen sanaton kommunikointi paranee, paranee pelaaminenkin.

kuvat: Taktiknotes

2 kommenttia artikkeliin ”Hamburger SV:n pelaamisesta

Jätä kommentti