Ajatus jota et ole huomannut

Kuljet kadulla ja sinulle tulee ajatus. Et tiedä miksi tai mistä tämä ajatus nousee pinnalle, mutta siinä se on. Analysoit ajatusta ja ryhdyt jalostamaan sitä eteenpäin. Ainoa keino pitää tämä loistava ajatus mielessä on pohtia sitä, koska muistiinpanovälineitä ei ole saatavilla. Päästessäsi paikkaan, jossa voisit välähdyksen kirjoittaa ylös, se on unohtunut. Kuulostaako tutulta?

Jalkapallomatsia katsoessasi odottamatta sinulle tulee mieleen oma pelaajasi ja hänen toimintansa kentällä. Ryhdyt pohtimaan tätä ja yhdistämään monta pientä kohtaa millä kyseistä pelaajaa auttaa. Erikoisinta tässä on, ettei tämä ole aikaisemmin tullut mieleesi tai et ole kyseistä ongelmaa edes huomannut. Tuntuuko tutulta?

Kolmas esimerkki. Katselet ottelua ja jokin tapahtuma ärsyttää ajatteluasi. Tunne menee ohi yhtä nopeasti kuin on tullutkin. Seuraavana päivänä katsot uutta peliä ja tämä sama ärsyke ponnahtaa esille kadoten kuten edellinenkin. Menee viikko ja päätät viettää rennon lauantain futiksen parissa ilman minkäänlaista syventymistä peliin, vain nauttia. Ottelu etenee ja jälleen tuo samainen ärsyke nousee pinnalle. Tällä kertaa tunnistat sen edelliseltä viikolta ja ryhdyt seuraamaan ottelua uudella tavalla. Tiedostaessasi mikä tuon ärsykkeen on synnyttänyt havaitset niitä tapahtuvan useammin ja eri joukkueiden pelatessa. Pääsääntöisesti lopputuloksen ollessa sama eli tämä ei ole yhden joukkueen toiminnasta riippuvaista.

Kun ärsyke on tunnistettu ja kykenet huomaamaan sen, aloitat syvällisemmän pohdiskelun. Mietit tilanteita ja toistuvatko suoritukset todella niin kuin olet havainnut. Vaikka nyt todella katsot ensimmäistä kertaa tietoisesti tätä suoritusta, jollakin tasolla tunnet nähneesi sen useamman kerran. Tiedät mitä suorituksesta seuraa. Kaava on selkeä, vaikka et ole sitä tietoisesti ajatellutkaan.

Kuinka paljon tiedostamattamme analysoimme otteluita tai yleensä arkipäiväisiä asioita. Toimimme kuin robotit ilman sen suurempaa pohdiskelua. Jos tämä kyseinen tilanne on näin selkeä sinulle aloittaessasi sitä tietoisesti pohtimaan, tuliskin miettiä onko sinulla hyvät ”hoksottimet” vai miksi näin tapahtuu? Ajattelemme jotain mitä emme edes tiedosta ajattelevamme.

Ajattelupotentiaalistamme jää paljon hyödyntämättä, koska emme luo sille riittävästi tilaa. Säännöllisellä pohdiskelulla ja pohdiskelun pohdiskelulla tuotetaan alitajunnalle mahdollisuuksia ruokkia tiedostettua ajattelua ja tällöin pystytään havaitsemaan asioita nopeammin sekä selkeämmin. Jos tätä tilaa ei luoda, jatkaa pohdiskelemiseen tarvittava osa työtään täyttyen erilaisista toisistaan irrallaan olevista ajatuksista. Mitä enemmän ajatukset liikkuvat irrallaan, sitä vaikeampi niistä on koostaa järjestelmällisiä pohdintoja tai vastauksia. Se on valtava hukkaan heitetty potentiaali, mitä emme osaa miettiä.

Aivot ovat valmentajan tärkein työkalu. Kuitenkaan niistä ei pidetä riittävän hyvää huolta. Muuta kehoamme kyllä huollamme joskus jopa pakkomielteisesti. Hyvin hoidetut aivot tuottavat laadukkaampaa pohdiskelua ja sitä kautta parempia ratkaisuja oli sitten kyse harjoituksesta, ottelusta tai kehityssuunnitelmasta. Usein pohdiskelu jätetään puolitiehen, kun on kiire vastata jotain, ettei vastaanottava osapuoli saisi vääränlaista vaikutelmaa kyvystämme ajatella. Pohdiskelulla ja omien pohdiskelujen pohdiskelulla syvennetään vastauksia ja niistä voi syntyä ajan kanssa todella kehittäviä ajatuksia, joita viedä eteenpäin.

3 kommenttia artikkeliin ”Ajatus jota et ole huomannut

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus ajattelusta.
  Sanonta ”tulkinnoista syntyy ratkaisut”.
  Noista tulkinnoista riippuu menestyksemme valmentajana, sillä koko elämä on vain pelkkää tulkintaa. Sen takia on äärettömän tärkeää, että on hyvä valmentajakaveri ja hyvä luottamuksen ilmapiiri joukkueessa. Vuorovaikutuksessa on mahdollisuus pohtia omaa tulkintaansa. Sen tarkkuus voi ratkaista paljon.

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos kommentista. Elämä on ajatuksia ja niiden tulkitsemista. Siksi olisikin äärimmäisen tärkeää, että antaisimme ajatuksille tilaa tulla tulkituiksi

  Tykkää

 3. Paluuviite: viiden vuoden taivallus | akuntehdas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s