Wolverhampton Wanderersin pelaamisesta

Wolverhampton Wanderers nousi täksi kaudeksi Valioliigaan hyvin organisoidulla pelitavalla. Se oli viime kaudella Championshipin yksi viihdyttävimpiä joukkueita ja portugalilaisluotsi Santon pelitapa ei ole pettänyt tälläkään kaudella. Joukkue on aloittanut liigaottelut usein samalla ryhmityksellä pienellä vaihtuvuudella kokoonpanossa. Tämän lisäksi huomioitavaa on puolustuspelaaminen ja miten pelaajien sanaton sekä sanallinen kommunikointi on toiminut.

Puolustaessa pelaajien ja linjojen väliset etäisyydet ovat tiiviit ja vastustajan onkin vaikea löytää tilaa pelata. Pallon menetyksen jälkeen Wolves ryhmittyy nopeasti muotoon ja pudottaa tarkoituksellisesti syvälle omalle kenttäpuoliskolle estäen nopeat vastaiskut sekä pelaamisen selustaan.

IMG_2144.jpg

Keskiblokin puolustusryhmitys Manchester Cityä vastaan

Tiivis 1-5-4-1 puolustaminen pakottaa vastustajan pelaamaan laidoista. Joukkue haluaa pelin pois vaara-alueilta.

IMG_2145.jpg

Vastustaja saa pelata keskikentän edessä linjojen välin pysyessä tiiviinä

Vaihtoehtoisesti Wolves puolustaa 1-5-2-3 ryhmityksellä. Etenkin ylempänä kun vastustajaa halutaan prässätä vahvemmin.

IMG_2146.jpg

Evertonia vastaan ryhmitys puolustaessa ylempänä

Rakenteluvaiheessa joukkue etenee maltillisesti. Alakerta liikuttaa palloa etsien paikkaa edetä. Siihen on kaksi selkeää mallia, jotka toimiessaan mahdollistavat etenemisen ylemmälle keskikolmannekselle ja sieltä maalintekoalueille.

IMG_2147.jpg

Perusryhmitys kun pallo toppareilla

Pelaajat muodostavat timantteja joiden avulla on mahdollisuus edetä. Topparit haluavat avata mielellään keskikolmannekselle. Ensisijainen tavoite on päästä pelaamaan taskuihin liikkuville laitureille. Liikkeillä keskustaan laidemmat hyökkääjät luovat tilaa laitakeskikentille nousta ja keskustaan luodaan ylivoima.

IMG_2148.jpg

keskikentän keskimmäisten liike linjaan (yksi malli)

Keskikentän keskimmäiset hakevat aktiivisesti palloja puolustuslinjasta, jolloin toppari nostaa laitapakin alueelle ja laitakeskikenttä ylemmäksi. Tällä tavoin luodaan ylivoima laidalle.

Watfordia vastaan

Vastustajat ovat oppineet lukemaan Wolvesin puolustamisen ja hakevat keinoja purkaa se. Watford pyrkikin luomaan ylivoimia kentän eri osa-alueille ja tällä tavalla avaamaan Wolvesin puolustusmudon. Pääasiallisesti keskelle Watford sai muodostettua usein 4v2-tilanteen. 28 Moutinho ja 8 Neves joutuivat liikkumaan isolla alueella tukkiessaan syöttösuuntia. Erityiseksi tämän teki se, ettei yksikään kolmesta topparista nostanut tukemaan heitä, vaan pysyivät alhaalla pitäen 3v1-tilanteen linjassa.

Jos keskusta kyettiin miehittämään, loi Watford ylivoiman laidoille. Etenkin tämä laidassa tapahtuva puolustaminen tuotti Wolvesille ongelmia ja ottelun maalit syntyivät näistä tilanteista.IMG_2152.jpg

Nopeat painopisteenmuutokset tuottivat myös vaikeuksia. Keskikenttä ei kyennyt liikkumaan sivuttaissuunnassa riittävän nopeasti pitääkseen ryhmityksen tasapainossa.

IMG_2153.jpg

Alivoima vasemmalla laidalla

Tämän johdosta alkukauden toiminut vastaiskupelaaminen ja rauhallinen rakentaminen katosivat ja joukkue menetti pallon usein keskiviivan tuntumassa. Kun yksi tärkeä osa pelaamisesta ei toimi, ei joukkueella ole välineitä avata pelaamistaan muulla tavalla ja sen pelaaminen vahingoittuu.

IMG_2150.jpg

Tyhjä tila joka syntyi keskikenttäpelaajien heikosta kommunikoinnista

Fulhamia vastaan

Wolves oli pakotettu ensimmäisellä puoliskolla pelaamaan enemmän pitkiä syöttöjä kuin normaalisti. Fulham puolusti tiiviisti keskustaa joten linjojen väleihin pelaaminen ei ollut mahdollista. Tavaramerkki nopeat tilanteenvaihdot puolustuksesta hyökkäykseen tuottivat parhaimmat paikat.

IMG_2228.jpg

Wolvesin hyökkääminen vasemmalta laidalta

Saadakseen vastustajan viiden puolustajan linjaa rikotuksi 17 Gibbs-White pudottautui useasti 10-alueelle hakemaan palloja. Jos jalkaan ei ollut mahdollista pelata, seurasi sitä toinen liike linjaan ja murtavalle syötölle.

IMG_2231.jpg

Ylivoiman luominen laitaan

Fulhamin puolustaessa keskustaa vahvasti, Wolves loi laidoille ylivoimia avatakseen peliä. Tässä roolissa etenkin 27 Saiss liikkui usein laitaan pelattavaksi. Samalla 17 Gibbs-White pudottautui keskikentälle.

IMG_2232.jpg

Wolvesin timattipelaamisen variaatio

Alkukauden tuttu timattipelaaminen toteutui hieman eri muodossa. Tässä mallissa Kärki tuli timantin piikiksi ja laituri liike laitaan muodostamaan ylivoiman laitakaistalle.

IMG_2229.jpg

Keskikentän 3v2 ylivoima puolustaessa

Joukkue puolustaa tiiviisti laitahyökkääjien kaventaessa sisään ja yhden kärjistä pudottaessa luomaan keskikentälle 3v2 ylivoiman. Tavoite on tukkia keskusta ja ohjata vastustaja pelaamaan laidoista. Riiston saadessaan pallon yläpuolella on välittömästi vaihtoehtoja pelata eteenpäin.

Toisella puoliajalla Wolves sai pelin enemmän haltuun pakottaen Fulhamin puolustamaan alempaa. Tästä huolimatta selkeitä maalintekopaikkoja se ei onnistunut luomaan tasoitusmaalia lukuunottamatta.

Yhteenveto

Jos vastustaja saa Wolvesin pelaamisen pois tasapainosta, on sillä vaikeuksia löytää uusia keinoja edetä. Joukkue on vahvasti yhden pelitavan varassa. Se ei ole ongelma niin pitkään, kun puolustaminen ovat hyvällä tasolla. Tilaa saadessaan joukkue etenee hyvin linja kerrallaan ja ajoittain kahden linjan ohittaminen ei ole poissuljettua. Rauhallisesta etenemisestä huolimatta parhaat maalintekopaikkansa se luo nopeista hyökkäyksistä. Vastaiskut sekä nopeat hyökkäykset ovat tällä sarjatasolla ase, jolla joukkue tulee etenkin isompiaan vastaan pärjäämään. Joukkue luo paikkoja mutta on heikko viimeistelemään suhteessa niiden määrään.

Organisoitu pelaaminen sekä pelaajien kommunikointi toimii. Pitämällä yllä hyviä puolustussuorituksia ei putoamisesta ole vaaraa. Silti kärkeen joukkue ei tule pääsemään, ei ainakaan vielä. Se ei taida ollakaan suurin tavoite. Alkukauden hyvät otteet ovat talven tultua hiljalleen kääntyneet heikommiksi tuloksiksi. Tyypillistä nousijajoukkueelle, jonka materiaali on lopulta laadultaan isompia huomattavasti heikompi. Wolves tulee varmasti ottamaan isoja ”päänahkoja” kauden aikana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s