Harjoite Tilanteenmuutokseen

Pelin neljä vaihetta ovat jatkuvasti sidoksissa toisiinsa. Näitä vaiheita tulisi aina harjoitella yhtenäisesti vaikka painotus olisikin jossakin vahvemmin. Jokainen vaihe on olemassa aina kun pelataan tai harjoitellaan.

Näyttökuva 2019-11-13 kello 15.09.02.pngVaiheet määrittelevät minkälaisia suorituksia joukkueen tai yksittäisten pelaajien tulee tehdä mahdollisimman hyvin ja mahdollisimman pitkään. Mitä nopeammin ajattelu eri pelin vaiheissa tapahtuu, sitä nopeammaksi pelaaminen muuttuu. Jos pelaajan on ajateltava suorituksen aikana toimintaansa, ne muuttuvat hitaammiksi. Se tarkoittaa ettei hänen päätöksentekokykynsä ole riittävällä tasolla.

Näyttökuva 2019-11-13 kello 15.08.37.png

Pelin neljä vaihetta

Seuraavassa harjoitteessa painotus on suunnanmuutoksessa ja sen parantamisessa. Harjoitteen tavoitteena on kehittää reagointia tilanteenmuutoksiin.

suunmuutpeli.jpg

Alkutilanne 7v4+2+1

Jotta harjoite palvelee tilanteenmuutoksen lisäksi hyökkäämistä sekä puolustamista, luodaan harjoitteeseen yli-/alivoimatilanteet. Näin nämä vaiheet ovat korostettuna harjoitteessa. Lähtökohtaisesti harjoite on 4+2+1 vs 7. Puolustava joukkue pyrkii prässäämällä voittamaan pallon ja pelaamaan sen omalle alueelle joko laidasta tai mahdollisuuksien mukaan suoraan pystyyn.

suunmuuto2.jpg

Riiston jälkeiset vaihtoehdot pelata eteenpäin

Kun se tässä onnistuu, pelaajat liikkuvat nopeasti omalle alueelle luomaan ylivoiman jolla mahdollistetaan pallonhallinta. Pallon menettänyt joukkue siirtyy prässäämään samalla ryhmityksellä vastustajan puolelle.

Tässä harjoitteessa suunnanmuutospelaamisen lisäksi painotetaan ylivoimajoukkueen vastaprässäämistä. Mitä nopeammin se kykenee saamaan pallolliseen paineen, sitä suurempi mahdollisuus sillä on voittaa pallo takaisin omalla alueella ja nopeasti menetyksen jälkeen.

Aina ei ole mahdollisuutta jotain kohtaa pelistä korostettaessa luoda suoraan pelistä johdettua harjoitusta mutta lähelle päästään kun pelaajilla on ymmärrys mitä harjoittellaan ja miksi. Mitä paremmin valmentaja kykenee pelaajille luomaan mielikuvan tilanteista ottelusta missä harjoiteltavat asiat tapahtuvat, sitä paremmin pelaajat kykenevät harjoittelun omaksumaan.

Harjoite palvelee siis suunnanmuutosta, jossa yksittäisen pelaajan on tehtävä ratkaisuja luoko pallolliselle vaihtoehdon lähelle vai liikkuuko hän syvemmälle kenttää. Myös pallollisen on tehtävä ratkaisuja jolla viedä pelaamista eteenpäin. Harjoite tukee samalla puolustamista ja yhtenäistä prässäämistä. Pelaajien tulee tunnistaa hetki jolloin ryhmittyvät muotoon ja milloin prässätä yhtenäisesti näin saaden vastustajalta tilan ja ajan pois. Tämä siis harjoittaa pelaajaa tunnistamaan sijainnin, hetken, suunnan ja nopeuden millä suorituksia kannattaa tehdä. Laadukkaasti tehtynä harjoite on pelaajilta paljon vaativa. Siinä on jatkuvasti reagoitava muuttuviin tilanteisiin nopeasti ja ylläpitää tätä reagoimista pitkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s