Pysähtyminen on etenemistä

Eteen tulee hetkiä, jolloin kaikki muu toiminta pysähtyy. Tällaisena hetkenä yksi ajatus ottaa tilan haltuunsa. Se ei päästä irti, vaikka miten haluaisit. Näinä hetkinä ei myöskään ole järkevää pyristellä (siitä) tunteesta irti. Millään muulla ei yksinkertaisesti ole merkitystä. Sitä vain jää ja antautuu tuon yhden ajatuksen vangiksi.

Pysähdyin pohdiskelemaan mitä tai mikä olen valmentajana? Mitä tiedän jalkapallosta tai valmentamisesta? Ennen kaikkea pysähdyin pohtimaan, mitä minusta tulee valmentajana? Vuosia on takana ja sen tuoman kokemuksen sekä tiedon myötä olen oppinut ymmärtämään, miten vähän tiedän ja miten paljon minulla on opittavaa. Se on ajoittain erittäin lamaannuttavaa, suorastaan masentavaa. Kokemus myös toisinaan saa todella innostumaan, kun huomaa, mitä kaikkea on mahdollista oppia. Tunnetta on opittava käsittelemään.

Pohdin usein, miksi kyseenalaistan omaa ajatteluani tai tekemistäni. Miksi näen pääsääntöisesti alueita, joita kehittää? Samalla peitän sen tietoisuuden, mikä minulla on osaamisesta. Vai onko sitä kuitenkaan? Mikä on tuo tarve jatkuvasti tutkia ja kyseenalaistaa? Mistä se kumpuaa ja mitä sillä saavutan? Miksi en voi olla yksi onnekkaista, joka menee kentälle ja poistuu sieltä ajattelematta asiaa sen enempää? Miksi en voi vain kulkea oravanpyörässä onnellisena?

Jokainen valmentaja ajattelee, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Ajattelulla on erilaisia muotoja. Toisilla on taipumus kriittiseen ajatteluun joko omaa tai jonkun muun tekemistä kohtaan. Se minkä puolen he valitsevat on heidän päätöksensä. Monesti muiden tekemistä pohdiskelevat ottavat kriittisessä ajattelussa negatiivisen lähtökohdan. Omat usein vahvatkin näkemykset toimivat määrittäjinä. Toiset taas ilman syvempiä pohdintoja tarttuvat juuri oppimaansa. Heille kaiken voi tuoda mukaan tuosta vain. Tämä johtaa esimerkiksi useiden samaa tarkoittavien sanojen käyttämiseen yhdestä tilanteessa. Kuvataan mieleen tulleilla sanoilla tilanteen vaiheita, vaikka ne voisi laittaa yhden sanan alle. Merkitys on sama vain sanojen vaihtuessa. Asiaa ei ole pohdittu sen enempää. Todetaan vain tämän sisältävän paljon huomioitavaa. Ilman kriittistä ajattelua tämä mahdollistuu.

Kun ärsyke luo välittömän reaktion, se ei synnytä pidempiaikaista pohdiskelua. Niille joille prosessointi todella käynnistyy, syntyy välähdyksiä aikaisemmin alitajuntaan tallennetuista tietovarastoista. Nämä lokerot ilmoittavat olemassaolostaan ja synnyttävät ajattelun syvemmän vaiheen. Henkilö on löytänyt asiayhteyden ja pyrkii yhdistämään eri pisteet. Hänellä asiat eivät etene ennen varmistettua tietoa, ymmärrystä. Omat ajatukset on hyväksytettävä. Tämä voi kestää pitkään ennen kuin siirrytään seuraavaan vaiheeseen. Silloinkin kyseessä on ajatuksen testausvaihe, hypoteesi. Mitään varmuutta sen oikeudellisuudesta ei ole, se vain on läpäissyt kriittisen ajattelun portit. Todellinen prosessi alkaa hetkellä, kun portit takana sulkeutuvat.

Tuossa pysähtyneessä tilassa jatkoin pohdintaani siitä, mitä olen valmentajana. En pääse nopeasti tunteesta yli. Se on jälleen yksi hetki, kun seison katsoen peiliin ja esitän kysymyksen. Miksi pohdin niin paljon? Miksi olen kriittinen etenkin omaa ajatteluani kohtaan? Onko valmentaminen muutakin kuin teoria ja käytäntö? Mitä kaikkea valmentamiseen kuuluu? Se ei ole yksiselitteistä vaan hyvin monimutkainen kokonaisuus. Yksinkertaistamalla sitä vaikka yhteen osa-alueeseen se pysyy silti monimutkaisena.

Tästä syystä päätin viettää lähemmäksi vuoden tutkien oppimaani sekä syventääkseni tietoa, jota olen matkalla hankkinut ja saanut. Tämä on ollut mielenkiintoinen tutkimusmatka. En ole liiemmin seurannut somesta viimeisimpiä trendejä, vaan tutkinut sitä mitä minulle on jo annettu. Pysähtyneisyys tarkoitti etenemistä, ajattelun kehittymistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s