TSG 1899 Hoffenheim

TSG Hoffenheim pelaa viimeistä kauttaan Julian Nagelsmannin alaisuudessa. Se menetti kesällä muutaman avainpelaajan ja heidän tilalle hankittiin pelaajia, jotka syystä tai toisesta eivät ole muualla saaneet läpimurtoa aikaiseksi. Pelitapa on selkeä ja suurta muutosta viime kauteen ei ole tullut. Lähinnä luonnollista kehittymistä ja pelaajien vaihtuvuuden tuomia pieniä yksityiskohtia.

Joukkue avaa alhaalta. Näissä tilanteissa pohja pudottaa usein topparien tasalle vasemman topparin siirtyessä enemmän laitapakin rooliin. Toisessa tavassa keskimmäinen toppari nostaa ylemmäksi ja rakenteluvaihe on perinteisempi kahden topparin malli.

IMG_2093.jpg

Kärjet pelaavat lähekkäin luoden toisilleen tuen ja vaihtoehdon pelata. Vasen laita on selkeästi hyökkäävämpi. Painoton puoli täytetään näillä nousuilla.

Hoffe on taktisesti muuntautuvainen ja vaihteleekin sekä ryhmitystä että pelitapaa vastustajan mukaan. Vaikka 1-3-5-2 on perusta, voi se myös ajoittain pelata 1-3-4-3 ryhmityksellä.  Tässä kuitenkin molemmat laidemmat hyökkääjät tekevät usein liikkeitä vastaan luoden keskikentälle ylivoiman. Aktiivisesti hyökkäyksiin osallistuvien laiturien avulla keskikolmannekselle syntyy ajoittain kahden tai kolmenkin pelaajan ylivoimia. Tällöin ryhmitys on enemmän 1-3-2-4-1

IMG_2141.jpg

Hyökkääminen

Jos avaaminen alhaalta ei onnistu, joukkue pelaa vastustajan prässin ohi pitkällä. Tämä on selkeä toiminto jossa kohteena ovat molemmat kärjet. Näissä tilanteissa keskikentttä luo kärkien alapuolelle kakkospallovaihtoehdon ja tavoite on sen voitettuaan edetä nopeasti. Vasen laita nousee vahvasti painottomalta puolelta.

IMG_2094.jpg

Painottoman puolen tyhjentäminen ja täyttäminen

Toisaalta joukkue pelaa rauhallisesti edeten keskiviivan tuntumaan josta pidempi syöttö selustaan tilaan. Jos tätä vaihtoehtoa ei ole rakentavat laidoista.

IMG_2140.jpg

Laidat nousevat hyökkäyksissä ylös hyökkääjien tasalle

Pallollisena joukkue lähtee harvemmin nopeisiin hyökkäyksiin. Tavoite on edetä puoleen kenttään kontrolloidusti, jonka jälkeen eteneminen muuttuu nopeammaksi. Joko kahden linjan ohittavalla syötöllä taskuihin tai laidoista.

IMG_2139.jpg

Leveyden avulla tavoite saada vastustajan ryhmitys aukeamaan

Joukkueen tavoite on avata prässinkin alla. Selkeä tavoite on pelata linjojen ohi, jos se ei onnistu pelaavat pitkillä nämä tilanteet auki. Turhat riskit minimoidaan. Topparit hakevat koko ajan vaihtoehtoja pelata syvyyteen kahden linjan ohi.

TSG:llä on avaamisvaiheessa kolme liikemallia joilla luodaan ylivoimia pallolliselle. 11 Grillitsch ja 22 Vogt ovat näissä isossa roolissa. Ensimmäisessä vaiheessa 11 Grillitsch tulee linjaan hakemaan palloa ja 4 Bicakcic liikkuu laitapakiksi. Toisessa mallissa 22 Vogt nostaa pohjalle jolloin avaaminen tapahtuu perinteisemmin kahdella topparilla. Kolmannessa mallissa 11Grillitsch ja 22 Vogt vaihtavat paikkoja.

IMG_2095.jpg

Pohja tulee pelaamaan linjaan ja näin muodostaa ylivoiman rakentelu vaiheessa

Nopealla painopisteen muutoksella tavoite edetä painottomalta puolelta.

IMG_2097.jpg

Vasen toppari siirtyy pelaamaan enemmän laitapuolustajan roolissa

Vaihtelevat rakentelumallit tekevät puolustamisen vastustajalle hankalammaksi. Joukkue reagoi tilanteenseen ja toimii sen mukaan.

IMG_2098.jpg

Toinen pelinavaamismalli. Keskimmäinen toppari nostaa ylemmäksi

Murtautumis- ja maalintekovaiheessa hyökkääjät kaventavat vahvasti laitojen pitäessä leveyden. Alkukaudesta maalintekoon johtavat syötöt tapahtuivat keskeltä nopeilla kombikaatioilla. Heikomman vaiheen jälkeen pelaamisessa alkoi esiintymään enemmän laitojen kautta pelaamista.

tsg hyök oik.jpeg

Hyökkääminen oikealta

Tavoite on pelata linjojen väleihin ja vähillä kosketuksilla kolmannelle pelaajalle. Näin saadaan vastustajan puolustus pois tasapainosta ja tilaa edetä.

tsg hyök vas.jpeg

Toppari pelaa syvyyteen josta edetään

Tsg hyök vas2.jpeg

Hyökkäysmalli vasemmalta

Keskitystilanteissa maalintekoalue on pääsääntöisesti hyvin täytetty ja ei ole mitenkään poikkeuksellista, että maalilla on neljäkin pelaajaa.

TSG boksissa.jpg

Keskitystilanteessa liikkuminen maalille

Puolustaminen

Pääsääntöisesti joukkue prässää keskibkokilla. Tavoite on sulkea keskusta ja ohjata vastustaja laitoihin.  Hyökkääjät ovat lähellä toisiaan ja laitapelaajat ovat valmiita nostamaan ylös prässäämään pallollista laitapuolustajaa.

Kun joukkue puolustaa syvällä omalla puoliskolla etenkin keskikenttä pelaa miesvartiointia ja usein näissä tilanteissa topparien eteen syntyy tila. Hannover ei tätä hyödyntänyt koska pelaajia oli vähän muodon sisällä ja hyökkääminen tapahtui pääsääntöisesti laidoista. Tämä puolustaminen toimi tässä ottelussa mutta vastustajan oppiessa tunnistamaan nämä hetket voi tuottaa vielä isoja ongelmia.

IMG_2211.jpg

Keskikentän vartiointipelaaminen

Puolustaessa 1-5-3-2 ryhmitys muotoutuu 1-3-3-2-2 ryhmitykseksi. Keskusta tukitaan ja ohjataan pelaaminen laidoille.

IMG_2210.jpg

Puolustaessa ryhmitys usein 1-3-3-2-2

Tilanteenmuutokset

Puolustamalla matalammalla blokilla vastaiskut alkavat joko alemmalta keskikolmannekselta tai puolustuskolmannekselta. Vastustajan annetaan rakentaa suhteellisen ylös jonka jälkeen riistosta tulee tilaa pelata selustaan. Riiston jälkeinen syöttö kohdistuu pääsääntöisesti kärjille ja siitä painottomalle puolelle.

Menetyksen jälkeen joukkue ryhmittäytyy nopeasti muotoon. Ajoittain, jos tilanne antaa myöden prässää ylempänä.

Yhteenveto

Hyökätessä jos joukkue jää prässin alle pitkä pallo ja keskikentän ylittäminen tapahtuvat sovitulla tavalla. Etenkin oikea toppari pelaa pitkiä syöttöjä herkästi. Pelaaminen on ajoittain hyvin pelkistettyä mutta sillä saadaan myös tulosta.

Kolmen alakerralla pelaaminen tuo etua joukkueita vastaan jotka vetäytyvät. Se antaa yhdelle toppareista mahdollisuuden nousta tukemaan hyökkäyksiä. Toisinaan kun pallonhallinta on todella vahva, alakertaan jää 1v1-tilanne.

IMG_2143.jpg

Pallonhallinnan ollessa vahva jää alas ajoittain 1v1-tilanne

TSG on erittäin muuntautuvainen ja kykenee pelaamaan erilaisilla pelisuunnitelmilla. Vastustaja määrittää miten se otteluun lähtee. Joukkue kykenee myös muuttamaan ryhmitystään ottelun aikana ja sillä tavoin saamaan haluamansa tavoitteen aikaiseksi. Tästä hyvä esimerkki 1.FC Nürnbergiä vastaan. Se aloitti 1-3-4-3 ryhmityksellä mutta keskikentän jäädessä alivoimaiseksi siirtyi 1-3-5-2 ryhmitykseen.

TSG:llä on isoja ongelmia kun vastustaja pelaa palloja laitapelaajan selustaan jolloin toppari siirtyy laitaan puolustamaan. Tätä ongelmakohtaa esimerkiksi Hannover pyrki hyödyntämään ja ensimmäisellä puoliajalla siinä onnistuikin ajoittain hyvin.

Huomioitavaa on miten TSG on ollut erittäin vahva ottelujen toisella puoliajalla. Se on kyennyt ylläpitämään hyviä suorituksia pitkään eli pelaajat ovat kykeneväisiä taktiseen suorituksiin vielä otteluiden lopuissakin. Pelaaminen on myös parantunut kauden aikana huomattavasti. Alkukauden ongelmat on saatu harjoituskentällä minimoitua ja pelaaminen on parantunut selkeästi. Joukkue on aina vaikeasti voitettavissa ja monesti se on kyennyt nousemaan vaikeistakin tilanteista vähintään tasoihin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s