Otteluanalyysi TPS – FC Haka

29.5.2019 18.30 Veritas Stadion   Ykkönen                Katsojia:   2098          Tulos: 0-1 (0-0)

Olosuhteet: +14°C Tuulista, kenttä erinomaisessa kunnossa

Viime kaudella Veikkausliigaa pelannut Turun Palloseura on uudistanut joukkuettaan sekä valmennustaan melkoisesti. Pelitapa on myös kokenut muutoksen. Tavoite seuralla on paluu korkeimmalle sarjatasolle. Joukkueeseen on hankittu kokemusta ja puheet nuoresta joukkueesta voidaan unohtaa. Joukkueen ryhmitys kauden aikaisemmissa otteluissa on ollut 1-4-4-2. AC Oulua vastaan se pelasi kuitenkin 1-4-2-3-1 muodossa. FC Haka tavoittelee myös paikkaa ylemmälle tasolle ja valmentaja Tainion alaisuudessa se on pelannut hyökkäävää futista.

tps-haka.jpg

Joukkueiden ryhmitykset

thliikes.jpg

Pääsääntöiset liikesuunnat

TPS:n Puolustaminen

Palloseura lähti otteluun vetäytyen matalaan blokkiin ja maalipotkuja lukuunottamatta antoi pallonhallinnan Hakalle. Syvällä puolustamalla tavoite oli estää vastustajan mahdollisuudet päästä paikoille joista pelata maalintekopaikoille. Tässä joukkue onnistui pääsääntöisesti hyvin. Tapa puolustaa myös mahdollisti nopeisiin vastahyökkäyksiin lähtemisen.

tpsp2.jpg

Matalan blokin puolustaminen

Vastustaja sai edetä syvälle ennen prässäämisen muuttumista ohjaavasta riistoa tavoittelevaksi. Koko joukkue puolusti tiiviinä jättäen painottoman puolen tyhjäksi. Tällä tavoin kykenivät tukkimaan linjojen välit ja pitämään etäisyydet lyhyinä.

tpsp3.jpg

Joukkue tiiviinä kun pallo laidassa

Maalipotkut käytännössä olivat ainoat tilanteet joissa Palloseura prässäsi ylhäältä. Tämän johtikin vastustajan pitkiin avauksiin.

tpsp1.jpg

TPS prässi maalipotkuissa

Hyökkääminen

Avaa alhaalta ja haluaa edetä pelaamalla eteenpäin. Vastustajan tukkiessa keskikentän pyrki etenemään laidoilta. Etenkin ensimmäisellä puoliajalla toppareilla iso rooli pelintekemisessä. Toisella puoliajalla suoraviivaisti pelaamistaan ja pidemmillä syötöillä pääsi vastustajan selustaan. Huippupaikkoja näistä ei kuitenkaan syntynyt.

tpsr5.jpg

Etenkin toisella puoliskolla topparit avasivat vahvemmin taskuihin.

tpsr3.jpg

topparien pystyyn pelaaminen etenkin toisella puoliajalla

Jos keskusta tukossa, pyrki pelaamaan laitojen kautta.

tpsr1.jpg

keskusta tukossa. Laidalta rakentelu

tpsr4.jpg

Yksi malli nopeasta hyökkäämisestä keskeltä

Jos keskusta oli tukossa eikä etenemismahdollisuuksia ollut, puolenvaihdoilla pyrkivät saamaan vastustajan ryhmitystä auki.

tpsr2.jpg

Tilanteenvaihdot

Vetäytymällä syvälle Palloseuralle tuli tilaa vastustajan selustaan. Tätä pyrkivät hyödyntämään vastaiskuissa. Näissä tilanteissa pallon yläpuolella / hyökkäyksessä mukana oli nopeasti 3-4 pelaajaa. Toteutus jäi heikoksi yleensä ratkaisevan syötön heikon laadun johdosta.

Menetyksen jälkeen vastaprässi tapahtui hitaasti ja antoi aikaa vastustajalle pelata kontrolloitu ensimmäinen syöttö riiston jälkeen. Joukkue ei näihin tilanteisiin saanut luotua painetta. Eikä se luultavasti ollut päälimäinen tavoitekaan, vaan nopea vetäytyminen sekä ryhmittäytyminen. Tätä toteuttivat kurinalaisesti.

Yhteenveto

Palloseuralla on useampia poissaoloja erinäisistä syistä. Sen vaikutus varmasti näkyy pelaamisessa. TPS lähti puolustamaan todella alhaalta antaen näin Hakalle pallonhallinnan. Vastustaja kykenikin pelaamaan suhteellisen syvälle Palloseuran puoliskolle ilman kovempaa prässiä. Viimeisellä kolmanneksella kuitenkin tila ja aika loppui synnyttämättä vaarallisia tilanteita.

Vastaiskut olivat se millä TPS pääsi hyökkäämään. Ei välttämättä suoraan näistä vaan niiden johdannaisena. Näissä tilanteissa tila selustaan syntyi, kun vastustaja hallinnallaan nosti pelaamistaan ylemmäksi. Suurin hyöty vastaiskuista katosi niiden tapahtuessa syvältä omalla puolelta.

Pelinavaamisvaiheessa Tepsillä oli ongelmia edetä vastustajan tiiviin puolustamisen ansiosta. Haka tukki keskustan ja näin keskellä ei ollut tilaa edetä. Etenkin ensimmäisellä puoliajalla Palloseura siirteli palloa kaukana vaara-alueilta pysyen Valkeakoskelaisten ryhmityksen etupuolella. Toiselle puoliajalle pelaaminen suoraviivaistui.

tps2.jpg

Pääsääntöiset syöttösuunnat

Keskikentän 8 Mäkitalo liikkui hyvin linjojen välissä, mutta topparien avaukset tai pallon liikuttaminen eivät luoneet mahdollisuuksia pelata taskuihin. Toisella puoliajalla joukkue pelasi rohkeammin ja laidat 9 Jakonen ja etenkin 21 Duah loivat aktiivisemmin vaihtoehtoja.

Tämä oli TPS:n toinen todellinen testi sarjassa ja pelaamisen on monipuolistuttava mikäli haluavat pysyä nousutaistelussa. Pelaaminen on yksipuolista puurtamista ja malleja / vaihtoehtoja on vähän. Mikäli joukkue haluaa hyvin organisoituja vastustajia vastaan kyetä murtautumaan maalintekoalueille, on vaihtoehtoja oltava useampia. Tämän luulisi muuttuvan sairastuvan tyhjentyessä. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s