Variaatioita tempopeleihin

Valmentajat etsivät harjoitteita joissa saadaan tempoa nostettua sekä tilanteita toistettua mahdollisimman usein. Meistä jokainen on pelannut sekä peluuttanut joukkueillensa 4v4 ja 5v5 pienpelejä erilaisilla ajoilla sekä kentillä. Ne ovat erinomaisia harjoitteita, joissa toteutuu neljä pelin vaihetta vahvasti. Näin päästään valmentamaan Sijaintia, Hetkeä, Suuntaa ja Nopeutta laadukkaammin.

Seuraavassa harjoitevariaatioita tempopeleihin.

Kaksi pelaajaa keskellä lähtevät valmentajan merkistä juoksemaan kohti keskustaa. Valmentaja huutaa seuraavaksi värin ja se maalivahti jonka väriä huudetaan avaa pelin omalle pelaajalle. Kun syöttö on lähtenyt, osallistuvat molemmista joukkueista tolpalla odottaneet pelaajat peliin. Peliaika on maksimissaan 45 sekuntia jos ei maalia synny. Mikäli maali syntyy alle 10 sekunnin pelaamisen, peli käynnistyy välittömästi maalin tehneen joukkueen maalivahdilta. Peleissä on paitsiosääntö voimassa jotta liikkeet ja niiden ajoitukset vastaavat peliä sekä puolustaminen on realistista.

Variaationa voidaan pelata 4v4 sijaan 5v5 jolloin molemmilta laidoilta lähtevät pelaajat juoksemaan kohti keskustaa. Lähtökohtaisesti aloittavalla joukkueella on hetkellinen kahden tai laskutavasta riippuen kolmen pelaajan ylivoima.

Toisessa variaatiossa aloittavat pelaajat ovat valmiiksi keskellä. Muuten kaikki tapahtuu samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Tässä voidaan harjoittella pitämään lähtötilanteessa oma vastustaja selän takana suojaamalla. Käsien käyttämisen rooli kasvaa hetkellisesti.

Kolmannessa variaatiossa keskellä valmiina kaksi pelaajaa molemmista joukkueista. Tämä luo jälleen erilaisen tilanteen pelata. Pelaajien on huomioitava vähäisempi tila ja hyödynnettävä se mahdollisimman laadukkaasti.

Viimeisessä variaatiossa keskellä molemmista joukkueista kaksi pelaajaa. Nyt peli alkaa valmentajan syötöstä. Erilaisilla syötöillä voidaan manipuloida 1v1-tilanteita eri korkeuksilla sekä kakkospallojen voittamisen harjoittelua.

Pelaajat joutuvat reagoimaan erilaisiin muuttuviin tilanteisiin ja roolista riippuen toimimaan nopeasti. Harjoite kehittää hetkellisesti alivoimalla puolustamista sekä ylivoimalla hyökkäämistä. Myös nopeita tilanteenvaihtoja syntyy suhteellisen paljon opettaen pelaajia reagoimaan niihin paremmin. Numeraaliset ylivoimat ovat hetkellisiä ja niiden tunnistaminen kehittyy. Näiden pelien avulla kyetään nostamaan intesivisyyttä ilman sen suurempia taikatemppuja.

Jokaisessa näistä variaatioista korostuu erilaiset tekijät sekä vaatimukset pelaajille. Ennen kaikkea näissä harjoitteissa korostuu Kommunikointi, Päätöksen tekeminen sekä Suoritusten valinta. Kaiken lisäksi näillä harjoitteilla kyetään kehittämään Jalkapallokestävyyttä. Pelinomaiset suoritukset palvelevat fyysistä harjoittelua eli näillä saadaan myös kehitettyä futisvoimaa. Vaikka asiat tapahtuvat pienellä alueella, ovat nämä harjoitteet erittäin kattavia futiksen eri osia ajatellessa. Pelit ovat aitoja maalinteko- sekä boksin puolustamisharjoitteita. On valmentajan tehtävä pohtia mitä pelaajat tarvitsevat ja harjoitteiden avulla korostaa niitä osa-alueita. Näitä variaatioita voi myös tehdä yhdessä harjoituksessa useamman. Tällöin on hyvä huomioida pelien intensiivisyyden muutokset aloitusten tapahtuessa eri tavoin.

Jätä kommentti