Otteluanalyysi Inter Turku -HJK

29.4.2019 18.30 Veritas Stadion, Turku,Veikkausliiga           Katsojia: 2914   Tulos: 4-1 (2-1)

Olosuhteet: +15°C aurinkoista, kenttä pehmeä

Joukkueet kohtasivat kauden avausottelussa Helsingissä. Se päättyi HJK:n voittoon. Vain vajaata kuukautta myöhemmin on toisen ottelun vuoro. Kummallekaan ei sarjan alku ole ollut odotusten mukainen ja tämä ottelu onkin suuntaviitta tulevaan.  HJK lähtee ennakkosuosikkina ja luultavammin ryhmittyy 1-3-4-3 muotoon. Inter pelasi Honkaa vastaan 1-3-5-2 ryhmityksellä tutumman 1-4-2-3-1 sijaan eli ryhmitys voi vaihtua tähänkin otteluun.

IMG_2501.jpgPuolustaminen

Interin taktiikka oli puolustaa kurinalaisesti ja nopeilla tilanteenvaihdoilla päästä maalintekopaikoille. Pallonhallinta annettiin suosiolla vastustajalle. Klubin alakerta sai pitää palloa ja pelaaminen selkeästi ohjattiin vasemmalle topparille 5 O’Shaughnessylle. Tällä haluttiin ottaa pois 8 Rafinhan pelinavaaminen. Keskikentän pohjille pelaaminen tukittiin selkeällä vartiointipelaamisella. Tässä 17 Ojalalla oli iso rooli vartioida pois syöttövaihtoehdot 22 Kairiselle.

IMG_2500.jpg

Interin keskikentän puolustaminen & pohjien vartioiminen

Ottelun alussa Inter puolusti syvällä HJK:n aloittaessa vahvasti hallinnalla. Prässin taso vaihteli ottelun aikana. Tästä hyvä esimerkki on ensimmäinen maali. Hyökkäys käynnistyi prässistä ylhäällä ja riiston jälkeinen keskitys johti tasoitusmaaliin. Oikeastaan parinkymmenen minuutin kohdilla joukkue selkeämmin nosti prässäämistä ylemmäksi.

IMG_2502.jpg

1-4-4-2 ryhmitys puolustaessa

IMG_2503.jpg

1-5-3-2 ryhmitys puolustaessa

Ajoittain Inter oli pakotettu puolustamaan todella syvällä. Normaalisti ylemmäksi jäävät hyökkääjät pudottivat alas tukemaan puolustamista.

IMG_2504.jpg

Inter puolustaminen omalla kolmanneksella

Toisen puoliajan alussa prässi nostettiin ylemmäksi. Ohjaaminen tapahtui yhä Klubin vasemmalle topparille 5 O’Shaughnessylle. Kärkien prässätessä ja topparin syöttäessä laitaan 16 Markkula prässäsi pakki 2 Eldesonia. Prässääminen vietiin loppuun eikä puolitiehen mikä on iso muutos aikaisempaan.

IMG_2508.jpg

Prässääminen toisella puoliajalla

Jokaisella pelaajalla oli selkeästi omat pelaajat joita vastaan puolustaa ja ajoittain tämä johti keskialueen tyhjentymiseen.

IMG_2509.jpg

prässääminen 1-5-0-5 ryhmityksellä

Tilanteenmuutokset

Aivan ottelun alussa riistot ja vastaiskuihin lähdöt tapahtuivat alemman keskikolmanneksen ja puolustuskolmanneksen rajoilta. Pelin edetessä ne alkoivat tapahtumaan keskiviivan läheisyydessä. Riiston jälkeen vastaiskut olivat nopeita eteenpäin suuntautuvia. Näissä tilanteissa 17 Ojala levitti vasemman laidan suuntaan ja 15 Fuhuholm sekä 10 Valencic liikkuivat vahvemmin pystyyn keskeltä. Tämä mahdollisti 16 Markkulalle nousut leveyteen Näillä liikkeillä aukesi jo leveällä ollut Klubipuolustus lisää. Noin 70 minuutin kohdilla tilanteenvaihdot hidastuivat tai niissä haettiin herkemmin pallonhallintaa.

intevastais.jpegVastaprässääminen tapahtui välittömästi menetyksen jälkeen. Reagoiminen tapahtui nopeasti ja Klubin rakentelulle jäi vähemmän tilaa ja aikaa. Etenkin hyökkäyskolmanneksella tämä tapahtui useamman kerran. Vaikka joukkue ei näistä riistoja saanut, se sai aikaa organisoitua puolustamisensa. Pallollisen vaiheen ryhmittyminen auttoi nopeissa tilanteenvaihdoissa.

Rakentelu / Hyökkääminen

Pallollinen pelaaminen oli aikaisempaa pienemmässä roolissa. Rakentelu vaiheessa pelaajilla oli mallit joilla alhaalta edetä. Klubin ylhäältä prässääminen kuitenkin tuotti vaikeuksia kontrolloituihin hyökkäyksiin ja Inter ryhtyikin avaamaan pidemmillä syötöillä. Järkevä ratkaisu, koska I- ja II-pallot päätyivät usein omalle joukkueelle.

 

IMG_2505.jpg

Maalipotkujen avaamismallit

Rakenteluvaiheessa huomioitavaa miten 3 Hämäläinen liikkui keskikentän pohjalle ja 25 Kuningas oikeaan laitaan 16 Markkulan nostaessa lähes laiturin roolin. Toisella laidalla 17 Ojala liikkui leveälle. Näin 10 Valencic ja 15 Furuholm jäivät kahdestaan keskelle tehden sinne 2vs2-tilanteen.

IMG_2506.jpg

Rakentelu kun maalivahdilla pallo

Toisella puoliajalla joukkue hyödynsi ylivoiman painopisteenmuutoksilla.

IMG_2507.jpg

Painopisteenmuutokset vaihtoehtoineen

Erikoistilanteiden puolustaminen

Vastustajan saadessa erikoistilanteen, on se aina joukkueelle jonkintasoinen ongelmatilanne. Näissä tilanteissa pallo jää herkästi pomppimaan omaan boksiin ja sitä ei kyetä purkamaan sieltä pois ilman pienimuotoista paniikkia. 

Yhteenveto

HJK:n pitkät heitot ottelun alussa tuottivat vaikeuksia Interille. Ensimmäisestä tulikin maali. Interin tasoitukseen asti Klubi hallitsi kenttätapahtumia selkeästi Interin keskittyessä puolustamaan ja riiston jälkeisiin vastaiskuihin. Tässä se onnistuikin ja tilanteenvaihdot olivat nopeita sekä laadukkaita. Ekan jakson maalit tulivatkin vastaiskuista. 

Interin taktiikka oli selkeä vastaiskuihin perustuva. Kun mahdollisuus tuli, prässäsi joukkue ylhäältä. Pelaajat tekivät edellisiin otteluihin verrattuna selkeitä prässisuorituksia, eivät ainoastaan ohjanneet / peittäneet. Joukkue kykeni ylläpitämään näitä suorituksia läpi ottelun. Tietenkin 32 Obilorin idioottimainen taklaus ja punainen kortti auttoivat paljon. 

Toisella puoliskolla prässääminen oli sen verran laadukasta, että Klubille tuli niistä pallonmenetyksiä. Oman menetyksen jälkeen joukkue siirtyi nopeasti vastaprässäämään. Pelaajat eivät jääneet miettimään epäonnistumista, vaan ajatukset olivat seuraavassa suorituksessa. Prässin rytmittäminen toimi tilanteen sekä mahdollisuuksien mukaan. Tällä tavoin he edesauttoivat ylläpitämään hyviä puolustussuorituksia läpi ottelun.

Interistä on nostettava esille 16 Markkula. Vahvat nousut laidalta ja osallistuminen prässäämiseen oli vahvaa.  Myös 15 Furuholm useista harhasyötöistään huolimatta puolusti kurinalaisesti. Tämä ei silti vienyt häneltä tehoja maalinedustalla. 

Olisi helppoa sanoa Klubin olleen huono tehdessään heikkoja ratkaisuja tai väärien peliasentojen johdosta. Isoin syy Klubin heikkouteen oli Interin taktinen valmistautuminen ja sen toteuttaminen. Inter teki vastustajastaan huonon ylläpitämällä hyviä suorituksia 90 minuutin ajan. Pelaaminen oli yksinkertaistettua ja kurinalaista. Olisi myös helppo sanoa kentän estäneen toteuttamasta haluttua pelitapaa. Muuntautumiskykyisyys on yksi hyvän joukkueen merkki. Näissä otteluissa pelataan vain ja ainoastaan kolmesta pisteestä. Muutoksia joukkueen pelitapaan tehdään kentän ja vastustajan sitä vaatiessa. Tässä Inter onnistui selkeästi paremmin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s