Eintracht Frankfurtin pelaamisesta

Eintracht aloitti kauden heikosti häviten viidestä ensimmäisestä ottelusta kolme. Hetken vaikutti ettei uuden valmentajan alaisuudessa hommat lähde toivottuun suuntaan. Valmentaja Adi Hütter kehittänyt pelaamista ja saanut ajettua ajatuksiaan joukkueelle koko ajan. Frankfurt pelaa 1-3-5-2 ryhmityksellä jossa laitapelaajilla on iso rooli sekä hyökkäys- että puolustuspelaamisessa. 

Laidat muodostavat periaatteessa perinteisen wingerien roolin toisen kärjen pudottaessa kymppialueelle tukemaan keskikentän toimintaa. Ryhmitys tässä vaiheessa 1-3-4-3 keskikentän muodostaessa ”boksin”.  

sge3-4-3.jpg

Keskikentän ”boksi”

Toisinaan kärjet pysyvät keskellä luoden ylemmäksi ylivoiman, jolloin ryhmitys on enemmän 1-3-3-4 muodossa. Topparin saadessa pallon määrätylle alueelle irtoaa pallollisen puolen laita vastaan. Näin luodaan keskikentälle sekä pallolliselle puolelle ylivoimia.

sge3-3-4.jpg

1-3-3-4 ryhmitys

Kun painopiste on syvemmällä omalla puoliskolla, samainen liike tapahtuu kymppipelaajien toimesta. Liike ei tapahdu vastustajan ensimmäisen prässilinjan etupuolelle vaan aina sen taakse. Tavoite on koko ajan tehdä ylivoimia mahdollisimman ylös, ei prässin etupuolelle.

sge1.jpg

ylivoiman luominen laidalle

Oikealla laidalla kärki Haller ja laituri Costa tekevät usein vastaliikeitä joilla saadaan puolustukseen luotuja tiloja pelata. Yleisestikin joukkue hyökkää paljon laidoilta.

sge2.jpg

Kärjen liike keskikentälle

Useasti rakenteluvaiheessa vasen toppari  2 N’Dicka nousee mukaan hyökkäyksiin ja alakerta muodostaa perinteisen kahden topparin linjan. Tällä tavoin laitaan luodaan ylivoimia ja vaihtoehtoja edetä on useampia. Kun pelaajia on riittävästi ylhäällä, on vastustajan pudotettava linjojaan alemmaksi. Tämä myös pakottaa puolustajia pysymään omilla paikoillaan.

VfB Stuttgart vastaan

Isoin muutos aikaisempaan on keskikentän kolmion kääntäminen. Pallollisen vaiheen elementit ovat pysyneet samanlaisina. Hyökkääminen tapahtuu enemmän oikean topparin 19 Abraham kautta ja keskikentällä 6 De Guzman sekä 5 Fernandes ovat molemmat tasapainottavassa roolissa pelaten todella lähellä toisiaan. Heidän hyökkäyksiin osallistuminen on pelin virran mukaista.SGE5.jpgRakenteluvaiheessa 8 Jovic sekä 4 Rebic toimivat kymppialueella. Etenkin, jos nopean hyökkäyksen mahdollisuus on pieni. Näin he luovat taskuihin ylivoimia. Ryhmitys muuttuu näissä tilanteissa 1-3-2-4-1 muotoon. Keskustaan kolmen topparin eteen luodaan ylivoimia.

SGE3.jpg

Eintrachtin muoto topparien osallistuessa hyökkäykseen.

Keskialueen rakenteluvaiheessa toinen hyökkääjistä liikkuu linjojen väliin pelattavaksi. Juuri näitä kahden linjan ohittavia syöttömahdollisuuksia topparit hakevat.  Kun pallo saadaan pelattua Stuttgartin keskikentän taakse, kääntävät 8 Jovic tai 4 Rebic nopeasti eteenpäin pyrkien pelaamaan siitä selustaan. SGE1.jpg

Yhteenveto

Kauden edetessä uusi pelitapa on sisäistynyt. SGE pelaa ajoittain selvästi hitaammilla hyökkäyksillä ja enemmän ottelua kontrolloiden kuin viime kaudella. Osittain tämä johtuu syvälle vetäytyvistä vastustajista. Rakentelu on maltillista keskiviivan tuntumaan asti, jonka jälkeen pidemmällä syötöllä tavoitellaan palloja taskuihin tai selustaan.  Kentällä on havaittavissa hyvätasoista sanatonta kommunikointia ja joukkue kykenee ylläpitämään hyviä suorituksia usein ja pitkään. Ryhmitys on tasapainoinen ja pelaajat täydentävät toinen toisiaan jatkuvasti.  Kentällä on useampia pareja ja kolmioita jotka toimivat yhdessä.

Joukkue on myös erittäin nopea riiston jälkeisissä tilanteenvaihdoissa ja etenkin kolme ylintä pelaajaa laitojen tuella pyrkivät saman tien juoksuillaan avaamaan pallolliselle tilaa pelata eteenpäin. Yleisestikin riiston jälkeinen ensimmäinen suoritus on pääsääntöisesti ja mahdollisuuksien mukaan aina hyökkäyksen käynnistävä. Harvemmin sillä rytmitetään tai rauhoitetaan pelaamista.

Nykyisten otteiden valossa ja pelaamisen edelleen kehittyessä tulee Eintracht taistelemaan europelipaikoista kauden päätyttyä. Joukkue on taktisesti hyvin valmennettu ja haastaa kärkijoukkueita. Se on vaarallinen hyökkäyssuuntaan ja materiaalissa on riittävää leveyttää monipuoliseen hyökkäämiseen. Etenkin kärjet ovat olleet vahvassa iskussa 10 kierroksen jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s