Sheffield United, Valioliigan yllättäjä

Sheffield United nousi täksi kaudeksi valioliigaan ja on pelaamisellaan ollut yksi kauden isoimmista yllättäjistä. Manageri Chris Wilder on luonut toimivan taktiikan millä pisteitä on kertynyt hyvällä tahdillia. Pelitapa on pelkistetty, mutta juuri sen takia toimiva. Bladesin perusryhmitys on 1-3-5-2. United lähestyy pelaamista eri tavoin kotona ja vieraissa. Kotiyleisön edessä se on selkeästi aktiivisempi mitä vieraskentällä.

IMG_2640.jpeg

Keskialueella 4 Fleck ja 16 Norwood toimivat pelintekijöinä omalla kenttäpuoliskolla, 7 Lundstram ylempänä. 16 Norwood pelaa tasapainottavassa roolissa. Rakenteluvaiheessa hän usein liikkuu pelattavaksi joko topparien väliin tai topparin ja pakin väliin. Oikea wing back 2 Baldock luo vaihtoehdon leveyteen mahdollisimman ylös. Kärjistä toinen pysyy ylhäällä toimien samalla pitkissä syötöissä targettina, 17 McGoldrick taas taskuihin hakeakseen palloja jalkaan. Vasen wing back 3 Stevens liikkuu hyökkäyksissä joko laitaan tai toisinaan keskelle toiseksi pohjaksi.

Puolustaminen / Prässääminen

Blades prässää pääsääntöisesti keskiblokista. Vastustajan toppareihin luodaan paine niin, etteivät he pääse pelaamaan muodon sisälle. Keskusta tukitaan tiiviisti laiturin prässätessä vastustajan laitapuolustajaa. Ajoittain nämä prässiliikkeet ovat erittäin pitkiä.

IMG_2643.jpeg

Näissä tilanteissa koko puolustuslinja liikkuu pallon puoleiseen laitaan 6 Basham pelatessa lähes laitapakkina.

IMG_2636.jpeg

Kotikentällä Blades puolustaa korkeammalta ja aktiivisemmin mitä vierasotteluissa. Varsinkin maalipotkuissa prässääminen alkaa ylhäältä. Prässi ohjataan selkeästi laitoihin. Keskusta pidetään tiiviinä ohjaamalla laidassa olevaa pelaajaa pelaamaan pystyyn.

IMG_2637.jpeg

United kykenee vaihtelemaan prässin tasoa joustavasti. Alhaalla puolustaessa se ei passivoidu vaan puolustaa samoin periaattein kuin ylempänä. Vastustaja määrittelee paljon lähtökohtaisen prässitason.

Tilanteenmuutos hyökkäämiseen

Riiston jälkeen ensimmäinen syöttö on aina eteenpäin ja vastahyökkäykset tapahtuvatkin nopeasti pystysuunnassa keskeltä. Kahdella kolmella syötöllä on tavoite päästä maalintekotilanteiseen molempien hyökkääjien hakiessa syöttöjä selustaan.

Hyökkääminen

Joukkue etenee vähillä kosketuksilla eteenpäin. Topparien tavoite on avata kahden linjan ohi kärjelle jalkaan tai vaihtoehtoisesti korkeammalla syötöllä päähän / rintaan. 

IMG_2641.jpeg

Syötöt pelataan linjan taakse heti kun mahdollista ja usein kohti kulmia. Ajoittain se tarkoittaa pidemmillä syötöillä kolmen linjan ohitusta.  Toisinaan rakentelun toimiessa syötöt pelataan ylemmältä keskikolmannekselta. 

Blades kykenee pitkiin hallintajaksoihin vastustajan puolella. Joukkue on ryhmittynyt todella ylös ja menetyksen tapahtuessa muoto ei ole täysin tasapainossa.

Keskikolmanneksella joukkueen ryhmitys on usein muodossa 1-2-1-4-1-2

Rakenteluvaiheessa toppari 6 Basham ja keskikentällä 16 Norwood ovat isossa roolissa. Nämä kaksi pelaajaa määrittävät paljon hyökkäysten nopeuden. Ylempänä taas 7 Lundstram operoi linjojen välissä hyökkääjien takana

Pääsääntöisesti hyökkääminen tapahtuu laidoilta. Tavoite on luoda 3v2 ylivoimia joilla edetä selustaan. Jos laita on tukittu, painopisteenmuutos tapahtuu keskikentän kautta kahdella, kolmella syötöllä tai ristipallolla. Keskeltä hyökkäykset ovat nopeita joko tempokuljetuksella tai syötöllä selustaan.

IMG_2638.jpeg

IMG_2639.jpeg

Pidemmissä pallonhallintajaksoissa, kun vastustaja vetäytyy matalaan blokkiin, laiturit tai hyökkääjät liikkuvat  kulmiin ja sieltä keskityksille. Tavoite on saada maalinedustalla puolustus pois tasapainosta. Iso osa boksiin pelatuista palloista tulee keskityksistä.

IMG_2642.jpeg

 Tilanteenmuutos puolustukseen

United pyrkii etenkin tasaväkisiä tai heikompia joukkueita vastaan pallonhallintaan ja ryhmittymään vastustajan kenttäpuoliskolle. Tässä vaiheessa puolustuslinjaan syntyy tilaa joita vastustaja nopealla vastaiskupelaamisella kykenee hyödyntämään. Vastustaja pelaa usein vastahyökkäykset vasemman topparin sekä laiturin taakse.

IMG_2645.jpeg

Ylhäällä menetyksen jälkeen vastaprässi on enemmän ohjaavaa / hidastavaa. Lähin pelaaja estää vastustajaa pelaamasta eteenpäin muun joukkueen saadessa aikaa organisoitua.

Yhteenvet

Sheffield Unitedin pelaaminen on  vaihtelevaa lyhyiden ja pitkien syöttöjen välillä. Tämä tekee pelaamisesta hankalammin ennakoitavaa. Kun kyseessä ovat lyhyet syötöt, tapahtuu se nopeasti jolloin vastustaja pysyy liikkeessä. 

Mielenkiintoinen yksityiskohta Unitedin hyökkäyspelaamisessa on topparien osallistuminen hyökkäyksiin. Yksi nousee tukemaan keskikentälä luoden useampia vaihtoehtoja pelata. Eritoten 6 Basham on tässä isossa roolissa. Hän osallistuu hyökkäyksiin ja myös usein on viimeistelemässä niitä.

Bladesilla ei ole tälle tasolle tyypillisiä tähtiä, vaan joukkue koostuu pelaajista jotka eivät ole syystä tai toisesta aikaisemmin tehneet läpimurtoa Valioliigassa. Salaisuus on yhtenäisessä joukkuepelaamisessa ja oikeassa roolittamisessa. Pelitapa on luotu pelaajien vahvuudet huomioiden, siksi se toimiikin. Riskit minimoidaan maksimaalisesti. Aktiivinen eteenpäin puolustaminen saa vastustajan pelaamisen pois tasapainosta ja tällä joukkue kykenee pelin hallintaan.

Joukkue on top 10 joukossa mikä on itsessään erinomainen saavutus. Harva ennen kauden alkua uskoi Unitedin yltävän tällaisiin suorituksiin. Kausi on kuitenkin pitkä. Ilman vakavampaa loukkaantumissumaa sekä joukkueen on kykenevä ylläpitämään hyviä suorituksia, ei sillä pitäisi olla suurempaa huolta säilymisestä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s