Pro Course 2019 jälkimainingeissa

Pro Course 2019  tekstin kirjoittaminen sai pohtimaan erilaisia ajatuksia tarkemmin. Seuraavassa joitakin mitkä kurssiviikolla nousivat eri asiayhteyksissä esiin. Se ovatko ne tärkeimpiä asioita tai missään järjestyksessä ei ole merkityksellistä.

Kriittinen lähestyminen asioihin on hyvästä ja vain sillä tavoin voimme lisätä tietoisuuttamme. Kriittisyyden ei kuitenkaan aina tule olla negatiivista, koska pitkässä juoksussa se kääntyy itseään vastaan. Oppia käsittelemään kriittistä ajattelua on paljon monimutkaisempi prosessi kuin mitä kuvittelemme. Kriittinen ajattelu on syvällisempää asian tutkimista eikä ainoastaan oman ajatuksensa esille tuomista.

Väsyneenä työskennellessä ja aivojen ollessa ylikuormitettuja uudesta tiedosta sekä tehtävistä, oppii nopeasti huomaamaan miten se vaikuttaa käyttäytymiseen sekä ajatteluun. Tämä antaa ymmärryksen käsitellä pelaajia, jotka tekevät ratkaisuja väsyneenä. Ulkoiset tekijät vaikuttavat huomattavasti enemmän mitä luulisi. On tärkeää havanoida onko kyvykäs miettimään seuraavaa tehtävää vai ulkoista häiriötekijää, tässä tapauksessa väsymystä. Mitä virkeämpiä aivot ovat ja referenssit järjestyksessä, sitä paremmin kykenee toimimaan. Etenkin tiukoissa paikoissa, kun referenssiajattelu on järjestelmällistä, ratkaisujen tekeminen muuttuu laadukkaammaksi.

Käytämme paljon aikaa pohdiskeluun ennen suoritusta, olkoot tämä harjoitusten suunnittelua tai otteluun valmistautumista. Sillä ei ole merkitystä. Suoritusten aikana tapahtuva pohdiskelukin luonnistuu, ongelmat alkavat usein pohdiskelussa suoritusten jälkeen. Valmentajat tekevät yksioikoisia päätelmiä luomatta syvällisempää uutta tietoa. Hypoteesit eivät muodostu uusiksi referensseiksi. Tämä johtuu osittain siitä, ettei referenssiajattelu ole riittävällä tasolla. Alitajunnasta puuttuu lokerot järjestää ne kaaoksen ollessa hallitsevana. Päätöksentekeminen kestää. Analysoimiseen ja niiden reflektoimiseen tulisi käyttää enemmän aikaa, eikä vain kuitata sitä jollakin helpolla pakotiellä kuten huono tuuri tms.

Tämä pätee myös pelaajiin. Jos pelaaja joutuu ottelussa ajattelemaan paljon, hänen suorituksensa hidastuvat, koska tiedostava ajattelu ottaa liikaa tilaa. Näin hän vastaa ärsykkeisiin helposti väärin tai onnistuessaan hitaasti. Kansankielellä tätä voi kutsua päätöksentekokyvyksi. Kärjistetysti sanottuna, mitä vähemmän pelaaja on pakotettu ajattelemaan sitä nopeampia ja yleensä parempia ratkaisuja hän tekee verrattuna pelaajaan jolla ajattelu vie aikaa. Tämä johtaa hitaaseen pelaamiseen ajattelun viedessä aikaa ratkaisun tekemisestä.

Yksi pohdinta syntyi käydessämme läpi Stimulus-Responce Patternia. Vertauskuva tuli jalkapallon ja valokuvaamisen väliltä. Näet jotain mistä pidät ja otat valokuvan sen enempää miettimättä. Räpsäytät kuvan, jonka tuhannet muutkin ottavat. Näet siis jotain (ärsyke) ja saman tien toimit (vastaus). Aivot eivät saa tilaa tutkia hetkeä ja löytää parempaa vastausta. Hyvän valokuvan saadaksesi tulisi tutkia ympäristöä ja löytää samasta paikasta jotain mikä poikkeaa muista. Tuttua futismaailmasta. Reagoimme ärsykkeeseen antamatta ajattelulle mahdollisuutta laadukkaaseen vastaukseen. Näin syntyy väärinkäsityksiä sekä kommunikointiongelmia. Olemme vahvasti mielipiteidemme sekä tottumustemme vankeja.

Näyttökuva 2019-6-19 kello 7.49.29.png

Stimulus-Responce Pattern

19-20 tunnin päivien aikana aivot käyvät läpi monelaisia ajatuksia. Siinä oppii ymmärtämään itseään ja katsomaan asioita tavoilla, joita ei aikaisemmin ole osannut huomioida. Se on kokemus mikä jokaisen tulisi kokea. Raskasta, mutta antaa mahdollisuudet käsitellä arjen tilanteita paremmin.

Ainoastaan oikeanlainen kriittisyys luo uutta tietoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s