Muuttuva on ainoa pysyvä

Astuessaan uuden joukkueen eteen valmentajalla on mielessä tavat, joilla toimintaa lähestytään. Ne voivat olla pelaajille vieraita ja siten herättää kysymyksiä. Mallit voivat olla tiedostettua tai tiedostamatonta toimintaa. Eli teoreettista tai käytännön kautta tapahtuvaa. Molemmat tavat sisältävät etunsa ja uhkansa.

Yksistään uusi valmentaja on pelaajille muutos. Muuttaahan se toimintatapoja ja harjoitteita totutusta. Muuttuvien tekijöiden määrä siis kasvaa monilta osin. Ne voivat todellisuudessa olla isompia, mitä etukäteen on ajateltu. Tässä tilanteessa valmentajan tulisikin miettiä lähestymistapaa. Mikäli hänellä on tietopohja siitä, kuinka aikaisemmin ollaan toimittu, prosessi helpottuu. Mitä enemmän syitä ja seurauksia ennakkoon on mietitty, sitä suuremmat mahdollisuudet hänellä on ajatuksiensa toteuttamisessa.

Teoreettisessa lähestymistavassa valmentaja kertoo pelaajille alussa yksityiskohtaisesti miten harjoittelua ja pelaamista tullaan toteuttamaan, kuinka missäkin vaiheessa edetään. Siinä ei jätetä epäselvyyksiä ilmoille vaan avataan toiminta mahdollisimman perusteellisesti.  Luodaan turva tiedon avulla. Mallissa on vähän tilaa suunnanmuutoksille tai linjausten vaihtamisille ilman, että nämä käydään perinpohjaisesti uudestaan läpi. Erityiselle tietoiselle sooloilulle ei ole tilaa. Toimintamalli on ylhäältä alas johdettua.

Toiminta avataan tarkkaan, jotta kyettäisiin välttämään vastakkainajattelu sekä ristiriidat. Valmentaja haluaa ehdottomasti pitää kaikki langat omissa käsissä jättämättä tilaa muille vaihtoehdoille. Siinä missä se on loppuun asti mietittyä, voi se myös tuottaa ylipääsemättömiä ongelmia juuri rajojen joustamattomuuden johdosta.

Toinen tapa lähestyä joukkuetta on käytännön kokemuksiin perustuva. Pelaajat saavat vain tarvittavan tiedon. Sisältö on enemmän suuntaa antava kuin yksityiskohtainen. Valmentaja ei kerro paljon vaan odottaa jotain tapahtuvaksi. Kun tilanteita syntyy, niihin reagoidaan ja avataan toimintaa tarkemmin. Mallissa, mikä on suunniteltua vaikka ei siltä aina vaikuta, on enemmän tilaa suunnanmuutoksille. Vähemmän teorisoisoidussa mallissa tapahtuvat muutokset kivuttomammin ja ajoittain pelaajien huomaamatta. Toimintamalli on enemmän alhaalta ylös johdettua.

Toisessa tavassa siis lähestyminen on kokemukseen ja selitykseen perustuva, kun toisessa selityksen kautta kokemukseen perustuva. Kuten todettua on molemmissa tyyleissä omat hyvät ja heikot puolensa. Teoreettinen lähtökohta voi mennä pieleen, jos pelaajat eivät koe omiksi asioita, joita lähdetään toteuttamaan. Muutoksen tekeminen tältä pohjalta on hitaampaa ja se on jo voinut aiheuttaa vahinkoa. Alusta asti ollaan lähdetty väärään suuntaan ja näin laivan kääntäminen käy ylitsepääsemättömäksi.

Kokemuksiin perustuvassa lähestymistavassa reagoiminen on nopeampaa ja yksinkertaisempaa. Kysymysmerkkien syntyessä voidaan tilannetta avata syvemmin. Käytännössä tämä tapa odottaa virhettä, kaaosta, mihin valmentaja on valmistautunut ja sitä kautta toiminta löytää oman polkunsa. Muutos voi olla pelaajille valtava, jolloin tämä malli tuottaa ihmetystä ja mitä luultavammin ennemmin tai myöhemmin syntyy kysymysmerkkejä. Ongelmatilanteissa valmentaja on kykeneväinen reagoimaan nopeasti, koska tieto toimintatavoista on annettu yleisemmällä tasolla. Tämä tapa voi vaikuttaa hallitsemattomalta, etenkin, jos ollaan totuttu saamaan kaikki tieto valmiiksi pureskeltuna. Ongelmia syntyy, jos tilanteisiin ei reagoida riittävän nopeasti.

Oli lähestymistapa kumpi tahansa on valmentajan oltava valmistautunut ongelmiin ja siihen miten niitä lähteä ratkomaan.  Ennakkoon valmistautuminen ratkaisee, kuinka ne pystytään selvittämään. Suunnitelmia tehdessä mahdolliset kauhuskenaariot ja niiden pohtiminen ovat osa kokonaisuuden rakentamista.

Muuttuvaisuus on ainoa pysyvä ja pinta voi antaa vääränlaisen kuvan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s