Harjoite prässäämiseen

Jalkapallo pelinä muuttuu koko ajan nopeammaksi ja vaativammaksi. Sen myötä tilaa ja aikaa on myös vähemmän. Pelaajilta vaaditaan erilaisia suorituksia sekä reagoimista.  Yksi syy tilan ja ajan vähenemiseen on joukkueiden tavoite puolustaa mahdollisimman aikaisin sekä kaukana omasta maalista. Jotta tämä onnistuu, on puolustamisen oltava yhtenäistä ja laadukasta. Kun perusasiat ovat kunnossa, kasvaa onnistumisen mahdollisuudet.

Seuraavassa käydään läpi harjoitetta prässäämiseen. Harjoitteella kyetään korostamaan pienillä säännöillä puolustamista korkealta.

Rakenteluvaiheessa ensimmäinen tavoite on pelata pieniin maaleihin. Joukkue, jolta peli käynnistyy saa pisteen tässä onnistuessaan. Jos nämä ”tilat” ovat vastustajan toimesta tukittuna, hyökkää se normaalisti isoon maaliin. Tämä pienistä maaleista saatu piste on mahdollinen vain rakentelun lähtiessä maalivahdilta. Jos pallo pelataan pienten maalien ohi, pelaaminen tapahtuu koko kentän alueella normaalisti.

IMG_2658.jpeg

Lähtökohta. 7v7 neljällä pienellä sekä kahdella isolla maalilla

Vaikka harjoitteessa korostetaan prässäämistä, hyökkääminen ja tilanteenvaihdot ovat mukana. Yhdellä säännöllä (minimaalit) luodaan tilanteita joissa puolustaminen ylempää tapahtuu luonnollisemmin.

IMG_2659.jpeg

Valmentamalla puolustavaa joukkuetta parannetaan alitajuntaisesti rakentavan joukkueen päätöksen tekemistä

Pelaamisen toimiessa kyetään paremmin valmentamaan sijaintia, hetkeä, suuntaa ja nopeutta miten ja missä prässääminen tapahtuu. Näin myös päästään yksittäisen pelaajan tai osajoukkueen toiminnan syvällisempään ohjaamiseen.

Harjoitteen voi kääntää hyökkäämistä painottavaksi.  Sijoittamalla minimaalit eri paikkoihin kyetään ohjaamaan rakentelua halutuille alueille. Pelaajat oppivat pallollisessa vaiheessa tunnistamaan hetkiä milloin pelata keskelle lyhyemmällä syötöllä, ja milloin pidemmällä syvyyteen.

IMG_2660.jpeg

Harjoitteen painotuksen ollessa hyökkäävässä joukkueessa, puolustava joukkue ”joutuu” tekemään omia päätöksiä

Parhaimmillaan valmentajan ei tarvitse ohjeistaa pelaajia oikeisiin ratkaisuihin, vaan se  alkaa tapahtumaan pelaajien toimesta. Näin nopeutetaan päätöksen tekemisen kehittymistä. Mitä enemmän pelaajat valmentavat toisiaan tekemään näitä suorituksia, sitä syvemmälle valmentaja pääsee yksityiskohtien opettamisessa.

Hyvässä harjoitteessa pelaamisen vaiheet toteutuvat mahdollisimman peliä vastaavasti. Harjoituksia suunniteltaessa tulisi tarkastaa tapahtuvatko nämä ja onko niitä riittävästi. Jos näin on, tulee etsiä mahdolliset heikkoudet missä voidaan epäonnistua. Saadaan rakennettua valmennuskohdat peruspelaamiseen liittyvien toimintojen ympärille. Mitä paremmin pelitapa on sisäistetty, sitä suuremmat mahdollisuudet on harjoitteen tavoitteiden toteutumisella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s