Southampton, RB Leipzig ja Hasenhütll

Southampton päätti heikosti alkaneen kauden jälkeen vaihtaa manageria. Katseet suuntautuivat Saksaan. Seuran pelitavallisen ajattelun tuntien hieman yllättävä valinta. Jotain oli tehtävä ja viimeiset vuodet Southampton on ollut innovatiivinen managerivalinoissaan. Osittain raha on määritellyt linjauksien suuntaa.

Saksalaisten valmentajien rantautuminen Valioliigaan on huomioitavaa. Erityisesti pelillinen tyyli jota valmentajat edustavat. Kaikki kolme ovat ajattelultaan lähellä toisiaan. Heihin voi yhdistää ”Hunting”- futiksen tai saksaksi ”jagen” pelitavan. Nimike on median käyttämä ja jolla valmentajat kykenevät helposti kuvailemaan pelitapaansa. Hasenhütll on Racknigin oppipojista selkeimmin vastaprässäämiseen sekä  aggressiiviseen puolustamiseen perustava manageri. Hänen valmentamansa RB Leipzig olikin kurinalainen, prässäävä sekä vertikaalista futista esittävä joukkue.

RB Leipzig Hasenhütllin aikana

RB Leipzigin yksi perusta puolustamiselle oli sulkea keskusta ja ohjata vastustaja pelaamaan laitoihin. Tämä oli selkeä merkki koko joukkueelle prässin alkamisesta. Kun prässi alkaa, joukkue puolustaa tiiviinä tehden pelialueen pieneksi. Näin riistäminen helpottuu ja  samalla mahdollistaa nopeat vastaiskut kun palloliselle löytyy nopeasti vaihtoehtoja syöttää. 

Hyökkääminen

Joukkue pyrki pelaamaan vertikaalisesti ja etenemään mahdollisuuksien mukaan nopeasti eteenpäin. Tavoite mieluiten ohittaa kaksi linjaa kerralla, kuin hautoa poikittain antaen vastustajalle mahdollisuuden ryhmittyä. Jos etenemismahdollisuuksia ei ole, ei pallon menettämistä hetkellisesti nähdä ongelmana vaan joukkue on ryhmittynyt niin, että se voitetaan nopeasti takaisin.

IMG_2172.jpg

rakentelu Bayer Leverkusenia vastaan

Usein lyhyet syötöt suuntautuvat toppareilta keskikentälle josta muodon sisältä se pelataan nopeasti laitaan. Vaihtoehtoisesti keskikentältä pyritään kääntämään peli painottomalle puolelle.

IMG_2171.jpg

Rakentelu Bayer Leverkusenia vastaan

Pallon ollessa toppareilla kärjet sijoittuvat toistensa lähelle. Jos tilaa lyhyeen syöttöön ei ole, pelataan pallo kärjille ja keskikenttä keskittyy voittamaan kakkospallot. Tällä tavoin päästään pelaamaan organisoitumatonta puolustusta vastaan. 

IMG_2173.jpg

Hyökkääminen vasemmalta Borussia Dortmundia vastaan

Myös vastaiskut kuuluvat pelitapaan vahvana osana. Ne ovat nopeita ja siihen osallistuu tilanteen mukaan usein 4-6 pelaajaa välittömästi. Ideaalissa tilanteessa maalintekoyritys tapahtuu 15 sekunttia riiston jälkeen.

Puolustaminen

Tarkoituksena on sulkea keskusta ja ohjata vastustaja pelaamaan laitaan.  Joukkue puolustaa selkeästi alueena ja liikkuu hyvin poikittaissuunnassa. Laiturit ja laitapakit ovat valmiudessa prässäämään. Kun prässi alkaa se viedään loppuun asti  aggressiivisesti. Ajoittain tämä näyttääkin enemmän jahtaamiselta kuin kontrolloidulta toiminnalta.

IMG_2174.jpg

Prässääminen Borussia Dortmundia vastaan

Prässivaiheessa on kaksi selkeää kohtaa joista joukkue tietää miten toimia. Ensimmäinen, kun topparit pelaavat pallon laitaan puolustajalle ja toinen, kun pallo pelataan taaksepäin. Jälkimäisessä nämä ovat hetkiä jolloin vastustaja on sijoittunut kentällä niin, ettei kykene löytämään etenemiseen vaihtoehtoja.

IMG_2177.jpg

keskiblokin puolustaminen Napolia vastaan

IMG_2178.jpg

Keskustan sulkeminen Augsburgia vastaan

IMG_2180.jpg

Keskustan sulkeminen ja laitaan ohjaaminen. Puolustajan valmius prässätä

IMG_2184.jpg

Laiturien prässääminen pelatasessa 1-4-3-3 ryhmityksellä

Ongelmakohtana on prässivaiheessa syntyvä tila puolustajien selustassa sekä laitapakkien myöhästynyt tuki tai prässääminen. Yleensä tämä korostuu prässäämisen ollessa hidasta tai ajoituksen epäonnistuminen. Tällöin myös pelaajien sekä linjojen etäisyydet ovat kasvaneet.

Southampton

Ensimmäisten otteluiden ryhmitys on ollut 1-3-4-2-1. Puolustaessa se muokkautuu 1-5-4-1 muotoon. Manchester Cityä vastaan ryhmitys oli enemmän 1-4-3-2-1. Muutoksia siis tehdään vastustajan sekä saatavilla olevien pelaajien mukaan.

IMG_2244.jpg

Keskusta suljettu. Tila laidoilla

IMG_2241.jpg

Tavoite on saada vastustaja pelaamaan laitaan

Selkeä tavoite on luoda keskustaan ylivoimia ja ohjata vastustajan pelaaminen laidoille vaarattomille alueille. Kun vastustaja pelaa laitaan, on tämä merkki prässin alkamisesta. Jos pallollinen pelaaja on kaukana, pidetään muoto ja odotetaan oikeaa hetkeä.

IMG_2239.jpg

Keskustan ylivoima puolustaessa

Prässivaiheessa laiturit / laitapuolustajat ovat isossa roolissa. heidän tehtävä on käynnistää prässääminen. Laitapelaajat tekevätkin ajoittain todella pitkiä juoksuja kohti vastustajaa. Tiedostettua riskin ottamista kun hetkellisesti jää tilaa selustaan.

IMG_2237.jpg

Laiturin prässääminen kärjen tuella

Kun vastustaja on pelannut laitaan luodaan sinne ylivoima riiston mahdollistamiseksi sekä syöttösuuntien tukkimiseksi.

IMG_2245.jpg

Ylivoiman luominen laitaan

Riiston jälkeen pallo pyritään toimittamaan joko selustaan tai painottomalle puolelle.

IMG_2248.jpg

Painottomalle puolelle pelaaminen riiston jälkeen

IMG_2246.jpg

Ryhmitys omalla kenttäpuoliskolla

Rakentelu- ja hyökkäysvaiheessa pelaajat toistuvasti hakevat syöttöjä pystysuunnassa. Jos on pelattava taakse, sitä seuraa pääsääntöisesti aina syöttö eteenpäin. Pallonhallintapelaaminen tapahtuu enemmän pystysuunnassa kuin poikittain.

Yhteenveto

Yksi muutos aikaisempaan on ollut ryhmityksen vaihtuminen. Siinä missä RB Leipzig pelasi pääsääntöisesti 1-4-2-2-2 ryhmityksellä tai vaihtoehtoisesti 1-4-3-3 järjestelmällä, nyt käytössä on on ollut 1-3-4-2-1 ryhmitys. Tämä osoittaa valmentajan kyvyn pysyä ajantasalla, vaikka itse perusprinsiipit eivät ole muuttuneet.

Lähtökohdat huomioon ottaen seurattavaksi jää kuinka nopeasti kyseinen pelitapa kyetään ajamaan sisään. Otteluruuhka vähensi harjoittelun määrää. Toinen huomioitava kohta on, miten pitkään joukkue kykenee otteluissa ylläpitämään hyviä prässisuorituksia. Uusi kuluttava pelitapa vie aikansa sisäistyä. Se ei voi olla alkuun näkymättä otteissa. Kolmantena nostona onkin harjoittelun muuttuminen. Korkeammalla intensiteetillä suorituksia tehtäessä se myös johtaa suurempaan väsymykseen. Jos tätä ei ole huomioitu, seurauksena on pahimmassa tapauksessa loukkaantumisia. Se itsessään hidastaa pelitavan sisäänajoa pelaajille joiden kanssa sitä olisi tarkoitus toteuttaa.

Nyt jo on huomattavissa yhtäläisyyksiä RB Leipzigin pelitavan kanssa. Joukkue ei kuitenkaan vielä ole kykeneväinen ylläpitämään näitä suorituksia koko ottelua. Seuran ollessa valmis antamaan valmenukselle aikaa pelitavan sisään ajamiseen, tulee Southampton pelaamaan jalkapalloa, jossa tempolla on iso rooli. Ajoittain ottelut voivat olla nopeasti päästä päähän aaltoilevia, mutta ajan kanssa se tulee tasaantumaan palasten loksahdellessa paikoilleen. Merkit ovat positiivisia ja Saintsin materiaali on riittävä nousemaan pois putoajan paikalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s