Athletic Bilbao on tällä kaudella ollut vaikeasti voitettavissa oleva joukkue. Se on mahdollistunut hyvällä tiiviillä puolustamisella. Vastustajilla on ollut vaikeuksia heitä vastaan maalinteossa. Etenkin kotona pelaaminen on ollut vakuuttavaa, mutta vieraissa saldo ei ole ollut yhtä hyvä. Se myös lähtee huomattavasti puolustavammin vierasotteluihin.
Valmentaja Gaizka Garitano on alkukauden pelannut pääsääntöisesti 1-4-2-3-1 ryhmityksellä. Athletic varioi ryhmitystään saatavilla olevien pelaajien myötä. Esimerkiksi Sevillaa, Real Madridia ja Espanyolia vastaan ryhmitys on oli 1-3-5-2 muodossa.

1-4-2-3-1 Ryhmitys
Laitapuolustajina pelaavat 17 Yuri ja 21 Capa pelaavat hyvin hyökkäävässä roolissa. Etenkin Capa on usein päättämässä hyökkäyksiä.

1-3-5-2 / 1-5-3-2 Ryhmitys
Heidän roolinsa ei muutu pelatessa kolmen topparin ryhmityksellä. Hyökkäävä rooli korostuu verrattuna neljän alakertaan.
Puolustaminen
Athletic prässää aktiivisesti ylhäältä. Jos prässääminen ei onnistu ja vastustaja kykenee rakentamaan Athleticin puolelle kenttää ei muodon sisään synny tilaa, vaan se on laidoilla. Etäisyydet tässä vaiheessa ovat hyvin lyhyet. Ylhäältä prässätessä isoin ongelma on ollut vastustajan laidoille luomat ylivoimat. Eritoten Real Betisiä vastaan tämä korostui. Topparit kykenivät avaamaan keskelle mistä laidalle luotiin 3v2- / 3v1-tilanteita. Tällä tavoin prässäämisestä poistui suurin uhka.

Prässi ylhäältä. Linjojen välit isot jolloin prässäminen usein pettää
Esimerkiksi Betistä vastaan 1-0 maali syntyi heikosta prässistä. Laidalla prässäämisellä peitettiin pystysuunta mutta, kun muu Joukkue ei ollut mukana, pääsi vastustaja avaamaan keskustan kautta laitaan ja luomaan ylivoiman. Nämä hetket kun prässääminen ei tapahdu yhtenäisesti avaavat tiloja vastustajalle edetä.
Bilbao puolustaa syvällä todella tiiviisti. Vaikka vastustajalla on pelaajia linjojen väleissä, niitä ei kyetä hyödyntämään etenemistarkoituksessa.
Athletic on päästänyt Espanjan pääsarjassa kolmanneksi vähiten maaleja, yhteensä 23, vain madridilaisjoukkueet Real (19) ja Atlético (21) ovat päästäneet vähemmän. Tämä on osittain seurausta siitä, että joukkue päästää vastustajansa laukomaan varsin harvoin, vain 9,6 kertaa ottelua kohden. Tämäkin lukema on sarjan kolmanneksi matalin, Getafe (7,4) ja Real Madrid (8,6) ovat ainoat joukkueet, jotka ovat päästäneet Athleticia vähemmän laukauksia.
Hyökkääminen
Perusajatuksena rakentelussa on laitapakkien vahvat nousut leveyteen. Etenkin Athleticon pelatessa 1-4-2-3-1ryhmityksellä. Pohjat luovat tasapainon keskustaan. He myös liikkuvat usein alempiin taskuihin luomaan vaihtoehtoja edetä. Kenttä on täytetty tasapainoisesti sekä leveys- että syvyyssuunnassa ja vastustajan muodon sisällä on riittävästi vaihtoehtoja.
Athletic hallitsee palloa keskimäärin 49,4-prosenttisesti, mikä on sarjan keskikastia. Syöttöjä joukkue jakelee keskimäärin 392,6 per ottelu, ja ne menevät 76,0 prosentin tarkkuudella omille.

Vaihtoehtoja vastustajan muodon sisällä
Keskikentän kolmikko pelaa lähellä toisiaan. Etäisyyksien ollessa tiiviit löytyy nopea pelattava vaihtoehto helpommin.

Keskikentän etäisyydet ja ylivoima painottomalla puolella.
Jos rakentelu ei edisty kahden topparin avulla, pudottaa toinen pohjista linjaan. Näin puolustajille tulee mahdollisuus nousta vastustajan ensimmäisen prässilinja taakse / tasalle.. Kärki ja laidat ovat näissä tilanteissa koko ajan valmiudessa tekemään juoksuja selustaan. Näissä vaiheissa ryhmitys muuttuu usein 1-3-3-4 muotoon.

Ylivoiman luominen laitaan. Usein painottomalle puolelle luodaan 2v1-tilanne.
Pallottomat pelaajat tekevät jatkuvasti juoksuja syvyyteen. Nämä liikkeet ovat usein pitkiä ja niillä halutaan venyttämään vastustajan linjojen etäisyyksiä. Laidat pitävät leveyden pakottaen vastustajan avaamaan puolustusryhmitystään. Tämä mahdollistaa keskikentän liikkeet syvältä puolustajien väleihin sekä selustaan. Usein rakenteluvaiheessa painottomalle puolelle rakennetaan 2v1-ylivoima.

Liikeet syvältä selustaan. Laidat pitävät leveyden
Vastustajan prässätessä ylhäältä ei lyhyttä vaihtoehtoa edes harkita, vaan avaaminen tapahtuu pitkällä syötöllä laitakaistoille. 9 Williams on selkeä kohde pitkissä avauksissa.
Tilanteenmuutokset ja toiminta niissä
Menetyksen jälkeen koko joukkue siirtyy nopeasti pallon alle organisoituen tiiviiksi. Jos menetyksen jälkeen ei vastaprässiä saada aikaiseksi, 8 pelaajaa ryhmittyy alemmalle keskikolmannekselle kahteen linjaan. Nämä toiminnot aiheuttavat sen ettei vastustajalla ole mahdollisuuksia nopeisiin tehokkaisiin tilanteenvaihtoihin.
Omalla kenttäpuoliskolla tapahtuvan riiston jälkeen kohteena on joko 9 Williams tai 21 R. Garcia. Tällä tavoin joukkue pyrkii pääsemään eteenemään nopeasti. Ylempänä prässistä syntyneestä riistosta ensimmäinen ajatus on edetä linjan taakse.
Athletic kotona ja vieraissa
Athletic Bilbaon peli muuttuu suhteellisen paljon riippuen siitä pelataanko koti- vai vieraskentällä, eritoten hyökkäyspäässä ja palloa hallitessa. Bilbao on laukonut 14 kertaa ottelua kohden kotonaan, kun vieraskentällä maalintekoyrityksiä on ollut 8,5 per ottelu. Koti- ja vieraslaukausten erotus 5,5 on sarjan toiseksi suurin Real Sociedadin (5,7) jälkeen.
Bilbao on tällä kaudella luonut maaliodottamaa kotikentällä keskimäärin 1,51 ottelua kohden, kahdeksanneksi eniten. Vieraissa joukkueen luoma xG per ottelu on puolestaan jäänyt lukemaan 0,68, joka on Espanjan pääsarjan heikoin saldo.
Athleticin syöttöprosentti putoaa eniten Primera Divisiónissa, 5,9 prosenttiyksikköä (78,8 % -> 72,9 %) Bilbaon pelatessa vieraskentällä verrattuna kotikentällä pelattuihin otteluihin.
Syöttöprosentin putoaminen johtuu muun muassa siitä, että vieraissa Bilbao pelaa enemmän pitkiä syöttöjä. Vieraskentällä Bilbao syöttää keskimäärin 10,5 pitkää syöttöä enemmän ottelua kohden kuin kotona. Erotus on suurin koko sarjassa. Vastaavasti lyhyitä syöttöjä joukkue syöttää keskimäärin 66,9 kappaletta vähemmän vieraskentällä kuin kotikentällään San Mamésilla. Vain Sevilla syöttää Athleticia vähemmän lyhyillä syötöillä vieraissa (erotus 70,1 per ottelu) kuin kotona.
Yhteenveto
Athletic ei ole joukkue joka kerää suuria huokauksia otteillaan. Se puolustaa kurinalaisesti ja hyökkää suhteellisen tehokkaasti. Etenkin puolustaminen on ollut laadukasta tällä kaudella ja vastustaja ei ole montakaan maalia tehnyt.
Hyökätessä laitapakeilla on iso rooli leveyden tekemisessä ja se hyödyntääkin molempia laitoja hyvin. Pallollisessa vaiheessa ryhmitys on tasapainossa ja vastustajan muodon sisällä on riittävästi pelaajia. Pelaajat vaihtavat usein paikkoja ottelun aikana. Tästä esimerkkinä laitojen jatkuva puolen vaihtaminen tai 10 paikalla usein pelaavan R.Carzian käyttäminen laidalla. Joukkue vaihtelee pelitapaa vastustajan mukaan. Jos tiedossa on heikompi puolustus, pelaavat selkeästi enemmän pitkiä syöttöjä joilla haastavat puolustusta.
Loukkaantumisilla on ollut iso vaikutus pelaamiseen sekä tuloksiin. Etenkin ylimmät neljä pelaajaa ovat vaihtuneet usein. Vähiten ottelukohtaisia muutoksia on tullut puolustuslinjaan. Parhaimpien pelaajien puuttuminen näkyy maalipaikkojen vähentymisessä. Syöttöjä ei saada pelattua paikoille joista päästään maalintekotilanteisiin yhtä usein kuin alkukaudesta.
Athleticilla on mahdollisuus nousta pelaamaan paikoista eurokentille. Siihen on hyvät mahdollisuudet suoritusten pysyessä syyskierroksen tasolla. Avainpelaajien pysyessä terveenä todennäköisyydet kasvavat entisestään. Toisaalta suuri tasapelien määrä voi nousta esteeksi. Viimeisissä otteluissa ei ole voittoja tullut mikä voi kääntää hyvän alkukauden pettymykseksi.
Tilastot: Oskari Karppinen @oskarikarppinen
Analyysi: Akusti Salonen @akustisalonen
Tilastolähteet: whoscored.com, fbref.com