Jalkapallo koostuu hyökkäämisestä, tilanteidenvaihdosta ja puolustamisesta. Ne ovat synteettisiä ja yhteydessä toisissaan missä tahansa kentän osassa tai pelin vaiheessa. Yksi hyökkäämisen vaihe on painopisteenmuutos eli ahtaasta pois pelaaminen. Ottelussa tulee hetkiä jolloin pelaaminen tapahtuu pienellä alueella. Puolustava joukkue on pakottanut vastustajan pelaamaan ahtaaseen riistääkseen pallon. Hyökkäävä joukkue taas pyrkii pelaamaan tilaan ja mitä paremmin se siinä onnistuu, eteneminen maalintekopaikoille paranee.
Seuraavassa harjoitteessa tavoite on luoda tilanteita joissa syntyy painopisteenmuutoksia. Pelaaminen neljään maaliin tuottaa näitä tilanteita korostetusti. Harjoitteessa myös saadaan luotua pidempiä liikkeitä syvyyteen.
Joukkue, joka tekee ensin maalin kaikkiin neljään maaliin voittaa pelin. Maali hyväksytään pelaajan on liikkuessa ”portin” taakse ja selkeästi pysäyttää pallon. Muunnelmana voi olla kolmeen maaliin pelaaminen. Tällöin peli ei puuroudu yhtä helposti. Näin voi helposti tapahtua ennen kuin pelaajat ymmärtävät miten tilanteita voidaan välttää. Tämä on hyvä huomioida etenkin alussa.

Lähtökohtana 6v6 peli
Ajatuksena on löytää tila ja hyödyntää se. Harjoite korostaa painopisteenmuutoksia ja niiden hetkien tunnistamista. Samalla se myös tuottaa tilanteita joissa etenemismahdollisuudet ovat heikot. Näin kyetään hallinnan avulla löytämään oikea hetki. Pelaajien päätöksentekokyky kehittyy. Sijainnilla, hetkellä ja suunnalla on valmennuksellisesti ratkaiseva rooli. Nopeus taas on pelin rytmittämisen osalta tärkeää.

Pallottoman liike portin taakse kuvastaa myös liikettä selustaan
Maalin synnyttyä pelaaminen jatkuu normaalisti, sillä erolla ettei sininen joukkue saa enää tehdä samaan kulmaan maalia. Sen on rakenneltava tilanne kolmeen jäljellä olevaan maaliin. Menetyksen tapahtuessa on joukkueen reagoitava tilanteenvaihtoon ja organisoitava puolustaminen nopeasti.

Peli käynnistyy joko selkeästä pysähdyksestä tai valmentajan merkistä.
Sääntöihin voi ottaa mukaan kosketusrajoitukset. Se on syytä tehdä harkiten, koska rajoitukset vievät osan pelaajien ratkaisujen tekemisestä. Esimerkkinä pelaaminen ahtaasta tempokuljetuksella. Monissa hyvää tarkoittavissa säännöissä voi olla isompi vaikutus haluttuun lopputolokseen.
Painotuksesta riippuen harjoitteella pääsee kiinni moneen tärkeään kohtaan vaikka pelissä ei varsinaisesti ole suuntaa. Ennen kaikkea pelaajien kommunikointi sanallisesti sekä sanattomasti paranee. Myös päätöksen tekeminen kehittyy. Valmentajan valmentaessa sekä analysoidessa sijaintia, hetkeä, suuntaa ja nopeutta päästään syvälle yksilön suorituksiin ja niiden laatuun.
Voiko puolustaja puolustaa ”rajojen yli” . Jos hyökkääjä voi edetä portin taakse niin eikö silloin se ole puolustavaltakin joukkueelta hyväksyttyä?
TykkääTykkää
Terve, Voihan sen tehdä mutta silloin jäävät pystyjuoksut ”selustaan” vähemmälle ja etu jota tavoitellaan tulee vaikeammaksi. Ei ehkä heti alkuun kannata tätä sääntöä tuoda mukaan
TykkääTykkää