RoPSin puolustamisesta vs Inter Turku

RoPS on tunnettu organisoidusta pelaamisestaan. Päävalmentaja Koskela on tuonut pohjoiseen uudenlaista tekemistä pitkän ja menestyksekkään Malisen kauden jatkumoksi.  Sarja ei ole lähtenyt käyntiin odotetusti ja ennakoiden vastaisesti RoPS löytyi ennen Inter ottelua sijalta 9.

interrops.jpeg

Ryhmitykset ottelun alussa

Joukkue aloitti ottelun 1-4-4-2 ryhmityksellä. Tavoite oli sulkea keskusta ja ohjata vastustajan pelaaminen laitoihin. Tämä vaihe joukkueelta onnistuikin sen ryhmittyessä nopeasti muotoon. Roolit perustilanteessa olivat pelaajille selkeät.

RoPS puolusti matalalla blokilla. Pyrkimyksenä oli näin saada Interin nopea hyökkääminen hidastettua. Prässääminen / ohjaaminen alkoi ylempää ollen passiivista ja näin muuttuen matalan blokin puolustamiseksi.

rops1.jpeg

RoPSin ryhmitys kun Interillä pallo omalla kolmanneksella

Inter loi ylivoimia laitoihin ja näiden avulla etenemään maalintekotilanteille. Siinä se onnistuikin, koska rovaniemeläisillä ei ollut välineitä estää pelaamista näille alueille. Pelaajilla ei ollut täysin selvää kenen tulisi puolustaa laitoja, tai miten niitä tulisi puolustaa. Yksittäiset roolitukset eivät toimineet.

rops5.jpeg

Matala blokki ja tila laidoissa

rops6.jpeg

Inter loi laidoille ylivoimia jonka seurauksena etäisyydet puolustaessa kasvoivat. Eritoten topparien etäisyydet olivat ajoittain todella isot.

Toinen selkeä ongelma RoPSin puolustamisessa oli,  kun Interin pallotton pelaaja liikkui rakenteluvaiheessa hyökkääjien väliin. Tällä liikkeellä useimmiten 25 Kuningas ”imi” hyökkääjät vartioimaan häntä, mikä avasi toppareille edistää hyökkäämistä. Jos hän ei tätä tehnyt, 3 Hämäläinen nosti ylemmäksi. Kuitenkin huomattavasti harvemmin, kuin Klubia vastaan. Tällä tavoin Inter kykeni rakentamaan ohi RoPSin ensimmäisen prässilinjan.

rops2.jpeg

Kärjet liikkuivat lähelle pohjaa joka tuli heidän väliin. Tavoite oli estää keskustasta avaaminen mutta se avasi tiloja muualle.

Vastustajan kärkien aktiivinen liike sekä pudottautuminen keskikentän keskustaan luomaan ylivoimia loivat lisää ongelmia puolustuksen organisoimisessa. Keskikentän keskusta jäi jatkuvasti 2vs3-tilanteisiin. Laidat eivät kyenneet riittävästi tukemaan keskustaa, koska Interin leveyden ylläpitäminen esti sen.

rops3.jpeg

Puolustaessa keskikentän keskustan alivoima + tila laidoilla

Jo ottelun alkuvaiheessa oli huomioitavaa miten topparien etäisyydet horisontaalisesti kasvoivat. Etenkin Interin pelatessa laidoilla. Tällaisesta kolmas maalikin syntyi. 

rops4.jpeg

Topparien etäisyydet pitkät horisontaalisesti

3-0 tappiotilanteessa RoPS-valmennus reagoi taktisella muutoksela kahden pelaajavaihdon tukemana. Ryhmitys muuttui 1-4-4-2 muodosta 1-3-4-3 muotoon. Puolustuspelaaminen paranikin, vaikka siinä oli vielä selkeitä kommunikointiongelmia roolitusten suhteen. Toiselle puoliajalla pelaajilla olikin jo parempi ymmärrys miten toimia missäkin vaiheessa. 

ropsryhmuut.jpg

Taktinen muutos 29 min kohdalla

RoPSin prässäminen toisella puoliajalla

rops8.jpeg

RoPSin prässi maalipotkuissa

Palloseura ei saanut peliä missään vaiheessa kontrolliin. Kuvaavaa onkin miten ottelun 14 minuutin kohdalla joukkue sai ensimmäisen rakennetun hyökkäyksen vastustajan puoliskolle. Ensimmäinen pidempi hyökkäys tapahtui vasta puolen tunnin jälkeen.

Joukkue ei kyennyt etenemään Interin prässätessä ylhäältä. Rakenteluvaiheissa ja maalipotkuissa se pyrki avaamaan lyhyellä. Nämä tilanteet Inter prässäsi niin ettei kontrolloituja hyökkäyksiä ei syntynyt. 

rops9.jpeg

RoPSin maalipotkut ja avaamismallit

Toisella puoliajalla joukkue yksinkertaisti pelaamistaan ja pyrki pidemmillä syötöillä pelaamaan selustaan. Muutamaan otteeseen nopeissa vastaiskuissa tilaa oli Interin topparien edessä johon he saivat pelattua, mutta tilanteisiin ne eivät johtaneet. 13 Marttinen ei joutunut todellisiin torjuntoihin tässä ottelussa.

Joukkueen valmistautuminen ei ollut onnistunut. Etenkään pelisuunnitelma ja taktiset ratkaisut eivät toimineet. Tietenkin vaikea alku antaa oman luonteen pelaamiseen, mutta niihinkin tulisi olla varautunut. Seuraavassa ottelussa oletettavasti nähdään parempaa pelaamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s